Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie
Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao Metaal en Techniek, maar Koninklijke Metaalunie heeft daar nog niet mee ingestemd.
Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal nieuwe acties.
Loonsverhoging
De looptijd van de nieuwe cao is 30 maanden: van 1 oktober 2021 tot 1 april 2024. Het akkoord behelst een stevige loonsverhoging. Werknemers gaan er in het komende jaar gemiddeld 7,4 procent op vooruit en ook de jeugdlonen stijgen.
Dit zijn de concrete afspraken over het loon:
Per 1 juli 2022
– € 42,50 structureel
– € 382,50 eenmalig, dit is compensatie voor gemiste loonsverhoging sinds het verlopen van de vorige cao
– Per 1 september 2022: 2,75%
– Per 1 maart 2023: 3,25%
– Per 1 januari 2024: 0,6%
- De gemiddelde totale loonsverhoging in 2022 (centen en procenten) is omgerekend 4,15%.
- De momenten van de loonsverhogingen liggen kort op elkaar, waardoor de lonen binnen 11 maanden met 7,4% gestegen zijn.
- De gemiddelde loonsverhoging tijdens de looptijd van de cao is 3,2% per 12 maanden.
Moeizaam
Het akkoord tot stand gekomen na een uiterst moeizaam traject. Oktober 2021 liepen de onderhandelingen stuk, met name op de looneis. De werkgevers boden veel minder dan de bonden eisten. Daarop volgde een lange periode van acties, met meerdere rondes van estafettestakingen van 24 en 48 uur. “We hebben er samen hard voor geknokt en het is gelukt”, aldus FNV Metaal. “Na vele maanden praten en staken is er eindelijk een onderhandelaarsakkoord met 4 van de 5 werkgeversorganisaties over een nieuwe cao in de Metaal & Techniek.” Het woord is nu aan de leden van de vakbonden. Pas na hun goedkeuring zijn de afspraken in het onderhandelaarsakkoord definitief.
Metaalunie
Dat Metaalunie niet akkoord ging met de nieuwe cao, noemt FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt ‘onbegrijpelijk’. Zij hoopt dat ook deze werkgeversorganisatie de cao binnenkort alsnog ondertekent. CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra zegt in De Volkskrant dat Metaalunie ‘nog een paar dagen de kans krijgt om op de rijdende trein te springen’. Gebeurt dat niet, dan dreigen nieuwe acties.
Jos Kleiboer, directeur Beleid van Metaalunie, zei vrijdagmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat Metaalunie eerst overleg wil voeren met de achterban en op korte termijn met een standpunt ten aanzien van het akkoord zal komen.