Alles wat je moet weten over werken op hoogte
Werk je in de bouw? Dan werk je op een dynamische werkplek met een verhoogd risico op valgevaar. Dat vraagt om extra beveiliging tegen valgevaar. Daarom zijn opdrachtgevers en werkgevers verplicht om werkzaamheden waarbij valgevaar bestaat tegen te gaan. Hiervoor kunnen verschillende arbeidsmiddelen voor worden geplaatst.
Om blootstelling aan valgevaar te voorkomen, is het wettelijk verplicht om valbeveiliging aan te brengen bij werkzaamheden waar het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen
Helaas vinden er nog steeds ongelukken in de bouw plaats. Soms zelfs met dodelijke afloop. De bouwsector kan daarom een risicovolle sector genoemd worden, zeker als je dit vergelijkt met andere sectoren. Het spreekt nu eenmaal voor zich dat een kantoorplek minder risicovol is, dan werkzaamheden uitvoeren op hoogte, nabij uitstekende delen, bij openingen in vloeren of boven water. Er moet daarom rekening gehouden worden met de omstandigheden die worden verricht.
Zo vraagt werken op hoogte om het treffen van extra maatregelen ter voorkoming van het valgevaar. Denk bijvoorbeeld aan sterke en grote vangnetten die op doelmatige plaatsen zijn aangebracht of dakrandbeveiliging. Maar ook doelmatige veiligheidsgordels met vanglijnen mogen niet ontbreken. Uiteraard dienen deze arbeidsmiddelen op een correcte wijze worden aangebracht.
Wanneer is valbeveiliging verplicht?
Om blootstelling aan valgevaar te voorkomen, is het wettelijk verplicht om valbeveiliging aan te brengen bij werkzaamheden waar het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen. Echter kan men ook spreken over valgevaar of andere risicovolle omstandigheden bij werkzaamheden op lagere hoogtes.
Ook bij het verrichten van arbeid onder deze omstandigheden dient het valgevaar met degelijke voorzieningen tegengegaan worden. Zo heeft collectieve valbeveiliging altijd voorrang boven individuele valbeveiliging, maar er kunnen situaties zijn waar dit niet haalbaar is. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke werkzaamheden. Hiervoor kan individuele bescherming geschikt zijn, zoals het dragen van een harnasgordel of een kabelsysteem met ankerpunten. Houd daarnaast ook rekening met de uit de risico-inventarisatie en evaluatie gebleken specifieke kenmerken van de arbeid.
De benodigde valbescherming kan namelijk per werksituatie verschillen. Het doet daarom deugd om je vooraf te laten adviseren door een gespecialiseerd bedrijf die deugdelijke arbeidsmiddelen kan installeren die voldoen aan de strengste veiligheidseisen.