ABB-robot YuMi hoeft niet in een kooi
ABB heeft vorige week tijdens een klantenbijeenkomst in de vestiging in Ede de tweearmige robot YuMi in Nederland geïntroduceerd. Deze is speciaal ontwikkeld om samen met en naast mensen te werken. Bij het ontwerp en de bouw van de robot hebben de ontwerpers in het bijzonder rekening gehouden met de veiligheid in situaties waarin mensen zij aan zij met robots werken.
YuMi is uitgerust met aangepaste sensoren die zelfs de geringste tegendruk voelen. Daarnaast is de robot voorzien van geavanceerde kijk- en grijpersystemen en een beschermende, zachte laag om de armen. Dankzij al deze innovaties hoeft de robot niet in een kooi te worden geplaatst. De twee mechanische armen kunnen met objecten tot 500 gram per stuk werken. Ze kunnen zelfs een draad door het oog van een naald rijgen. De nieuwe robots spelen in op de wensen van de consumentenelektronicasector, maar worden ook uitgerold naar andere marktsegmenten.
YuMi is eenvoudig te installeren. De basisuitvoering weegt slechts 38 kg en is voorzien van montagegaten waardoor de robot eenvoudig op een werkblad te bevestigen is. Kabels en elektronica zijn binnen de behuizing van de robot aangebracht waardoor vervuiling en kans op beschadiging tot een minimum beperkt zijn.
Martin van der Have, Sales & Marketing manager bij ABB Robotics Benelux, is enthousiast over de komst van de collaboratieve robot. Hij ziet de samenwerking tussen robots en mensen als een belangrijke trend voor de nabije toekomst. “Precies daarom kregen de nieuwe robots een grijswitte kleur, in plaats van het vertrouwde oranje. We willen niet het signaal ‘pas op, gevaar’ geven, maar juist benadrukken dat mens en machine nu veilig en in harmonie kunnen samenwerken. De naam, afgeleid van ‘you and me’, benadrukt deze filosofie.”
Gebruikers van de YuMi kunnen profiteren van een snellere productie, een hogere kwaliteit, minder vervuiling en een hoge mate van efficiency waardoor de terugverdientijd aantrekkelijk is. Het ontwerp speelt in op de flexibele productie-eisen die vandaag de dag aan productieapparatuur gesteld worden. “De optie om zelf de armen van de robot te bewegen en die beweging vervolgens via een smartphone of tablet op te slaan is heel interessant”, zegt van der Have. “Deze manier van programmeren, de zogenaamde Lead-Through Technologie, zorgt voor een enorm gebruiksgemak voor de eindklant.”
“YuMi zal veel bestaande opvattingen over productie en industriële processen veranderen”, zegt Pekka Tiitinen, hoofd van de divisie Discrete Automation and Motion. “We staan aan het begin van een spannend nieuw tijdperk in de industriële automatisering.”