ArcelorMittal stelt groene investeringen uit
Staalproducent ArcelorMittal investeert voorlopig nog niet in de vervanging van haar Europese hoogovens voor duurzamere alternatieven.
Het staalbedrijf heeft eerder de intentie aangekondigd om te investeren in faciliteiten met lagere koolstofemissies, ‘waterstofklaar’, om verschillende hoogovens in Europa te vervangen. In alle gevallen boden de gastlanden financiële steun voor deze projecten, met goedkeuring van de Europese Commissie.
‘Niet in gunstige richting’
Deze projecten waren gebaseerd op een gunstige combinatie van beleid, technologie en marktontwikkelingen die decarbonisatie-investeringen zouden vergemakkelijken door de aanzienlijk hogere kapitaal- en operationele kosten die deze transitiestrategie met zich mee zou brengen, te compenseren. Dit omvatte de mogelijkheid om aardgas te gebruiken totdat groene waterstof concurrerend werd. “Het Europese beleid, de energie- en marktomgevingen zijn echter niet in een gunstige richting gegaan”, stelt Arcelormittal nu in een persbericht. “Groene waterstof ontwikkelt zich heel langzaam tot een levensvatbare brandstofbron en de op aardgas gebaseerde DRI-productie in Europa is nog niet concurrerend als tussenoplossing.
Bovendien zijn er aanzienlijke zwakheden in het koolstofgrensaanpassingsmechanisme (CBAM), moeten handelsbeschermingsmaatregelen worden versterkt als reactie op de toenemende import vanwege de overcapaciteit in China en is er een beperkte bereidheid onder klanten om premies te betalen voor staal met een lage koolstofuitstoot.”
Voordat definitieve investeringsbeslissingen worden genomen, is het daarom volgens het staalconcern noodzakelijk om volledig inzicht te hebben in het beleidsklimaat dat ervoor zorgt dat de productie van staal tegen hogere kosten in Europa concurrerend kan zijn zonder een wereldwijde CO2-prijs.
Belangrijke ontwikkelingen in 2025
ArcelorMittal verwacht verschillende belangrijke ontwikkelingen in 2025, waaronder de geplande herziening van de CBAM, een verwachte herziening van de staalwaarborgen en de publicatie van het Actieplan voor Staal en Metalen. “Wanneer deze initiatieven zijn voltooid, zullen ze de parameters bieden die nodig zijn om de businesscase voor decarbonisatie-investeringen in Europa vorm te geven.”
Ondertussen gaat ArcelorMittal wel door met de engineering en analyse van een gefaseerde aanpak. Begonnen wordt met de bouw van elektrische vlamboogovens. Deze kunnen ook worden gevoed met schrootstaal, wat de uitstoot aanzienlijk vermindert.
ArcelorMittal zegt zich te blijven inzetten voor het koolstofvrij maken en het bereiken van netto-nuluitstoot tegen 2050. Het concern benadrukt dat het marktleider blijft met de verkoop van haar XCarb-staal met een lage CO2-uitstoot, waarvan de CO2-voetafdruk slechts 300 kg per ton geproduceerd staal bedraagt. “We zijn goed op weg om de verkoop dit jaar te verdubbelen tot circa 400.000 ton.” De langere tijdlijn die nodig is voor de uiteindelijke investeringsbeslissingen, heeft geen invloed op het vermogen van het bedrijf om te voldoen aan de vraag van klanten naar staal met een lage CO2-uitstoot, aangezien het Sestao-renovatieproject in Spanje de capaciteit van het bedrijf om platte producten met een lage CO2-uitstoot te produceren aanzienlijk zal vergroten.