3D-geprinte handrem van titanium
Trumpf en de fabrikant van fietsremmen Trickstuff presenteerden onlangs op de fietsbeurs Eurobike in Frankfurt voor het eerst 3D-geprinte remhendels van titanium. 3D-printen maakt een kosteneffectieve verwerking van titanium mogelijk.
Fabrikanten kunnen veel stijvere remhendels maken van titanium in vergelijking met andere materialen.
Tot nu toe heeft de fietsindustrie vaak carbon gebruikt als materiaal voor hoogwaardige remhendels. Dit materiaal heeft echter een slecht milieurecord. Fabrikanten kunnen koolstofvezels niet recyclen, ze moeten deze onderdelen na hun levenscyclus afvoeren, meestal in afvalverbrandingsovens. Titanium heeft een betere ecologische voetafdruk in vergelijking met carbon en is ook robuuster. Fabrikanten kunnen veel stijvere remhendels maken van titanium in vergelijking met andere materialen.
Fabrikanten kunnen de remhendels aanpassen met 3D-printers. Dit geldt niet alleen voor het ontwerp van de titanium onderdelen. Ze kunnen ook de hefboomkrachten van de remmen aanpassen aan de fietser. “Omdat onze 3D-printers ook voor serieproductie zijn ontworpen, kan de fietsindustrie er ook grote hoeveelheden mee produceren. Hierdoor kunnen heavy-duty componenten kosteneffectief worden vervaardigd”, zegt Christian Lengwenat, Application Engineer bij Trumpf.
Met 3D-printers kunnen ook bedrijven in de fietsindustrie hun prototypebouw versnellen. “Met 3D-printers kunnen fabrikanten in één printproces verschillende prototypes tegelijkertijd produceren. Dit versnelt het prototypingproces, dat belangrijk is voor de fietsindustrie, vele malen”, zegt Lengwenat. Tot nu toe hebben fabrikanten de prototype-onderdelen grotendeels gefreesd.