3D-printen zonder ondersteuning
Trumpf heeft de 3D-printsoftware TruTops Print verbeterd. Gebruikers kunnen deze gebruiken om componenten met extreme uitsteeklengtes tot 15 graden te printen zonder ondersteunende structuren. Trumpf toont de technologie deze week op de EMO in Hannover.
De verbeterde 3D-printsoftware TruTops Print kan worden gebruikt om componenten met extreme uitsteeklengtes tot 15 graden te printen zonder ondersteunende structuren.
“Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het 3D-printen. Dit bespaart bouwtijd en materialen”, zegt Lukas Gebhard, ontwikkelaar van additive manufacturing-processen bij toolcraft. “Dankzij het ondersteuningsvrije printen hoeven we de onderdelen nauwelijks na te bewerken. We realiseren componenten en projecten die voorheen onmogelijk waren om te implementeren.”
Tot nu toe moesten gebruikers van 3D-printen de ondersteunende structuren printen, om de componenten tijdens het printen op de bouwplaat te verankeren. Ze verwijderen ook de warmte van het blootgestelde deel en voorkomen vervorming veroorzaakt door interne spanningen. Zelfs bij moeilijk te verwerken materialen zoals RVS maakt de technologie Trumpf 3D-printen vaak mogelijk zonder draagconstructies.
Nieuwe 3D-printstrategieën
“Met 3D-printen willen we zo nauwkeurig mogelijk controleren op welk punt en in welke tijd het materiaal weer vloeibaar en hard wordt. De truc is om de juiste strategieën te gebruiken om restspanningen en oververhitting in het overhanggebied te voorkomen”, zegt Timo Degen, Product Manager Additive Manufacturing bij Trumpf. Met TruTops Print belicht de 3D-printer verschillende delen van het onderdeel met behulp van de optimale strategie, waardoor er geen ondersteunende structuren nodig zijn. De verbeterde gasstroom van de nieuwe 3D-printers maakt uniforme procesomstandigheden mogelijk en ondersteunt printen zonder steunstructuren.
“Gebruikers uit alle sectoren profiteren van 3D-printen zonder ondersteunende structuren. Ondersteuningsvrij printen kan vooral zijn sterke punten demonstreren op componenten met grote holtes of uitsteeksels die moeilijk te bereiken zijn”, zegt Degen. Voorbeelden hiervan zijn tanks, warmtewisselaars, hydraulische blokken en gereedschapsmallen.
De nieuwe technologie maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk die met draagconstructies hun beoogde doel niet zouden kunnen bereiken. Toepassingsscenario’s zijn onder meer additief vervaardigde radiale compressoren of zogenaamde impellers, omhulde propellers. Fabrikanten konden voorheen alleen waaiers met steunstructuren printen vanwege hun overhangende hoeken. “Daarom was 3D-printen geen economisch alternatief voor conventionele productie. Dat is nu veranderd”, zegt Degen.