Adamos: open Industrie 4.0 platform voor machinebouwers
DMG Mori, Dürr, Software AG, Zeiss en ASM PT, allen wereldwijd toonaangevende industriële en softwarebedrijven, hebben samen de joint venture Adamos opgericht. Ze willen van dit platform een wereldwijde standaard voor Industrie 4.0 en het Industriële Internet of Things (IIoT) voor de machine- en apparatenbouw maken. Adamos start wereldwijd op 1 oktober met 200 experts. De initiatiefnemers nodigen andere machinebouwers uit om partner te worden van hun strategische alliantie.
Adamos staat voor ADAptive Manufacturing Open Solutions. Het open IIoT platform is/wordt specifiek ontwikkeld om te beantwoorden aan de specifieke eisen van machine- en apparatenbouwers en hun klanten: Adamos is producentonafhankelijk en brengt actuele IT-technologie en industriële kennis samen. Het stelt machinebouwers in staat om met geringe inspanningen hun klanten beproefde oplossingen voor digitaal verbonden productie aan te bieden. Daarvan profiteren de machinebouwers zelf, maar ook hun leveranciers en klanten. Adamos geeft hen toegang tot leidende softwareoplossingen met daarbij volledige data-autonomie.
Fabriek van de toekomst
Thomas Spitzenpfeil, CFO/CIO van Carl Zeiss, zei bij de presentatie van Adamos in Darmstadt (D): “Met Adamos werken sterke partners samen aan technologieën voor de fabriek van de toekomst. Ondernemingen die onze IIoT-toepassingen gebruiken, krijgen innovatieve services tot hun beschikking, waardoor ze de efficiency, transparantie veiligheid en beschikbaarheid van hun systemen verhogen.”
Christian Thönes, CEO van DMG Mori: “De machine- en apparatenbouw moet zelf de standaard zetten voor de digitalisering en de ontwikkeling daarvan stimuleren. Dat gaat alleen met sterke partners. Daarom bieden we met Adamos een open netwerk met toonaangevende machinebouw-, productie- en software/IT kennis; van machinebouwers voor machinebouwers, hun klanten en toeleveranciers.”
Ralf Dieter, CEO van Dürr: “Als machinebouwer kennen wij de eisen van onze klanten en weten we wat belangrijk is. In de Adamos App Factory bundelen we al onze branchekennis voor intuïtief bedienbare applicaties en het opzetten van digitale marktplaatsen.”
Nieuwe businessmodellen
Industrie 4.0 en het Internet of Things maken het mogelijk dat machines met elkaar worden verbonden en met elkaar communiceren. Maar ook kunnen productiedata worden opgenomen en realtime worden gebruikt. Op deze basis kunnen nieuwe digitale services en businessmodellen worden opgezet en productieprocessen met behulp van Big Data analyses worden geoptimaliseerd. Klanten kunnen bijvoorbeeld onderhoudsbehoefte in een vroeg stadium herkennen, de productie plannen of automatisch reserve-onderdelen bestellen.
Voor de machinebouw zijn Industrie 4.0 en IIoT momenteel de belangrijkste aanjagers van groei, innovatie en productiviteit. Tegelijkertijd maakt het IIoT hoge investeringen, uitstekende vakmensen en de beheersing van nieuwe technologieën noodzakelijk. En de innovatie moet snel gaan, want er is een wereldwijde concurrentiestrijd gaande om platforms en branchestandaards, waarbij de verwachting is dat wereldwijd slechts een of twee platforms de kans hebben om boven te komen drijven. Het vanuit Duitsland geïnitieerde Adamos heeft uiteraard de ambitie een internationaal leidend platform te worden.
Voordelen voor machinebouwers
De initiatiefnemers zeggen dat hun platform de machinebouw veel voordelen biedt. Adamos gaat uit van nauwe samenwerking en kennisuitwisseling, stelt alle deelnemers centraal ontwikkelde oplossingen en services beschikbaar en reduceert zo de inspanning. Bovendien zal Adamos continu nieuwe IIoT-toepassingen ontwikkelen en daarmee de innovatie bevorderen. Van belang is volgens hen ook dat met Adamos geen afhankelijkheid ontstaat van externe software aanbieders. Machinebouwklanten betrekken machines en IIoT software oplossingen uit één hand en kunnen hun data soeverein benutten. Daarbij biedt Adamos een digitaal portfolio met machinebouw-specifieke en domein- en branchespecifieke toepassingen. Adamos is internationaal inzetbaar, laat zich snel implementeren en staat als cloud oplossing of ‘On Premise’ via stationaire servers ter beschikking. Adamos gebruikt gestandaardiseerde oplossingen en interfaces en is dus bedrijfszeker.
Als white label oplossing maakt Adamos voor de deelnemende machinebouwers een individueel IIoT-optreden mogelijk. Dat betekent: partners gebruiken het centrale Adamos platform, maar de voor de klant zichtbare voorkant kunnen ze met hun eigen ‘look & feel’ aankleden. De partners gaan de Adamos App factory vol stoppen met omvangrijke applicaties voor de themagebieden planning, predictive maintenance, machine cockpit/dashboarding en maintaining assistance. Deze zullen vanaf begin 2018 in de cloud beschikbaar worden gesteld.