Klaassen introduceert Bodor fiberlasers op TechniShow
Technische Handelsonderneming Klaassen presenteert op de TechniShow een nieuw merk fiberlasers op de Benelux markt: Bodor. Deze Zwitsers/Chinese combinatie is producent van een breed pakket machines voor snijden en graveren. Het leveringsprogramma omvat onder meer vlakbedlasersnijmachines en buislasersnijmachines. Klaassen wil hiermee het lasersnijden bereikbaar maken voor een brede groep in het industrieel MKB. De eerste twee buislasers zijn inmiddels verkocht aan Paul Meijering Metalen in Zaltbommel en De Sprong Metaal in Nieuwleusen.
Klaassen geniet in de metaalindustrie vooral bekendheid als leverancier van zaagsystemen. Het in Enschede gevestigde bedrijf vertegenwoordigt onder meer de zaagmachines van de fabricaten Bauer en Bomar. Paul Klaassen ziet echter een verschuiving van zaagtechniek naar snijtechniek. Hij heeft uitgebreid marktonderzoek gedaan en op grond daarvan geconcludeerd dat er op de Nederlandse en Belgische markt kansen zijn voor een breed programma fiberlasers met een aantrekkelijke prijsstelling. “Onze markt vraagt om nieuwe technologie, we moeten die kant gewoon op.”
Zwitserse maatstaven
Dat programma heeft hij gevonden bij Bodor, een machineproducent die uitsluitend lasers produceert. Vroeger alleen CO2 lasers, maar inmiddels al een aantal jaren fiberlasers. De research & development vindt plaats in Zwitserland, de machines worden gebouwd en geassembleerd in China. “Een ideale combinatie”, zegt Jürgen Kroeze, die met oog op de nieuwe activiteit bij Klaassen in dienst is getreden. “De machines worden ontwikkeld en gebouwd volgens Zwitserse maatstaven qua kwaliteit en veiligheid, terwijl de kosten worden beperkt door te produceren in China.”
Bodor beschikt in China over moderne productiefaciliteiten. De frames worden bijvoorbeeld op grote portaal freesmachines in één opspanning compleet bewerkt en uitgegloeid. De machines worden uitgerust met betrouwbare Europese componenten. Per maand zijn er zo’n honderd machines in aanbouw. Deze gaan de hele wereld over. Klaassen heeft het importeurschap voor de Benelux verworven. “Dit programma sluit naadloos aan bij het zagen.”
Portaal met robot voor 3D producten
Bodor produceert verschillende typen machines, allemaal met verschillende laservermogens, variërend van een paar honderd Watt tot 6 kW. Vlakbedlasers, buislasers, maar bijvoorbeeld ook een portaal met een robot die op de kop hangt. Deze kan 3D producten helemaal vrij snijden. Ook voert Bodor een programma markeermachines. Paul Klaassen noemt dit interessant omdat traceability steeds belangrijker wordt: de herkomst van ieder onderdeel moet altijd te achterhalen zijn.
Modulaire bouwwijze
Omdat Bodor compleet modulair bouwt kunnen de machines klantspecifiek worden aangeboden. Een vlakbedlaser met een werkbereik van 3×1,5 m behoort tot de standaard, maar ook een machine met een bereik van 2 bij 20 meter. Een interessant machinetype in het leveringsprogramma is ook een relatief compacte vlakbedlaser met doorvoermogelijkheid. Hier kunnen lange producten als keukenbladen en bakplaten voor frituurinstallaties doorheen worden geschoven. Dankzij de modulaire bouw kan de klant ook gemakkelijk de machine samenstellen qua snijkop, software en laserbron. Bodor past laserbronnen van IPG toe, snijkoppen van Precitec en besturingen van Fagor.
Software van Lantek
Klaassen installeert de hardware en verleent daarop de service en het onderhoud. Voor de CADCAM software is een samenwerkingsverband aangegaan met de Spaanse softwareproducent Lantek, die sinds kort CNC Gear in Beuningen (nabij Enschede) heeft aangesteld als hoofddistributeur in Nederland.
De komst van de fiberlaser heeft het lasersnijden bereikbaar gemaakt voor een grote groep MKB-bedrijven. Dit lasertype kent in vergelijking met de alom bekende CO2-laser immers lage operationele kosten, weinig onderhoud en een laag energieverbruik. En hij is flexibel omdat er een groot aantal materiaalsoorten mee kunnen worden gesneden (naast staal, RVS en aluminium ook hoog reflecterende materialen als messing en koper). Nu biedt Klaassen deze techniek ook nog eens aan met de juiste balans tussen investering en kwaliteit.
Toegevoegde waarde bieden
De eerste kopers van Bodor machines zijn illustratief voor deze ontwikkeling. Paul Meijering Metalen heeft al vijf zaagsystemen van Klaassen. Maar de leverancier van buizen, platen en componenten in roestvast staal en special alloys heeft ook al jaren de wens om meer toegevoegde waarde te kunnen bieden. Bijvoorbeeld door het snijden van gaten, zodat de klant dit niet meer zelf hoeft te doen. Met het huidige aanbod van buislasers is dat vanwege hun prijsstelling echter niet rendabel, met een machine van Bodor wel.
De Sprong Metaal maakt eigen producten, maar is ook toeleverancier. Dit bedrijf heeft al een vlakbedlaser, maar wil nog flexibeler worden. “Dat kan met een buislaser”, aldus Jürgen Kroeze. “Het zijn allebei bedrijven die niet 24/7 met deze buislaser zullen snijden. De machines zullen ook wel eens een paar dagen stil staan. Maar dat kan met een investering in een Bodor machine.”
Op TechniShow
Klaassen toont op de TechniShow meerdere machines van Bodor. Allereerst een buislaser BCL-FR. Dat is de machine die Paul Meijering en De Sprong hebben aangeschaft. Deze wordt tentoongesteld met een aanvoer van 6,5 meter, een snijunit uitgerust met 2,5D snijkop en een sorteertafel aan de afvoerzijde. Tevens toont Klaassen een kleinformaat BCL-FX laser met doorvoer, alsmede een BML-FT graveermachine met fiberlaser en een BCL-XS CO2 graveermachine. In de demoruimte van Klaassen in Enschede komt binnenkort een vlakbedlasersnijmachine te staan voor snijdemonstraties.
Naast Bodor presenteert Klaassen op de TechniShow ook een aantal zaagmachines. Onder meer een highspeed zaagsysteem van Exactcut, een speciale divisie van Bomar. Dit is een complete zaagoplossing met afvoer van materiaal middels robot en ontbraam- en demagnetiseerfaciliteit. Tevens worden enkele nieuwe modellen van Bomar geshowd, waaronder een combinatie van handmatig en halfautomatisch zagen in één machine, alsmede een boormachine met automatische XY-verstelling van de boorunit. Daarnaast laat Klaassen een halfautomatische cirkelzaag zien van het fabricaat Ileri met automatisch hoek programmering (machine zaagt automatisch links en rechts in verstek).
Technische Handelsonderneming Klaassen, standnummer Hal 8, C090