3D-printen kan de beste oplossing zijn

3D-printen pas je niet toe omdat het leuk en fancy is, maar omdat het simpelweg de beste oplossing kan zijn voor een productie-uitdaging. Op het Printplein op METAVAK gaat Flam3D dat demonstreren aan de hand van een aantal samples. Bij elk sample hoort een verhaal.

Directeur Kris Brinon van Flam3D: “Met de verhalen bij de samples willen we andere bedrijven inspireren om ook 3D-printen te overwegen.”

Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de productie van een product, een onderdeel, een tooling of bijvoorbeeld reserve-onderdelen. “Met deze verhalen willen we andere bedrijven inspireren om ook 3D-printen te overwegen”, zegt directeur Kris Brinon van Flam3D.

Veel onbekendheid

Want hoewel het 3D-printen (additive manufacturing) al een aantal jaren sterk in de belangstelling staat en in steeds meer industrieën wordt omarmd als een belangrijke productietechniek, gaat de invoering hiervan bepaald niet vanzelf. Veel bedrijven in de maakindustrie blijven vasthouden aan de productietechnieken die ze kennen en die ze goed in de vingers hebben. Kris Brinon vindt dat niet vreemd. “3D-printen is een nieuwe techniek. Er is nog veel onbekendheid over en het wordt gezien als complex en duur. Het vergt kennis en skills om het toe te passen. Je moet je er echt in verdiepen en dat kost tijd. Tijd die er vaak niet is. Welk bedrijf kan nu zo maar eens een week de tijd nemen om aan innovatie te doen?”

Populariteit bevorderen

Flam3D is een onafhankelijk platform voor alle belanghebbenden die actief zijn in 3D-printen en additive manufacturing in Vlaanderen en Nederland. Het platform spant zich in om de populariteit van het 3D-printen te bevorderen omdat het een interessante productietechniek is, die bedrijven in de maakindustrie veel kan opleveren: innovatie, productiviteitsvergroting en betere producten. Daarom geeft het platform neutraal, gratis advies rond Additive Manufacturing/3D-printing. “We helpen bij het uitzoeken welke technologie of expertise je nodig hebt en zorgen er eventueel voor dat je daar ook mee in contact komt”, zegt Kris Brinon. “Ook als je een aanbod hebt, ben je welkom om te bekijken hoe we dat kunnen verbinden met de vraag.”

Neutrale boodschap

In de afgelopen anderhalf jaar – tijdens de coronapandemie – heeft Flam3D veel online gedaan om de boodschap te verspreiden. “We hebben vrij goed ons ding kunnen doen. Maar we zijn heel blij de mensen weer op beurzen te kunnen ontmoeten. We willen mensen aanspreken met onze neutrale boodschap en dat lukt toch beter met persoonlijk contact.”
METAVAK is al weer de derde vakbeurs in een maand tijd waar Flam3D present is. Het platform was ook al aanwezig op Machineering in Brussel en de Nederlandse Metaaldagen in Den Bosch.

Net als in Brussel en Den Bosch zullen ook in Evenementenhal Gorinchem verhalen worden verteld bij de samples. Flam3D heeft er wel honderd op de plank liggen; allemaal voorbeelden van producten en/of onderdelen die nu middels 3D-printen worden vervaardigd en die traditionele productietechnologieën hebben vervangen. “We leggen uit waarvoor het is ingezet en met wat voor resultaat. We vertellen waarom voor dit product 3D-printen de beste businesscase, de goedkoopste oplossing was.

Maar we vertellen ook wat er allemaal voor nodig is en wat de onmogelijkheden zijn. Ons doel is om bedrijven te inspireren die met een gelijksoortig probleem of uitdaging zitten. We hopen dat ze vervolgens gaan nadenken over hun eigen uitdagingen. Flam3D beschikt over een heel netwerk van bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden, die verder kunnen helpen en bedrijven meenemen op het pad van 3D-printen.”

Desktop Metal

Op het Printplein heeft Flam3D gezelschap van Mark3D, leverancier van de Markforged 3D printers, en het Belgische bedrijf Buhlmann, dat de nieuwe distributeur is van Desktop Metal. Tevens zal Kris Brinon in het METAVAK kennisprogramma een lezing verzorgen. In een korte bijdrage van een half uur zal hij de basisbeginselen schetsen, enkele technologieën (er zijn er inmiddels meer dan dertig!) toelichten en een aantal toepassingen laten zien. Met als doel bedrijven ervan te overtuigen dat 3D-printen een kansrijke technologie is, die voor iedereen haalbaar is.

High tech, high gains

Het zit de 3D-print sector op één vlak niet echt mee: het is soms een complexe materie. Je krijgt niet in drie woorden uitgelegd hoe je van ontwerp 1 naar ontwerp 2 komt, en hoe zich dat vertaalt in concrete winst voor het bedrijf in kwestie. Een aantal bedrijven in de 3D-print sector is daar net in gespecialiseerd: zeggen jullie nu maar wat er beter kan, dan gaan wij, samen met jullie, op zoek naar een oplossing. Dit voorbeeld van K3D laat dat heel duidelijk zien.

