Alumeco brengt transparantie in de wereld van aluminium plaat
Alumeco Nederland in Oss brengt sinds 2008 aluminium staf- en plaatmateriaal op de Nederlandse markt. Met technische kennis en een transparante prijsopbouw creëert Alumeco meerwaarde voor haar klanten. In combinatie met een eigen afwikkellijn kan de leverancier de klant optimaal ondersteunen bij de meest uitdagende vraagstukken.
“Bedrijven die het hardst mopperen over de kwaliteit van hun aluminium platen, zien wij het liefst als klant bij ons aansluiten. Puur omdat we ervan overtuigd zijn ze te kunnen helpen”, vertelt Ted van den Broek, directeur van Alumeco Nederland stellig.
De Nederlandse vestiging van Alumeco is onderdeel van een internationale handelsonderneming die sinds 1983 aluminium oplossingen levert aan metaal-verbruikende industrieën. De Alumeco Group, met het hoofdkantoor in het Deense Odense, heeft het laatste decennium kantoren geopend in Nederland, Polen, Duitsland, Baltische Staten, Tsjechië en Oostenrijk. Daarmee is de Alumeco Group uitgegroeid van marktleider in Scandinavië naar één van de grootste aanbieders van aluminium in Europa.
Aluminium plaatmateriaal
In Nederland is Alumeco inmiddels bekend om haar aluminium stafmateriaal. Op het gebied van plaatmateriaal weten aluminium bewerkers het bedrijf nog niet altijd goed te vinden. Met transparantie en kennis wil Alumeco daar verandering in brengen. Van den Broek: “De reden dat we in Nederland op het gebied van aluminium platen nog relatief onbekend zijn, heeft te maken met onze start in 2008. Omdat 2008 een moeilijk jaar was om te starten, werden we gedwongen ons eerst te richten op onderdelen van Alumeco’s voorraadprogramma die echt onderscheidend waren in Nederland.
Met speciaal aluminium stafmateriaal, nieuwe legeringen en op maat gezaagde platen voor verspanende bedrijven wisten we ons in het begin te onderscheiden. In een tijd waarin de industrie helemaal stil lag, hebben we op die manier toch een goede start kunnen maken.”
Een jaar later heeft Alumeco een programma toegevoegd voor scheepsbouwplaten. Deze twee productgroepen hebben de leverancier geholpen om een goede logistieke verbinding op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat nu ook andere, minder onderscheidende producten zoals aluminium platen hun weg eenvoudig kunnen vinden vanuit de magazijnen in Denemarken en Duitsland naar de Benelux.
Onderscheiden met kennis
Volgens Van den Broek is de technische kennis binnen Alumeco voor klanten vaak doorslaggevend. “De klanten die tot op heden voor onze aluminium platen hebben gekozen deden dat omdat we ze van goede technische kennis voorzagen die er voor zorgde dat er sneller en beter gewerkt kon worden. Omdat Alumeco natuurlijk niet de enige in de markt is met een uitgebreide voorraad aluminium platen, kunnen we ons voornamelijk onderscheiden als kennispartner.”
In de praktijk betekent dit dat klanten met de meest uitgebreide problemen bij Alumeco terecht kunnen. Veelvoorkomende problemen en vragen zijn bijvoorbeeld scheurvorming bij het vervormen van aluminium plaat, welke oppervlaktebehandelingen het meest geschikt zijn en hoe je anodiseerproblemen kunt voorkomen.
Alumeco gaat samen met de klant dieper de techniek in om antwoorden op dit soort vragen te vinden, waarbij het mogelijk is om hulp in te roepen van metallurgen. Daarbij wordt gekeken naar de processen bij de klant, de processen van oppervlaktebehandelaars en de toepassing van het aluminium. Aan de hand daarvan kan een analyse gemaakt worden waarin ook rekening gehouden wordt met bijvoorbeeld de effecten van verschillende legeringselementen.
Van den Broek vervolgt: “Om de klant optimaal te ondersteunen moeten we alle facetten van het proces in kaart brengen en begrijpen. Op die manier kunnen we het juiste aluminium product selecteren en de kwaliteit van het eindproduct garanderen. Dankzij ons uitgebreide team met jarenlange ervaring zijn we in staat om deze dienstverlening aan te bieden. Daar zijn we heel blij mee omdat mensen met die kennis langzaam tot een uitstervend ras behoren.”
