Aanbod 3D metaalprinters groeit
Het aanbod 3D metaalprinters groeit gestaag. Machineproducenten die deze systemen reeds op de markt brengen, breiden hun assortiment uit, andere leveranciers van metaalbewerkingsmachines nemen 3D printers nu ook op in hun assortiment.
Machineleveranciers als Landré, Bendertechniek, Renishaw, Trumpf en Promas zijn de Nederlandse markt al enige tijd aan het ontginnen. Hun namen prijken ook allemaal op de deelnemerslijst van de vakbeurs RapidPro (7, 8, 9 maart, Veldhoven). Maar ook Dormac CNC Solutions doet mee in Veldhoven. Dit bedrijf stapt nu in additive manufacturing technologie door de 3D metaalprinters van de Zuid-Koreaanse fabrikant InssTek in Nederland te gaan vertegenwoordigen (lees het artikel op pagina 19). InssTek bouwt metaalproducten op in 3D, op basis van Direct Metal Tooling (DMT). Deze technologie kan worden ingezet voor remodeling, reparatie en productie. Dormac directeur Kees Karsten ziet deze uitbreiding als een hoogwaardige aanvulling op de freestechnologie die Dormac levert.
Poederbedmetaalprinter DMG Mori
DMG Mori toonde vorige week op de traditionele huisshow in Pfronten de Lasertec 30 SLM. Dit is de eerste poederbedmetaalprinter van het concern. Hiervoor heeft DMG Mori een meerderheidsbelang (50,1%) genomen in Realizer, een Duitse fabrikant van SLM machines. Met deze stap heeft het concern nu de twee belangrijkste additive manufacturing technieken in huis. Dochterbedrijf Lasertec bouwt namelijk al langer hybride machines. “Dit is de perfecte aanvulling op onze hightech machines in de markt voor advanced technologies”, aldus Christian Thönes, bestuursvoorzitter van DMG Mori. “Selectief lasersmelten in een poederbed opent nieuwe toepassingen voor onze klanten.”
Ook Mazak zit niet stil. De Japanse machineproducent heeft eind vorig jaar de derde en vierde hybride machine op de markt gebracht: de Integrex i-200S AM en de Variaxis j-600 AM. Deze machines combineren meerdere verspanende bewerkingen met 3D metaalprinten. Mazak richt zich met deze hybride AM machines op onder andere bedrijven in de luchtvaarttoelevering, toeleveranciers aan offshore en petrochemische industrie en reparatiebedrijven in de matrijzenindustrie.
Ondertussen blijkt op allerlei informatiebijeenkomsten dat productiebedrijven wel een brede interesse hebben in Additive Manufacturing (AM) van metalen, maar dat deze technologie maar langzaam wordt opgepakt. Ook hieraan wordt echter gewerkt. Zo hielden M2I en Teqnow vorige week een interessante bijeenkomst over het wegnemen van de belemmeringen die er zijn om 3D metaalprinten toe te passen in het industriële MKB.