Additive Industries presenteert MetalFAB1
Dit is ‘m dan. Het industriële 3D metaalprint systeem MetalFAB1 van Additive Industries uit Eindhoven, dat volgens de makers een substantiële prestatieverbetering oplevert ten opzichte van de bestaande mid-range printers.
De additive manufacturing machine en het geïntegreerde Additive World software platform, specifiek ontwikkeld voor industriële toepassingen, leveren een tot tien keer betere reproduceerbaarheid, productiviteit en flexibiliteit op. Daan Kersten, medeoprichter en CEO van Additive Industries: “De prestatieverbetering hangt samen met een degelijk en thermisch geoptimaliseerd machineontwerp, slimme procesbeheersing en kalibratiestrategieën, elimineren van dode tijd en de automatisering van bouwplaat- en productverplaatsing in de machine.”
Meerdere materialen in één machine Het modulaire ontwerp van de MetalFAB1 maakt een klant- en toepassingsspecifieke procesinrichting en configuratie mogelijk. Meerdere bouwkamers waarin geprint wordt, elk met geïntegreerde metaalpoeder recycling, zorgen ervoor dat dit de eerste 3D metaalprinter is waarin meerdere materialen naast elkaar kunnen worden gebruikt in één machine. De MetalFAB1 kan worden uitgerust met maximaal vier lasers die het gehele bouwvlak kunnen beschrijven. Hierdoor wordt het zogenaamde ‘stitching’ vermeden bij het printen van grotere objecten. MetalFAB1 is ook het eerste en enige systeem met een geïntegreerde oven voor spanningsarm gloeien van de geprinte producten. Het bouwvolume van een enkele bouwkamer (420x420x400 mm) positioneert de MetalFAB1 direct in de top 3 grootste metaalprinters die nu beschikbaar zijn.
Op maandag 16 november waren de eerste klanten en internationale pers uitgenodigd om tijdens een voorpremière in Eindhoven de eerste twee MetalFAB1 machines te aanschouwen. Additive Industries zal volgende maand starten met haar Beta programma. Vier Beta machines zijn inmiddels gereserveerd door klanten uit veeleisende markten zoals de lucht- en ruimtevaart, hightech machinebouw en gereedschapfabricage. “We kijken uit naar de hechte samenwerking met onze Beta klanten. We zullen samen processen, nieuwe materialen en toepassingen ontwikkelen en de prestaties moeten testen om de business cases van onze klanten substantieel te verbeteren”, aldus Kersten.