Arcline PP van Linde: TIG-kwaliteit met een MIG-snelheid
Linde Gas heeft het nieuwe lasproces Arcline PP ontwikkeld. Deze lasmethode is volgens de leverancier van industriële gassen een oplossing voor bedrijven die geautomatiseerd aluminium laswerk verrichten. Zij kunnen met Arcline PP TIG-kwaliteit met een MIG-snelheid realiseren.
Linde Gas heeft een lange geschiedenis in de lastechniek. De R&D-afdeling, gestationeerd in München, is dagelijks bezig met het zoeken naar oplossingen met gassen voor huidige en toekomstige klantbehoeften. Eén van de ontwikkelingen die hieruit is voortgevloeid, is Arcline PP.
Startpunt: aluminium
Linde heeft zich gericht op het ontwikkelen van een proces waarbij bestaande technieken het uitgangspunt waren. Gezien de groeiende vraag naar aluminium in de markt en de complexiteit van het lassen is gekozen voor dit materiaal als startpunt.
In de meeste gevallen wordt hierbij MIG-lassen of TIG-lassen toegepast. Het MIG-lassen voornamelijk voor de productiviteit, en het TIG-lassen met name voor de hoge kwaliteit. Waar met het MIG-lassen lassnelheden van 40 tot 100 cm/min gehaald worden, is dit bij het TIG-lassen maximaal 20 cm/min. Linde is er nu in geslaagd deze twee proceskenmerken tot één proces samen te voegen, met lasresultaten tot wel 2 meter per minuut.
Hoog vermogen op pluspool
Traditioneel wordt bij het TIG-lassen met wisselstroom gelast. Dat gebeurt met name voor twee belangrijke eigenschappen: tijdens de plusfase zorgt de lasboog voor een reinigende werking van het materiaaloppervlakte, tijdens de minfase krijgt het lasbad een betere inbranding. Huidige lastoortsen zijn niet in staat om met hoge vermogens op de pluspool te lassen, omdat de wolfraam elektroden dan te heet worden, met het risico op wolfraam in sluitingen en daarmee afkeur.
Superieure lassnelheden
De speciaal ontwikkelde Arcline PP TIG-lastoorts maakt het mogelijk om tot 450 ampère op de pluspool te lassen. Wat zorgt dat met het TIG-proces én de kwaliteit ervan, lassnelheden tot wel 2m/min te halen zijn. Een dubbele gascup zorgt dat het booggas gefocust wordt, waarmee de inbrandingsdiepte gestuurd kan worden. Een tweede gasflow dient als beschermgas. De maximaal reinigende werking van de lasboog zorgt ervoor dat voorbewerking niet of nauwelijks nodig is. Eenzijdige lasverbindingen tot 10 mm zijn zonder voorbewerking realiseerbaar, met resultaten zonder poreusheid.
Voordelen
Linde Gas noemt als voordelen van het Arcline PP-proces ten opzichte van het huidige MIG- en TIG-lassen:
• TIG-kwaliteit met een MIG-snelheid
• Geen voorbewerking
• Geen nabewerking
• Geen kans op insluitingen
• Geen porositeit
• Lasrook minimaal
• Weinig geluid