3D Printen: veel potentie voor haven Rotterdam
Vormt 3D printing een kans of juist een bedreiging voor de Rotterdamse haven? Op basis van het in 2015 gestarte project ‘3D printing of marine spare parts’ beantwoorden betrokkenen die vraag met een volmondig ja.
In dat project is veel ervaring opgedaan met de huidige mogelijkheden van 3D printing oftewel additive manufacturing voor de maritieme en havengerelateerde industrie. Er is inzicht verkregen in de huidige en toekomstige ontwikkelingen; dat leidde tot de conclusie dat 3D printen een technologie is met veel potentie, ook in de Rotterdamse haven.
De pilot startte met zestien deelnemers en is gegroeid naar een consortium van 28 bedrijven en instanties. Met daaronder bedrijven als Fokker, Keppel Verolme, Marin, Heerema en Huisman.
InnovationQuarter, RDM Makerspace en het Havenbedrijf zijn de initiatiefnemers van deze pilot en pakken nu gezamenlijk door. Op 11 februari (van 10.00 tot 13.30 uur) organiseert het Havenbedrijf met medewerking van InnovationQuarter en RDM Makerspace een 3D Printing Conferentie in de Onderzeebootloods van RDM Rotterdam. De uitkomsten van de pilot vormen de basis voor de bijeenkomst. Bovendien maken de initiatiefnemers bekend wat het vervolg is.
Het eerste gedeelte gaat na een welkomstwoord van Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf, en opinieleider Märtha Rehnberg in op ‘Disruptive Innovation’. Daarna volgen presentaties van diverse betrokkenen met als afsluiter Patrick de Winter, innovation advisor van Shell, over de visie en strategie van Shell op 3D printing. Allard Castelein leidt daarna een paneldiscussie. Trendwatcher Adjiedj Bakas sluit de bijeenkomst af met een presentatie over de toekomst van de haven van Rotterdam.