Afwikkellijn biedt meer mogelijkheden
Naast de uitgebreide voorraad aluminium platen die Alumeco kan leveren, heeft het bedrijf ook een eigen afwikkellijn in gebruik. Bij de productie van aluminium platen wordt allereerst een blok aluminium warm uitgewalst tot een ‘soms wel’ 100 meter lange plaat. Deze plaat wordt opgerold op grote coils. Deze coils worden door Alumeco met behulp van de eigen afwikkellijn omgezet in plaat. Het voordeel daarvan is de hogere flexibiliteit in de afmetingen van de plaat.
Zo kan Alumeco in eigen beheer ook platen leveren tot 2.730 mm breed waar tot 1.600 mm de markt-standaard is. Hiermee kan het goed de scheepsbouw bedienen die werkt met grote plaatafmetingen. Maar ook klanten die voor hun eindproduct beter af zijn met een speciale plaatafmeting om zonder veel bewerkingen snel tot het eindresultaat te komen, kan Alumeco middels de afwikkellijn voorzien van aluminium plaat. “De afwikkellijn geeft ons veel mogelijkheden waarmee we klant-specifieke oplossingen kunnen leveren. Uiteraard hebben we ook een grote standaard voorraad. We kunnen bijvoorbeeld platen uit voorraad leveren tot wel 12.000 mm x 2.500 mm.
Daarmee zet Alumeco zich zowel in voor kleine als grote afnemers die jaarlijks 200 ton tot 500 ton verwerken. We zijn wat dat betreft helemaal klaar voor de toekomst waarin aluminium steeds meer gebruikt zal gaan worden”, aldus Van den Broek. Ondanks dat er in Nederland al veel aluminium wordt verwerkt, zal volgens hem de vraag naar aluminium de komende jaren toenemen. Dit komt door de goede werkbaarheid en de mogelijkheid om het 100% te recyclen. Nog belangrijker is de vraag naar alsmaar lichtere producten. Denk aan auto’s die lichtgewicht geconstrueerd worden om de uitstoot te verkleinen of het bereik te vergroten.
‘Afrekenen per kg is omslachtig’
Opvallend aan de werkwijze van Alumeco is dat platen niet per kg worden afgerekend, maar per stuk. Dit brengt volgens de leverancier meer transparantie in het aankoopproces en een eerlijke prijs. Volgens Van den Broek moet je het een beetje vergelijken met een benzinepomp. “Als je gaat tanken dan ga je ervan uit dat de pomp geijkt is. Dat is ook op de pomp te zien. Zonder zo’n ijksysteem zouden we nooit zeker weten hoeveel liter er nu werkelijk in onze tank is gekomen.
Bij aluminium werkt dit exact hetzelfde. Iedereen koopt per kg maar vrijwel niemand kan de gefactureerde kg’s van de factuur controleren. Omdat wij daar meer transparantie in willen voor de klant, bieden we een prijs aan per plaat. Hierdoor weet de klant bij een offerte exact wat hij krijgt en wat er op de factuur komt te staan. Daarmee bannen we het gegoochel met gewicht uit en bovendien sluit het beter aan bij de beleving van de klant.
De aluminium omkasting van een machine bereken je immers niet in kg’s maar in vierkante meters. Het is dus ook logischer dat een klant weet hoeveel vierkante meter constructie hij kan bouwen. Bovendien kan de klant dit ook weer gemakkelijker doorberekenen in zijn prijs.”
Over Alumeco
Het familiebedrijf Alumeco zag in 1983 het licht nadat de oprichter Hans Schweers zijn baan als vertegenwoordiger bij Metaalhandel Hartman in Hamburg opgaf om zijn Deense geliefde te volgen naar Odense. In Odense was er nauwelijks werk voor de jonge Schweers en hij besloot vanuit zijn garage aluminium te gaan verkopen.
Zijn voormalig werkgever ondersteunde dat initiatief met zendingen vanuit Hamburg met een ruime betalingstermijn. Nu, ruim 35 jaar later, heeft de Alumeco Group vestigingen in veertien landen waar bijna 1.000 personeelsleden werkzaam zijn. Samen zorgen ze voor een jaaromzet van ruim een half miljard Euro.