247TailorSteel trekt groei verder door
Elke 2 à 3 jaar een nieuwe vestiging openen, zodat 247TailorSteel over 10 jaar beschikt over een netwerk van zes fabrieken, die ‘slim’ op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen produceren. Dat lijkt de nieuwe CEO Paul Schipper een mooi en realistisch streven. Hij is de opvolger van 247TailorSteel-oprichter Carel van Sorgen, die op 7 september wordt uitgezwaaid.
Voor Paul Schipper was de cirkel rond, toen hij op 1 mei begon aan zijn nieuwe job in Varsseveld. Want als student werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente liep hij zo’n 30 jaar geleden al eens stage bij Sorba, het vorige bedrijf van Van Sorgen. Daarna heeft hij bij verschillende bedrijven functies in het productiemanagement en het algemeen management vervuld.
Koploper in technologie
En nu is hij dan de uitdaging bij 247TailorSteel aangegaan. Schipper sluit niet uit dat hij hier tot zijn pensioen blijft. “Dit is een waanzinnig leuk bedrijf. Echt een koploper in technologie en IT-benadering. Je kunt hier snel besluiten nemen en dat geeft een positieve dynamiek. Ook heerst hier een goede sfeer, daar heeft Carel altijd voor gezorgd. Hij is heel dynamisch en daar heeft hij het personeel altijd in meegenomen. De mensen zijn hier helemaal gewend aan veranderingen.”
Groei in Europa
Natuurlijk zijn het ook de groeiambities die Schipper aanspreken. De groei was al ingezet door Van Sorgen, maar nu die 60 procent van zijn aandelen heeft verkocht aan investeringsmaatschappij Parcom Capital, zijn de mogelijkheden en de middelen voorhanden om de groei verder door te trekken. Terwijl Van Sorgen een stap terug doet (“hij gaat genieten van het leven maar blijft als commissaris betrokken bij het bedrijf”), heeft Schipper de opdracht gekregen een groeiplan te verwezenlijken door nieuwe vestigingen op te zetten in Europa. Hij laat daar geen gras over groeien. In augustus maakte 247TailorSteel bekend dat komend najaar de bouw van de Hilden-faciliteit (bij Düsseldorf) van start gaat. Deze zal naar verwachting in de zomer van 2020 volledig in gebruik zijn. De nieuwe fabriek beslaat 10.000 vierkante meter en er zullen in eerste instantie 45 medewerkers in dienst zijn. Gestart wordt met vier lasersnijmachines en vier kantbanken.
Grote markt
De Duitse markt is natuurlijk uitermate interessant voor 247TailorSteel, dat reeds beschikt over een vestiging in Oyten (bij Bremen). De belangrijkste industriële markt van Europa is zes à zeven keer zo groot als de Nederlandse. “Ons marktaandeel in Duitsland ligt nu nog onder de 5 procent maar er zijn veel kansen om te groeien. We groeien er nu al jaarlijks met 30 procent. Om dat vast te houden is het belangrijk dat je niet over te grote afstanden hoeft te transporteren. Ook moet je echt aanwezig zijn in de lokale markten. Daarom breiden we ons netwerk uit. We kunnen niet alles vanuit Varsseveld en Oyten doen, te meer omdat we vanuit Varsseveld ook België meer willen bedienen. Dan moet je elders capaciteit creëren.” De nieuwe CEO ziet grote kansen in Duitsland, hoewel de industrie daar nu lijkt te stagneren. Schipper is daar echter niet bang voor, verwijzend naar eigen land. “247TailorSteel is gestart in 2007 en groeide in de crisis gewoon door. Economisch mindere tijden bieden ook kansen. Er verdwijnen partijen, andere bedrijven zijn huiverig om zelf een lasersnijmachine te kopen. Daarbij zijn we breed opgesteld. We bedienen de constructie, bouw en machinebouw en zijn niet afhankelijk van bijvoorbeeld de automobielindustrie die het nu moeilijk heeft in Duitsland.”
Blauwdruk
Hilden is een belangrijke stap voor 247TailorSteel. Het wordt een blauwdruk voor de volgende vestigingen. Schipper: “We kiezen voor een vaste projectaanpak: zaken als de lay-out, het aantal medewerkers en de machines leggen we allemaal vast, evenals de eisen waaraan een perceel moet voldoen en het contract voor de aankoop van een perceel. Daardoor kunnen we de doorlooptijd van de bouw van een fabriek verkorten van anderhalf jaar naar 8 maanden.” Schipper tekent daarbij aan dat dit natuurlijk wel afhankelijk is van de medewerking van de betreffende gemeente. “Maar daar hebben we geen zorgen over. Overheden willen ons graag hebben omdat we een modern Industrie 4.0 bedrijf zijn dat waarde toevoegt.”
Sophia 2.0
Ondertussen wordt naast het opzetten van nieuwe vestigingen en de uitbreiding van de productiecapaciteit de doorontwikkeling van de eigen processen niet vergeten. “We lopen voorop en dan wordt je gekopieerd, dat is logisch. Dus moet je steeds blijven verbeteren. Onze Sophia software waarmee we samengestelde producten uit elkaar halen en vervolgens optimaal nesten, en onze volledig geïntegreerde processen zijn ongeëvenaard. Dat hebben anderen nog niet zo voor elkaar. We werken nu aan Sophia 2.0, waarmee we naar meer cloudgebaseerde oplossingen gaan. Ook gaan we veel meer data uit onze machines gebruiken om te verbeteren.”
Hoge variëteit en hoog volume
Doelstelling blijft dat klanten 24 uur per dag, 7 dagen per week platen, buizen en kantdelen op maat online kunnen bestellen en hun producten binnen 48 uur geleverd kunnen krijgen. “Daar zijn we echt heel goed in. We hebben een leverbetrouwbaarheid van 98 à 99 procent en een heel laag klachtenpercentage.” Dat komt niet alleen door de excellente software en de absolute mentaliteit om binnen 48 uur te willen leveren. Het heeft ook te maken met de bijzondere combinatie die 247TailorSteel biedt dankzij het grote aantal machines en de daarmee gepaard gaande slagkracht: een hoge variëteit in producten en een hoog volume. “Die combinatie zie je niet veel”, aldus Schipper.
De kracht van deze combinatie wordt sterker naarmate het aantal vestigingen, die allemaal op dezelfde manier zijn ingericht en opereren, toeneemt. “We zouden op de plaatsen waar we graag willen zitten ook bedrijven kunnen overnemen, die dan rationaliseren en onder één noemer proberen te krijgen. Maar dat doen we niet. We zetten meteen het beste neer. In Hilden bouwen we een fabriek met een concept dat zich heeft bewezen en waarin we geloven.”
Verder Europa in
En zo gaat 247TailorSteel verder Europa in. De volgende locatie die men in het vizier heeft is ergens in Baden-Württemberg, zeg maar de regio rond Stuttgart, het hightech hart van Duitsland. Daar wil Schipper in 2022-2023 starten. Daarna gaat het verder richting München en andere Europese landen. Welke landen dat zijn houdt Schipper liever nog even voor zich. “Alles op zijn tijd. Eerst maar eens de Duitse markt goed ontwikkelen.”