Aluminiumgieter MGG neemt Eurotech over
MGG Group, een aluminiumgieterij die componenten maakt voor gebruik in de autosector, neemt branchegenoot Eurotech Group over. Voor deze aankoop hoefde MGG niet ver te zoeken. Beide bedrijven zijn gevestigd in Noord-Limburg: MGG in Tegelen, Eurotech houdt kantoor 5 kilometer verderop, in Venlo.
Door de krachtenbundeling ontstaat een maakbedrijf met een jaaromzet van 250 miljoen euro. In de nieuwe opzet heeft MGG acht vestigingen, verspreid over vier landen. MGG voert een actief overnamebeleid sinds het een jaar geleden investeerder Parcom Capital aan boord haalde.
Groei naar 1600 werknemers
Door de aankoop groeit het personeelsbestand van MGG naar 1600 werknemers. De nieuwe combinatie claimt Europees marktleider te zijn in het maken van complexe aluminium componenten op basis van zandgieten. Volgens algemeen directeur Bart-Jan van den Boogaart van MGG gebruiken beide bedrijven diezelfde zandgiettechniek. “Maar is er nauwelijks overlap in klanten.” De overname heeft vooralsnog geen gevolgen voor de werkgelegenheid en het aantal vestigingen. “Daar gaan we de komende tijd rustig naar kijken.”
Spuitgieten of zandgieten
Bij de productie van aluminium onderdelen zijn er grofweg twee technieken dominant: spuitgieten en zandgieten. De laatste techniek, die minder wordt toegepast dan spuitgieten, is het specialisme van MGG en Eurotech. Zij kunnen daarmee alle vormen van mallen maken, al liggen de productiekosten hoger dan bij spuitgieten. MGG werkt veel voor Europese autofabrikanten, terwijl Eurotech zich richt op de medische sector en de robotica-industrie.
Eurotech heeft productievestigingen in Venlo, Tsjechië en Duitsland. De onderneming zette vorig jaar 70 miljoen euro om. MGG fabriceert zelf aluminium zandgietproducten die in diverse industrieën worden toegepast. Tot de afnemers behoren onder meer fabrikanten van vrachtauto’s en warmtewisselaars. Het bedrijf draait goed. In 2016 werd op een omzet van 99 miljoen een nettowinst geboekt van ruim 9 miljoen euro. Vorig jaar groeide omzet naar 110 miljoen euro.
Tweede aankoop
Voor MGG is het al de tweede aankoop in korte tijd. In december nam de onderneming ook al een bedrijf over, CSA Herzogenburg uit Oostenrijk. Ook dat is een aluminium gieterij.
Gieterij MGG is vlak na de oorlog opgericht door zakenfamilie Giesen die in de jaren zeventig weer uit het bedrijf stapte. Daarna was de onderneming een periode in handen van een groep particuliere beleggers. Ook regionale ontwikkelingsmaatschappij Liof hield een belang. Een jaar geleden stapte Parcom Capital in het bedrijf. De investeerder verwierf een meerderheid van de aandelen. Naast Parcom, dat eind 2015 is afgesplitst van verzekeraar Nationale Nederlanden, participeren ook enkele directeuren van MGG in de onderneming en enkele andere kleine aandeelhouders.
Oprichter Wim Noorman
Eurotech is kleiner dan het nieuwe moederbedrijf MGG. De belangrijkste afzetmarkten van dit maakbedrijf zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Oprichter van Eurotech is ondernemer Wim Noorman (57), die tegenwoordig commissaris is bij het bedrijf. In 2013 nam investeringsmaatschappij Fields Group een meerderheidsbelang in de gieterij. Fields Group verkoopt zijn aandelenpakket aan Parcom Capital.
De huidige directeur van Eurotech is Eric Lamkin (58) die ook al mede-eigenaar was van de gieterij. De ceo blijft voorlopig medeverantwoordelijk voor de aansturing van de Eurotech bedrijven. Hij houdt een klein aandelenpakket in de nieuwe opzet.