Annemarie Jorritsma juryvoorzitter Femme Tech Bedrijven Awards
Annemarie Jorritsma wordt juryvoorzitter van de Femme Tech Bedrijven Awards 2015. De VVD-coryfee ziet de prijzen als een goed middel om aandacht te vestigen op het belang van meer vrouwen in de techniek.
“Ze zetten bedrijven in het spotlicht die werk maken van werving en behoud van vrouwen. Iets dat Nederland goed kan gebruiken. Steeds meer beroepen vragen om een goede kennis van techniek, en door de vergrijzing is het belangrijker dan ooit om uit de hele beroepsbevolking te kunnen putten bij het vinden van goede technische krachten.”
De Femme Tech Bedrijven Awards zijn een initiatief van TechniekTalent.nu. Ze worden uitgereikt aan technische bedrijven die zich op een bijzondere manier inspannen om meer technische vakvrouwen voor hun bedrijf te werven en te behouden. Op die manier stimuleert TechniekTalent.nu bedrijven om werk te maken van diversiteit. De jury bestaat dit jaar naast Annemarie Jorritsma uit Sjiera de Vries (lector Sociale Innovatie aan de Hogeschool Windesheim) en de prijswinnende bedrijven van vorig jaar, vertegenwoordigd door Geke Kooij (Thales Nederland), Bregje Lodewikus (De Voogt Naval Architects), Marloes Heijligers (Heijligers Installaties).
Bouwschoenen
Jurylid Marloes Heijligers won vorig jaar zelf in de categorie kleine bedrijven. “Vaak ben ik in werkgezelschappen de enige vrouw”, aldus de werkvoorbereider en beoogd algemeen directeur. “Terwijl bewezen is dat gemengde teams tot betere prestaties komen. De Awards helpen om de beeldvorming van technische vrouwen te veranderen. Ze laten meiden zien dat een keuze voor de techniekbranche niet automatisch betekent dat je de hele dag op grote bouwschoenen door de modder ploegt, maar volop kansen voor een mooie loopbaan biedt.”
Wake up call
Jurylid Bregje Lodewikus ziet de Femme Tech Bedrijven Awards als een wake up call voor het Nederlandse bedrijfsleven. “Het is in Nederland nog altijd niet gewoon om vrouwen in technische functies te zien. Ons land loopt daarin echt achter ten opzichte van andere landen. We zijn altijd zo vooruitstrevend, maar hierin dus helemaal niet. De Femme Tech Bedrijven Awards zetten dat op de agenda.”
Cultuur bij bedrijven
Bij het jureren gaat de jury letten op verschillende aspecten, waaronder de bedrijfscultuur. Juryvoorzitter Annemarie Jorritsma: “Aantallen vrouwen zeggen uiteindelijk niet zo veel; soms is diversiteit gewoon toevallig. Dan zijn er een paar vrouwen binnengehaald, maar neemt men als die weg gaan toch weer een man aan. De hamvraag bij grotere bedrijven is daarom of de werving en loopbaanbegeleiding van vrouwen daadwerkelijk in het beleid van het bedrijf is verankerd.”
In de categorie kleine bedrijven zal de jury vooral kijken naar de inspanningen van de directie om vrouwen en meiden enthousiast te maken voor techniek. Lodewikus: “Investeert een bedrijf in voorlichting op scholen, al leidt dat niet meteen tot vervulling van hun vacatures?” Heijligers: “Zetten ze hun deuren open op Girlsday? En hebben ze hun organisatie aangepast om deze aantrekkelijker te maken voor vrouwen?”
Aanmelden
Technische bedrijven die zich graag door de Femme Tech jury laten beoordelen, kunnen zich aanmelden op www.techniektalent.nu. Er zijn Awards in drie categorieën: kleine bedrijven tot 50 werknemers, middelgrote bedrijven (50-250 werknemers) en bedrijven met meer dan 250 werknemers. Bedrijven kunnen ook door anderen worden voorgedragen. De aanmeldprocedure loopt t/m 4 september. De uitreiking van de Femme Tech Bedrijven Awards vindt plaats op 19 november.