Additive Industries lanceert Design Challenge 3D printen

Om de groei van het aantal voorbeelden van innovatieve 3D print toepassingen te stimuleren en andere industrieën te inspireren, lanceert Additive Industries de eerste ‘Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge’. Professionals en studenten worden uitgedaagd om producten te (her)ontwerpen voor 3D metaalprinten.

Industrieel 3D printen of additive manufacturing wint snel aan terrein. In de lucht- en ruimtevaart worden al brandstofinjectoren geprint door GE Aviation en Siemens print al onderdelen voor haar turbines. Ook in de medische wereld worden zowel tandtechnische- als medische implantaten laagsgewijs opgebouwd door verschillende gespecialiseerde fabrikanten. De sleutel tot het succes van deze innovatieve toepassingen ligt bij de ontwerper die in het ontwerp maximaal gebruik moet maken van de mogelijkheden die deze nieuwe productietechnologie biedt. 3D printen biedt ongeëvenaarde vrijheid en om unieke eigenschappen mee te geven aan het product: dunne wanden, lichtgewicht honingraatstructuren, vormvrije kanalen in het onderdeel, integratie van diverse functies en personaliseren van individuele producten.

Om de groei van het aantal voorbeelden van deze innovatieve 3D print toepassingen te stimuleren en andere industrieën te inspireren, lanceert Additive Industries de eerste ‘Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge’. Dit gebeurt tijdens een drukbezochte Master Class over Design for Additive Manufacturing die onderdeel is van de Dutch Design Week in Eindhoven. Professionals en studenten gaan de strijd aan in twee categorieën. Zij worden uitgedaagd om een technisch en/of industrieel product uit hun dagelijkse omgeving te herontwerpen voor 3D printen. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Additive World Conference op 4 maart 2015 in Eindhoven.

Partners van deze ‘Design for Additive Manufacturing Challenge’ zijn leidende CAE technologie ontwikkelaar (voor bijvoorbeeld Topologie Optimalisatie software) – Altair Engineering en Ultimaker, een Nederlandse producent van consumenten 3D printers. De deelnemers worden ondersteund door het AddLab team van Additive Industries die hulp bieden bij het optimaliseren van het productontwerp. De winnaars in beide categorieën mogen de nieuwste Ultimaker 2 printer mee naar huis nemen. Daarnaast worden de winnende ontwerpen in AddLab geprint in metaal. Op www.additiveworld.com is meer informatie te vinden over de Design Challenge, de beoordelingscriteria en de inzending van een ontwerp.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Eriks bevordert met 3D-printen cultuur van innovatie

28-02 De meeste 3D-printers van Eriks zijn bedoeld voor prototyping, op maat gemaakte mallen, armaturen…

3D

Relevantie AM-processen blijft toenemen

15-11 Onder de metatrend van duurzaamheid benadrukten de 859 exposanten het hogere volwassenheidsniveau van hun…

3D

Formnext 2023 stevent af op recordaantal exposanten

25-09 Met 771 exposanten en een geboekt bruto oppervlak van ruim 50.000 m² twee maanden…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

3D

3D-geprinte handrem van titanium

10-07 Tot nu toe heeft de fietsindustrie vaak carbon gebruikt als materiaal voor hoogwaardige remhendels.…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

Nieuw 3D-printcentrum Ford ondersteunt productie e-modellen

22-02 Eind dit jaar rolt in Keulen het eerste volledig elektrische volumemodel van Ford in…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs