Allround metaalwarenfabriek in de maak

Bij De Makers in Zwolle zijn grote veranderingen gaande. Het bedrijf wordt omgeturnd van een producent van onderconstructies voor solarsystemen naar een allround metaalwarenfabriek. Er is al geïnvesteerd in twee lasrobotinstallaties en een nieuw CNC-bewerkingscentrum, terwijl de digitalisering van het productieproces ook al voorzichtig op stoom begint te komen. De transitie van De Makers is een mooie uitdaging, waar Jan Bruggeman en Geert Jan Jongstra – allebei gepokt en gemazeld in de metaalbewerking – met plezier hun tanden in zetten.

Jan Bruggeman (links) en Geert Jan Jongstra bij een van de twee lasrobotcellen, die Rolan Robotics heeft geïnstalleerd. Beide cellen hebben Synchrofeed, wat zorgt voor minder lasspatten en dus minder nabewerking.

Je komt bij De Makers wat anders binnen dan bij een gemiddeld metaalbewerkingsbedrijf. De ontvangst is in de centrale receptieruimte van Tiem, een sociaal werk- en ontwikkelbedrijf, dat vroeger de sociale werkvoorziening in Zwolle was. Tiem en De Makers maken samen gebruik van het pand maar zijn wel volledig zelfstandig. De Makers doet nog steeds een beroep op mensen die wat ondersteuning op de arbeidsmarkt nodig hebben. Hierdoor is het bedrijf flexibel en kan het makkelijk in productie opschalen. Maar er zijn niet meer zoveel Tiem-medewerkers in dienst als vroeger, toen de solarmarkt booming was en er heel veel handjes nodig waren om de onderconstructies voor de zonnepanelen in elkaar te zetten.

Naar een nieuw niveau

De Makers heeft roerige jaren achter de rug. Eerst maakte het de solaronderconstructies als zelfstandig bedrijf. Later, toen de aantallen spectaculair groeiden, werd het overgenomen door een leverancier in onderconstructies voor zonnepanelen en uiteindelijk kocht onder andere één van de oud-eigenaren het maakbedrijf daarvan weer terug. Dat was begin 2023 en ze besloten om er een allround plaatwerkbedrijf van te maken. Met die opdracht werd eerst Jan Bruggeman aangesteld als manager binnendienst (verkoop/inkoop) en kort daarna Geert Jan Jongstra als technisch directeur. De eigenaren stellen hen middelen beschikbaar om het bedrijf naar een nieuw niveau te tillen; om te moderniseren en meerdere technieken te kunnen aanbieden. “De kosten gaan voor de baten uit”, zegt Jongstra. “We moeten nieuwe klanten vinden en dat is best lastig. Een eerste vereiste daarvoor is dat je een goed aanbod hebt. Dat bouwen we nu op.”

Samengestelde delen

De Makers ziet vooral een goede toekomst in samengestelde delen, die moeten worden geproduceerd, gelast en zonodig geassembleerd. Het assemblage-deel is al goed voor elkaar. Hiervoor is veel ruimte beschikbaar en kan indien nodig samen met Tiem makkelijk en snel worden opgeschaald. De productiemogelijkheden hebben een injectie gekregen. De Makers beschikt reeds over meerdere zaaglijnen en een plaatwerkafdeling met een ponsnibbelmachine en een viertal kantbanken. Hier is een Haeger inpersmachine aan toegevoegd, voor het inpersen van bevestigingsartikelen in dunne plaat.
De afdeling verspaning telde drie behoorlijk gedateerde bewerkingscentra. Hiervan is er één ingeruild voor een nieuwe Fanuc RoboDrill, die is geleverd door Humacs Krabbendam. Deze machine is uitgerust met een vierde as omdat De Makers best veel (aluminium) profielen maakt, die aan meerdere zijden moeten worden bewerkt. Dankzij de vierde as kan dat in één opspanning.

De nieuwe Fanuc RoboDrill, geleverd door Humacs Krabbendam, is uitgerust met een vierde as omdat De Makers best veel (aluminium) profielen maakt, die aan meerdere zijden moeten worden bewerkt. Dankzij de vierde as kan dat in één opspanning.

De nieuwe Fanuc RoboDrill, geleverd door Humacs Krabbendam, is uitgerust met een vierde as omdat De Makers best veel (aluminium) profielen maakt, die aan meerdere zijden moeten worden bewerkt. Dankzij de vierde as kan dat in één opspanning.

Twee lasrobotcellen

Maar de meest in het oog springende investering is die in de lascapaciteit. Er zijn twee lasrobotcellen van Rolan Robotics geïnstalleerd. Allebei met Synchrofeed, wat zorgt voor minder lasspatten en dus minder nabewerking. Beide cellen hebben twee lasplekken met manipulator en een robot op een track. Dat betekent een behoorlijk grote en vooral flexibele lascapaciteit. “Qua lassen richten we ons vooral op staal. Seriematig werk met repeterende series past het beste bij ons”, zegt Jongstra. De opbouw van de lascapaciteit is het meest spannend, want binnen De Makers was nog geen kennis van lassen voorhanden. Maar Jongstra heeft zelf 20 jaar ervaring met lassen. Hij wil ook nog een handmatige lasplek creëren voor prototypes.

Ruimte voor humor

Dat zijn voorlopig de investeringen in het machinepark. Maar dat is niet het enige wat wordt aangepakt. Ook de organisatie, die nu zo’n veertig medewerkers telt, wordt versterkt. “Voorop staat dat we een platte organisatie zijn waar iedereen plezierig kan werken en waar ruimte is voor een stukje humor”, zegt Bruggeman. “Hierin bouwen we ook engineeringcapaciteit op, want we zijn ook een ketenregisseur, die de klant van begin tot eind kan adviseren en ondersteunen, van de co-engineering tot en met de assemblage.”
Ook is al een ISO 9001-systeem voor kwaliteitsmanagement opgezet waarvoor De Makers met succes is gecertificeerd. Dat levert nieuwe klanten op en is tegelijkertijd voor het bedrijf zelf een goed hulpmiddel om alle processen te beheersen en onder controle te hebben. Daarnaast willen Jongstra en Bruggeman meer digitaliseren. Er komen pc’s op alle werkplekken om alles direct te registeren. Bij Widenhorn is al ProFIRST calculatie- en offertesoftware aangeschaft, waardoor niet alleen snel kan worden geoffreerd, maar alle ingevoerde gegevens ook automatisch beschikbaar zijn voor het productieproces als de offerte resulteert in een order. Tot slot zal op korte termijn de bedrijfswebsite een flinke upgrade krijgen, zodat de buitenwacht direct een goed beeld krijgt van wat De Makers allemaal kan.

De Makers is gevestigd in hetzelfde pand als het sociaal werk- en ontwikkelbedrijf Tiem. Ze maken samen gebruik van het pand maar zijn wel volledig zelfstandig.

De Makers is gevestigd in hetzelfde pand als het sociaal werk- en ontwikkelbedrijf Tiem. Ze maken samen gebruik van het pand maar zijn wel volledig zelfstandig.

Gestaag doorbouwen

Zo ontstaat in Zwolle een allround metaalbedrijf voor klanten in heel diverse segmenten. “We kunnen in principe overal voor werken, van bijvoorbeeld de sportsector tot en met de zorg, maar ook de meubelindustrie”, zeggen Bruggeman en Jongstra, “Die kunnen we veel bieden qua co-engineering en een goede maakbaarheid van hun producten.”

Het begin is er in ieder geval. De eerste lasmallen zijn gemaakt, de eerste orders voor de lascellen zijn binnen. Nu is het een kwestie van gestaag doorbouwen. Op de vraag waar ze over 5 jaar staan met De Makers antwoorden Bruggeman en Jongstra: “Dan hebben we er nog aantal nieuwe technieken bij, zijn we zeker gegroeid in technologie en zijn we in meerdere segmenten werkzaam voor een klantenbestand dat behoorlijk is uitgebreid. Dat gaat zeker lukken met dit team.”

De in dit artikel genoemde leveranciers zijn exposant op METAVAK en de Weldingweek. Humacs Krabbendam is te vinden op stand E106, Widenhorn stand A113 en Rolan Robotics op stand C130.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Twee of drie keer data inkloppen hoeft niet meer

25-09 Nieuwe integratiemogelijkheden De wensen en eisen van bedrijven in de plaatbewerking om met steeds…

Automatisering

ESEF-exposant De Makers kiest op TechniShow voor calculatie-oplossing van Widenhorn

25-03 Omdat het bedrijf groeiende is en het aantal klanten wil verbreden ontstond de noodzaak…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Bedrijf en Economie

Widenhorn neemt lasersnijonderdelen KIS over

21-02 “Wat startte als een bescheiden aanvulling op onze software activiteiten, omdat we ons breder…

Verspanen

Humacs Krabbendam trekt publiek met vijfassers en automatisering

06-12 “Ons open huis was een groot succes”, zegt Salesmanager Bert Versteeg. “Klanten uit het…

Automatisering

Live demo PROfirst CADCAM, Calculatie, Planning & Shopfloor V2024

04-10 De reactie van veel bedrijven als ze PROfirst voor het eerst zien, is dat…

Verspanen

Humacs Krabbendam brengt primeur naar METAVAK

03-10 Het Häberle Robodrill systeem is een modulaire en flexibele automatiseringsoplossing die ontwikkeld is voor…

Verspanen

Fijne start Metamill met nieuwe Kitamura Mycenter 3XV

09-09 Bij zijn opleiding Middenkader Engineering (mbo 4-niveau) kwam Davey Ariessen tijdens stages in aanraking…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs