3D printen RVS brug vordert gestaag

De Amsterdamse tech start-up MX3D is momenteel in opdracht van de Gemeente Amsterdam bezig met het produceren van een roestvrij stalen 3D geprinte brug. Deze voetgangersbrug wordt naar verwachting in 2018 geplaatst op zijn eindlocatie, de Oudezijds Achterburgwal.

Omdat MX3D veel bezichtigingsverzoeken krijgt, is begin oktober een bezoekerscentrum Center geopend op de productielocatie (NDSM-plein 27 in Amsterdam). Hier kunnen individuele en particuliere bezoekers iedere vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur terecht. De entree is gratis, maar een vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld (de brug en het Visitor Center zijn beide non-profit projecten en bedoeld voor het publiek). Daarnaast ontvangt MX3D de rest van de week georganiseerde groepen en bedrijven voor een presentatie en een bezichtiging van de werkplaats en de brug, die ongeveer 1 uur duurt. Voor afspraken en speciale verzoeken kan een mail worden gestuurd naar visit@mx3d.com.

Volgens MX3D is een bezoek interessant voor Amsterdammers, architecten, constructeurs, ontwerpers, creatieve industrie, scheepsbouw en studenten. Tijdens een bezoek leren zij meer over de techniek, het MX3D brug project en groot formaat 3D printen in het algemeen. “Verder beantwoorden wij natuurlijk alle vragen en praten we elkaar bij over de productietechnieken van de toekomst.”

Groot formaat printer
Het printen en assembleren van de 1 meter grote brugdelen is al sinds maart van dit jaar gaande. MX3D heeft intelligente software geschreven, die een robot en een lasmachine transformeert in een groot formaat printer, die metalen kan 3D printen op een architectonische schaal. Deze techniek vergroot allereerst de vormvrijheid van architecten en engineers enorm.  Daarnaast heeft het 3D printen groot potentieel om de hoeveelheid materiaal te reduceren die nodig is om grote structuren te maken.

Zoals alle innovatieve projecten heeft ook het MX3D brug project verscheidende hobbels moeten nemen. Het aanvankelijke ontwerp voor de brug is gaandeweg ingrijpend veranderd. Met het groeien van de kennis van veiligheidseisen, materiaaleigenschappen en het technisch potentieel, kwam het uiteindelijke model begin 2017 tot stand. Dit resulteerde in het uiteindelijke brugontwerp van Joris Laarman Lab.

Daarna begon de productie/assemblage van de brug (12 meter lang, 7,5 meter breed en 2,1 meter hoog). Parallel daaraan zijn de MX3D engineers blijven werken aan het realiseren van hun visie op autonome robots die infrastructuur 3D printen. Afgelopen zomer is een robot geplaatst op de brug om te testen of robots live onsite kunnen printen, zonder menselijke interventie.

Partners
Het MX3D project is mogelijk dankzij nauwe samenwerking met de partners Autodesk, Heijmans, Joris Laarman Lab en ArcelorMittal en de ondersteuning van Arup, Air Liquide, ABB Robotics en Lenovo. Sponsors zijn STV, Oerlikon en Plymovent. Publieke partners zijn TU Delft, AMS Institute (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Studies) en de Gemeente Amsterdam. Het Visitor Center wordt ondersteund door het VSB Fonds.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Demcon neemt 3D-printerfabrikant Bond3D over

11-12 Toepassingen liggen onder meer in medische implantaten en complexe onderdelen voor hightech machines. Nieuwe…

3D

3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

10-07 Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks-…

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs