AMB doorslaand succes: ‘Zonder software loopt geen machine en geen productie meer’
Messe Stuttgart heeft vorige maand de grootste en meest succesvolle AMB aller tijden beleefd. De grote thema’s op deze internationale vakbeurs voor metaaltechniek waren vooral de digitalisering van de productie en de automatisering/robotisering, maar ook elektromobiliteit stond zwaar in de belangstelling. “Zonder software loopt geen machine en geen productie meer.”
Aan de vakbeurs deden 1553 exposanten mee en door de uitbreiding van het beurscomplex met een tiende hal was het bruto vloeroppervlak van de AMB gegroeid naar 120.000 vierkante meter. De beurs is al lang niet meer een evenement dat louter bezoekers trekt uit de Duitstalige landen. Het internationale karakter neemt elke keer toe. Van de ruim 91.000 bezoekers was dit jaar al 18 procent afkomstig uit 83 landen. Ook steeds meer Nederlanders weten de weg naar Stuttgart te vinden. “We hebben echt veel Nederlanders op bezoek gehad”, vertelt Martijn Alders van Haimer, dat sowieso een topbeurs had. “We hebben tientallen procenten meer bezoekers op de stand gehad.”
Succesvolste beurs ooit
Met honderden nieuwe contacten, nieuwe klanten én een nieuwe dealer blikt RoboJob zelfs terug op de meest succesvolle beursdeelname ooit. De Belgische CNC-automatiseringsspecialist maakt al jaren een indrukwekkende groei door en ook beursdeelnames blijken keer op keer een succes. “Maar onze deelname aan de AMB-beurs steekt er toch wel met kop en schouders bovenuit”, vertelt Business Development Manager Jelle De Roovere. RoboJob voert dan ook producten, die perfect aansluiten bij de huidige behoefte in de maakindustrie; of het nu de machinebouw is, de metaalbewerkende industrie, de automotive, de gereedschappen- en matrijzenbouw of de metaalbouw, iedereen is op zoek naar procesoptimalisatie en efficiencyverbetering. Daarin pas ook het automatisch beladen van CNC-machines.
Automatiseringstrend
Ook DMG Mori, voor het eerst exposerend in de nieuwe hal 10, speelt volop in op die automatiseringstrend. Bijna de helft van de machines die op de stand werden getoond, was uitgerust met een vorm van automatisering. Een trend die volgens een woordvoerder van DMG Mori alleen maar sterker zal worden. De vragen waarmee de beursbezoekers kwamen, hadden vooral betrekking op de zwaartepunten van het beursoptreden van DMG Mori: dat was naast automatisering ook digitalisering en additieve productie. “Op het punt van digitalisering worden de beursgesprekken steeds concreter. Ook onze combinatie van verspanen en additieve productie, die we al jaren op markt brengen, stuit op een steeds grotere interesse.” Ook Yamazaki Mazak ziet de sterke groei in automatisering: “Dat komt ook omdat vaak het personeel ontbreekt dat de machines moet bedienen.”
Digitalisering bovenaan
Bij gereedschappenproducent Sandvik staat digitalisering tegenwoordig bovenaan de agenda. Was veel van wat er op de AMB 2016 op dat gebied werd gepresenteerd nog visionair, dit jaar was de digitalisering al heel concreet doordat producten en services die Sandvik al had door digitale toevoegingen beter, sneller en aantrekkelijker zijn gemaakt. “Dat maakt ook nieuwe businessmodellen mogelijk die de productiviteit van de klanten verhogen.” Ceratizit bespeurde een grote interesse voor innovatieve producten. Ook deze producent van gereedschappen gaat mee in het aanbieden van Industrie 4.0 oplossingen. Met Toolsscope beschikt de groep over een oplossing om machines en gereedschappen te bewaken en de productiviteit te optimaliseren.
Flexibele oplossingen
Vooral de vraag naar flexibele oplossingen is groot, zelfs in de automobielindustrie met zijn grote series. Heller, een machineproducent veel levert aan de automotive: “Ons wordt vaak gevraagd wat kan ik met de machine nog meer maken?” Met de toenemende vraag naar flexibele oplossingen gaat gepaard de eis naar een steeds hogere nauwkeurigheid. Dat heeft alles te maken met de opkomende elektromobiliteit, want hoogdraaiende elektromotoren en geluidsarme elektrovoertuigen eisen totaal andere nauwkeurigheden. “De toleranties die nu gevraagd worden zijn aan de absolute limiet aangekomen”, aldus Heller. “We zullen wel iets moeten bedenken, maar dat hebben we altijd gedaan.”
Elektromobiliteit
Ook Chiron ziet dat elektromobiliteit en belangrijk thema is bij haar klanten. Chiron wilde al in 2015 precies weten wat de consequenties daarvan zijn en heeft er een studie naar laten verrichten, die de gevolgen onderzocht. “Kansen en risico ’s liggen dicht bij elkaar. We zijn ons er van bewust dat de omzet hierdoor zal teruglopen en daarop moeten we reageren. Maar er ontsluiten zich tegelijk ook nieuwe potentiëlen en totaal nieuwe markten, Zo lukt het ons niet alleen de teruggang te compenseren, maar ook verder te groeien.”
Ook voor gereedschappenproducent Mapal is elektromobiliteit een centraal thema. Het heeft hiervoor zelfs een nieuw speciaal freesprogramma ontwikkeld. Deze trend zal zich evenals digitalisering en automatisering volgens Mapal doorzetten en een centrale rol spelen op de volgende AMB. Mapal zag veel gesprekken zich ontwikkelen richting totaaloplossingen voor projecten. Een zelfde ervaring had GF Machining Solutions, aanbieder van werktuigmachines vooral voor de gereedschappen- en matrijzenbouw. “Veel klanten kwamen met specifieke vragen of een concrete probleemstelling.”
Index Werke was vooraf een beetje beducht dat de mensen door de extreem goede conjunctuur geen tijd zouden hebben om beurs te bezoeken. Maar niets bleek minder waar. “De behoefte aan het realiseren van nieuwe projecten is zo groot dat men zich eenvoudigweg wel moet laten informeren. Nieuwe projecten zijn bijvoorbeeld noodzakelijk omdat er steeds strengere emissie-eisen komen voor verbrandingsmotoren: de nieuwe grenzen maken een nieuwe generatie motoren noodzakelijk, met deels extra componenten zoals turboladers. Voor de productie daarvan zijn nieuwe machines nodig.”
De volgende AMB is van 15 tot en met 19 september 2020.