Automatisering is leidend bij Dinnissen

Bij Dinnissen Process Technology in Sevenum gaan elke week zo’n 2000 maakdelen door de productie. En elke ochtend stipt om half 7 ontvangt operationeel directeur Wouter Kuijpers een mailtje dat precies aangeeft wat hun status is. Dinnissen heeft de automatisering prima voor elkaar, volgens softwareleverancier Cadmes loopt het bedrijf zelfs ver voorop.

Dinnissen ontwikkelt, test en produceert in eigen huis machines en systemen voor het verwerken van korrels, poeders en granulaten; productinname, transport, wegen, doseren, mengen, malen, zeven en verpakken. De projecten worden wereldwijd gemonteerd, in bedrijf genomen en geserviced. Alle systemen worden op maat geleverd; er zijn geen twee machines hetzelfde.

Ketensamenwerking in de mode
Operationeel directeur Wouter Kuijpers is afkomstig uit de modebranche, waar hij gewend was aan verregaande ketensamenwerking. Dat moet ook wel, want collecties wisselen elkaar nergens zo snel af als in de mode. De data-uitwisseling tussen de leveranciers van kleding en de retailers verloopt al jaren via Fashion Connect, een soort postkantoor. Hierdoor hoeft niet elke leverancier met elke retailer in de slag om de data-overdracht voor elkaar te krijgen. Fashion Connect levert de modeketen veel op. Een artikel aanmaken gaat 60 procent sneller, de ontvangstcontrole 50 procent. De orderinvoer gaat voor 80 procent automatisch, de factuurinvoer 90 procent en prijzen en labelen en factuurcontrole zelfs 100 procent.
Kuijpers had dit plaatje in zijn hoofd toen hij enkele jaren geleden in de machinebouw terecht kwam. “Wat zijn we hier allemaal aan het doen”, vroeg hij zich af: “Ik lees nu met verbazing alle berichten over Smart Industry. Dat is veel gepraat en weinig doen. Doen we überhaupt wel dingen slim in de maakindustrie?”
Met zijn kennis van de mode-industrie is Kuijpers bij Dinnissen aan de slag gegaan met automatiseringsoplossingen om de productiviteit van machines te verbeteren, de doorlooptijd in engineering en werkvoorbereiding te verkorten, materiaalgebruik te optimaliseren en de kwaliteit van producten en diensten te verbeteren. Hij is begonnen op de afdeling engineering met de aanschaf van een 3D CAD-pakket. Uitgangspunt bij de keuze was niet het pakket zelf, maar het bijbehorende PDM-systeem (Product Data Management) voor het beheer van de artikelgegevens. “Zo zijn we in zee gegaan met Cadmes. Daarmee hebben we onze doelstellingen ruimschoots gehaald. Meer dan 25 procent efficiencyverbetering in de engineering en 25 procent verbetering van de productie-efficiency. En we verbeteren nog steeds verder.”
De engineers ontwikkelen de machines totaal project-onafhankelijk. Kuijpers: “Als het ontwerp klaar is om de productie in te gaan koppelen we producten aan machines en gaan we afdrukken. Het enige is dan nog het tekeningenpakket van de printer halen, in een map doen en aan de werkvoorbereider geven. De stukslijst wordt in ERP geschoten en een DXF- of STEP tekening met XML-file en gegevens gaat naar de CAM software van Libellula.”

Automatisering is leidend
De automatisering is leidend bij Dinnissen. Toen er in 2013 een nieuwe kantbank moest worden gekocht, was de software die daar in zit doorslaggevend. “Het buigen zelf geloven we wel, waar het om gaat is dat we zo’n kantbank optimaal in ons proces kunnen integreren.”
Ook is er een eigen planningsprogramma gemaakt. “Als we een project verkopen (dat kan een machine zijn maar ook een lijn met wel vijftig deelprojecten) worden die opgedeeld in deelprojecten die allemaal hun eigen route door de fabriek volgen. We hanteren een ruwe planning, maar hebben op elk moment overzicht op wat er in totaliteit loopt.”

Kuijpers vertelde zijn verhaal afgelopen voorjaar op de bijeenkomst ‘Optimalisatie Informatieoverdracht’ van de Federatie Metaalplaat (FDP). Het realiseren van automatiseringsoplossingen voor de werkvoorbereiding en geïntegreerde 3D CAD/CAM-oplossingen voor het ontwerpen en fabriceren van producten is een onderwerp dat leeft in de plaatbewerking, want de zaal in het Metaalunie-gebouw zat vol met zo’n vijftig belangstellenden.
De automatiseringsoplossing van Dinnissen is erg intern gericht, maar volgens Kuijpers zou hij er zo mee naar buiten kunnen: “Als ik een FTP-server installeer, doe ik dit ook zo voor een ander. Dat gaan we echter niet doen. We gaan geen concurrent worden van de jobbers, maar technisch is het geen probleem.”
Daarmee suggereerde hij dat zijn oplossing ook toepasbaar is voor toeleveranciers. De vraag is echter of dat zo is. De complicaties voor toeleveranciers zijn veelal groter dan voor OEM’ers met een eigen productie: ze hebben meer productvariaties, meer nieuwe producten, minder standaardisatie en een extra offerteproces. Maar bovenal zijn ze afhankelijk van wat ze van de uitbesteder krijgen. Ofwel, zoals enkele aanwezigen het verwoordden: “Een goede tekening kunnen we prima handelen, met een slechte tekening hebben we een hoop werk. Er is een grote diversiteit aan CAD software en niet elke OEM’ er heeft de goede software om een plaatuitslag te tekenen.”

DSX-richtlijn
Om verbetering in deze situatie te brengen heeft de FDP enkele jaren geleden de DSX-richtlijn ontwikkeld om informatie te standaardiseren en de overdracht daarvan te vereenvoudigen. Er is een DSX-generator op FDP-website beschikbaar en de FDP heeft de handen voor de richtlijn op elkaar gekregen bij partijen als Cadmes en LVD, maar verder stokt het. FDP-directeur Frederik Lodeizen: “De oplossing ligt in handen van machinebouwers en de softwareontwikkelaars. Wij kunnen slechts pushen dat er verbeteringen komen.” De meeste aanwezigen op de bijeenkomst drukten de FDP op het hart daarmee door te gaan. Het is weliswaar een moeizame weg, maar die kan plaatwerkondernemers veel opleveren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Mapal integreert digitale diensten

28-10 Mapal’s dochteronderneming c-Com, die in 2017 werd opgericht, stimuleert modernisering, interconnectiviteit en automatisering in…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Plaatbewerking

Automatisering hét thema op Tuwi Next

09-05 Met het oog op het nijpende personeelstekort en de wens om productieprocessen zo snel…

Verspanen

Tech Demoweek heeft nu echt de deuren geopend. Dit zijn de highlights.

15-03 De redactie van MetaalNieuws bracht op de eerste dag van de Tech Demoweek een…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs