Aandrijftechniek sterk in de lift
Axis & Stuifmeel presenteerde op de WoTS in Utrecht een aantal interessante nieuwe ontwikkelingen, waarbij vooral opviel dat de belangstelling voor elektrische en mechanische aandrijftechniek duidelijk in de lift zit.
Dit komt vooral door de grotere aandacht voor hoogwaardige oplossingen, wat Axis & Stuifmeel onder meer merkt aan de stijgende omzet in producten van topmerken als ZAE en Thomson. Tevens ziet het bedrijf een groeiende vraag naar (sub)assemblies, ofwel samengebouwde componenten die ‘stekker- en inbouwklaar’ aan machinefabrikanten en systeemintegratoren worden geleverd.
“De economische situatie is duidelijk verbeterd,” stelt Perry Eijhout, directeur van Axis & Stuifmeel. “Machinebouwers zitten goed in de orders en geven weer meer geld uit aan kwalitatief hoogwaardige componenten. Hiermee kunnen ze de betrouwbaarheid, levensduur en prestaties van hun machines optimaliseren.
Maar dat neemt niet weg dat ze ook oog hebben voor economische oplossingen voor minder veeleisende toepassingen, waarop wij met ons AxiPro programma gericht inspelen. We zien als totaalleverancier hoe dan ook een sterke stijging in de verkoop van elektrische lineaire actuatoren, maar ook magneettechniek van Kuhnke (o.a. voor sloten en beveiligingen) zit in de lift. De groei wordt ‘breder en structureler’.”
1:1 alternatief voor Berger Lahr
Op de WoTS presenteerde Axis & Stuifmeel de serie Robase synchroonmotoren van Rotek die een 1:1 alternatief zijn voor de niet meer leverbare motoren uit de RSM serie van Berger Lahr (Schneider Electric). Deze Robase motoren passen naadloos op de aansluitpunten van een RSM motor en leveren bovendien een iets hoger vermogen. Ze zijn leverbaar in alle gangbare spanningen en met 4 (1.500 rpm) of 6 polen (1.000 rpm). Met de Rotek G-serie is er zelfs een identiek alternatief beschikbaar voor de reductoren uit de G-serie van Berger Lahr. Nieuw op de stand van AXIS & Stuifmeel was ook een haakse tandwielkast van het topmerk ZAE. Deze was voorzien van verschillende sensoren en bijpassende communicatiemodule. Daarmee worden cruciale gegevens van de kast betreffende trillingen, temperatuur, belasting (koppel), etc. via IoT doorgegeven voor monitoring- en analysedoeleinden. Storingen kunnen hierdoor worden voorkomen en onderhoudsmomenten preciezer worden ingepland.