Accuschroevendraaiers zetten hoogwaterbeschermingsmuur stevig vast
Als een stormvloed in aantocht is, moet er snel worden gehandeld: het Ozeaneum in de haven van Stralsund in Duitsland verdedigt zich met een hoogwaterbeschermingsmuur tegen mogelijke overstromingen. Om ervoor te zorgen dat in geval van nood alles probleemloos verloopt, wordt het opbouwen regelmatig geoefend. Bij een recente oefening waren naast een goed op elkaar ingespeeld technisch team ook de Bosch accuschroefboormachine GSR 18 V-EC Professional en de accuslagmoeraanzetter GDS 18 V-LI HT Professional van de partij. Beide machines hebben hun kracht, uithoudingsvermogen en hanteerbaarheid bewezen.
Vertrouwd met walvissen, haaien, inktvissen en scholen makrelen: het Ozeaneum in Stralsund is een van de diverse locaties van het Duitse Zeemuseum. Sinds juli 2008 nodigt het museum bezoekers uit om de grootste tentoonstelling van de noordelijke zeewereld in Europa te komen bewonderen.
Aluminium profielen
De hoogwaterbeschermingsmuur van het museum bestaat uit losse aluminium profielen: de dambalken die middels een groef- en messingsysteem worden gestapeld, evenals midden- en eindsteunen die de dambalken opnemen en op hun plaats houden. De plaatsing van de steunen is door verankeringen in de grond vastgelegd. Als deze zijn gemonteerd, dan kunnen de dambalken eenvoudig erin geschoven en zo gestapeld worden. Om ervoor te zorgen dat het water niet kan doordringen, worden de dambalken ten slotte met zogenoemde spanstukken gecomprimeerd.
Compacte constructie
“Voor het vastzetten van de spanelementen hebben wij krachtige accuschroefboormachines nodig waarop wij volledig kunnen vertrouwen”, legt Dirk Aßmann uit. Hij is lid van het technisch team van het museum. Daarvoor gebruikt hij onder andere de GSR 18 V-EC Professional. De accuschroefboormachine hoort bij de dynamicseries van Bosch. De machines in deze serie onderscheiden zich door een hoog vermogen in combinatie met een compacte constructie. Hij is uitgerust met een borstelloze EC-motor, heeft een hoog rendement en is onderhoudsarm. De EC-technologie maakt daarnaast de compacte constructie van de machine mogelijk, die zich vooral bij serietoepassingen waarmaakt. “De accuschroefboormachine ligt goed in de hand en je kunt werken zonder snel vermoeid te raken”, licht Aßmann toe die wijst op nog een andere eigenschap: de nieuw ontworpen precisiekoppeling. Wanneer de koppeling klikt, wordt dit herkend door een elektronische regeling die de motor stopt. Het lawaai bij doordraaien van schroeven valt daardoor weg, trillingen worden tot een minimum beperkt en het materiaal en de koppeling slijten minder. Het resultaat: een geringere slijtage en zo een langere levensduur van machine en accessoire.
Harde schroefverbindingen
Voor de schroefverbindingen van de midden- en eindsteunen in de grondverankeringen gebruikt het team een krachtige machine van Bosch, de GDS 18 V-LI HT Professional. Die is met een draaimoment van 650 Newtonmeter bij harde schroefverbindingen de sterkste 18 volt accuslagmoeraanzetter van Bosch en dat valt bij deze toepassing gelijk op − de laatste middenbalk is snel geplaatst. “Teamwerk lukt eigenlijk alleen wanneer je binnen de kortste keren met goed, paraat gereedschap de klus kunt klaren”, vat Dirk Aßmann samen.