Het originele mes bestond uit 20 onderdelen. Het volledige 3D-geprinte mes bestaat nu uit één stuk

Het originele mes bestond uit 20 onderdelen. Het volledige 3D-geprinte mes bestaat nu uit één stuk

Bij innovatie is het vaak zo dat het bestaande stuk ‘best wel werkt’ en dat er dus geen directe motivatie is om het nog beter te gaan doen. In dit geval gaat het om een industriële broodbaklijn waarbij 6 messen, gemonteerd op evenveel robotarmen, sneetjes maken in het nog ongebakken brood dat onderlangs op een transportband voorbijschuift. Het originele mes bestond uit 20 onderdelen – die natuurlijk allemaal op voorraad moeten liggen, besteld moeten worden, geassembleerd en gereinigd moeten worden,… dat aantal stukken reduceren brengt dus op zich al heel wat winst met zich mee.

Het volledige 3D-geprinte mes bestaat nu uit één stuk.Als je dan ook nog eens heel wat gewicht kan besparen, dan kan de snelheid van de robotarm opgevoerd worden. In casu kan de transportband nu verder met 4 (in plaats van 6) robotarmen – tel uit je winst.Helemaal mooi werd ’t als je weet dat je met 3D-printing (dat ook helemaal massief kan) ook bewust porositeit kan aanbrengen op bepaalde plaatsen in de stukken. In dit geval werd gezorgd voor een aanvoer van perslucht die doorheen honderden micro-poriën in het blad van het mes ontsnapt. Daarmee wordt er een soort lucht-film rond het mes gelegd, waardoor het deeg niet meer blijft kleven. Dat reduceerde drastisch het aantal keer dat de messen gereinigd moesten worden.Overigens: het eindproduct was ook gewoon goedkoper dan het origineel.

VDL: over kosten en baten

De sterkste 3D-print verhalen zijn soms de kleinste – als het op kosten aankomt. VDL had een probleem met de afzuiging binnenin een nieuwe productielijn in testfase – het af te zuigen stof bleef in de afzuigleidingen vastzitten, waardoor de machine vaak moest worden stilgelegd voor manuele reiniging. Dat kost aardig wat tijd en geld, uiteraard.

3D-print bedrijf Alp3D optimaliseerde het design van het mondstuk van de afzuiging in een productielijn in testfase bij VDL.

3D-print bedrijf Alp3D optimaliseerde het design van het mondstuk van de afzuiging in een productielijn in testfase bij VDL.

3D-print bedrijf Alp3D optimaliseerde het design van het mondstuk van de afzuiging en leverde enkele dagen later vier nieuwe, ge-3D-printe stukken op de stoep bij VDL af. Kortom: het geoptimaliseerde mondstuk heeft de stilstand van de productielijn snel en adequaat verholpen.

Op zich is het een vrij grote print – zo’n 30 cm hoog en 12 cm diameter – maar in een technologie (FFF) die relatief goedkoop is. En vaak ondergewaardeerd, terwijl deze technologie in veel maakbedrijven toch het standaard-hulpmiddel wordt voor snelle herstellingen, kleine tools of slimme, snelle oplossingen voor heel wat problemen.

Flam3D
Stand: Printplein

Voor gratis toegangstickets METAVAK Gorinchem kun u zich hier AANMELDEN met gebruik van code 2156

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Lumixz trekt aandacht met buislasers

14-10 Lumixz is een nieuwe machineleverancier op de markt. Het bedrijf presenteerde zich afgelopen voorjaar…

MetavakNieuws

METAVAK en Welding Week Nederland zeer succesvol

07-10 ‘Wij hebben drie fantastische inspirerende beursdagen beleefd met de sector’, zegt Bas van Gent…

MetavakNieuws

Slijpen zonder compromissen

26-09 Productiviteit verhogen en daarbij tijd en geld besparen. Allemaal geen probleem met de nieuwe…

MetavakNieuws

Toekomstbestendig zetprofielen produceren

26-09 De geïnstalleerde machines bieden tal van voordelen. De Variobend dubbelbuiger (6 meter) kan volautomatisch…

Bedrijf en Economie

Full-service dienstverlening kenmerkt Surplex

26-09 “Ik leg onze werkwijze graag nog eens uit”, zegt Ben Heijkoop. Hij is begin…

Plaatbewerking

Geha vervult lang gekoesterde wens

25-09 Geha is een van Europa’s grootste toeleveranciers op het gebied van industriële luchtkoeling. Het…

Verbinden

Laskar Puntlastechniek presenteert innovatieve punt- en stiftlasoplossingen

25-09 Tevens introduceert het bedrijf een micro puntlasmachine, uitermate geschikt als uitzonderlijke precisie en controle…

Automatisering

Twee of drie keer data inkloppen hoeft niet meer

25-09 Nieuwe integratiemogelijkheden De wensen en eisen van bedrijven in de plaatbewerking om met steeds…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs