3D-printproces voor vezelversterkte kunststof producten en prototypes
Het Zwolse bedrijf Fiberneering heeft een innovatief 3D-printproces voor vezelversterkte kunststof producten ontwikkeld. Met een recente investering door Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan Fiberneering het printproces doorontwikkelen en op de markt brengen.
Vernieuwend aan de 3D-printtechniek van Fiberneering is dat de producten tot maar liefst een kubieke meter groot en complex van vorm mogen zijn. De producten zijn licht, duurzaam en sterk en dus een goed alternatief voor zwaardere varianten van bijvoorbeeld metaal. Uniek is ook dat Fiberneering hoogwaardige composieten kan printen die geschikt zijn voor toepassing in omstandigheden met hoge temperaturen, zoals in de automotive en olie&gas.
Sneller prototypes maken
“Vezelversterkte kunststof is populair vanwege zijn eigenschappen: sterk, licht en duurzaam. De bestaande productiemethodes waarin met mallen wordt gewerkt zijn arbeidsintensief, complex en duur. Wij kunnen nu veel sneller prototypes en eerste series in vrijwel iedere vorm maken op basis van standaard computermodellen, met de door onszelf ontwikkelde 3D-printtechniek. Ons proces is nu ver genoeg ontwikkeld om commerciële opdrachten voor allerlei technische toepassingen uit te voeren”, zegt Jasper Bouwmeester van Fiberneering.
Interesse industrie
Fiberneering gebruikt de investering voor de commercialisatie van het concept en voor de uitontwikkeling van een nieuwe generatie productiemachines. Fiberneering kan zowel in opdracht onderdelen uit composiet produceren als het productieproces in licentie verkopen. “Mijn ambitie is om binnen vier jaar met ruim 25 fte’s 10 miljoen omzet te maken”, zegt Bouwmeester, die nu zeven mensen werk biedt. Fiberneering verwacht met name interesse vanuit de medische hoek, industrie en de transportsector. Het gebruik van lichtgewicht onderdelen is belangrijk in vliegtuigen en boten. In voertuigen speelt brandstofbesparing en verlaging van CO2-uitstoot. In de gezondheidzorg dragen lichtgewicht ortheses (hulpmiddelen) die precies op maat van de gebruiker kunnen worden geprint, bij aan effectievere zorg.