Automatisering zonder toeters en bellen
Vrijwel elk bedrijf in de maakindustrie buigt zich over de vraag hoe het sneller, nauwkeuriger, efficiënter, voordeliger, manarm en hoogwaardig kan produceren.
Directeur André Gaalman van Leering Hengelo constateert dat de bedrijven daarbij nu ook bezig gaan met hun interne processen. “Dat is belangrijk want een volledig automatische productiecel is niks waard als de omliggende processen hier niet op aansluiten.” Leering Hengelo presenteert twee automatiseringsoplossingen: één voor de verspanende industrie en één voor additive manufacturing.
Zonder toeters en bellen
Met Lang-Technik biedt Leering heldere gestandaardiseerde automatiseringsoplossingen, zoals de Robo-Trex, die zich richten op de essentie, zonder overbodige extra’s. Daarom zijn deze oplossingen kosteneffectief. In veel gevallen kan het grootste deel van het productprogramma worden afgedekt met één eenvoudige automatiseringsoplossing. De eenvoud zit niet alleen in de automatisering, maar ook in de gebruiksvriendelijkheid. Ondanks de geavanceerde robotica is er nauwelijks expertise met betrekking tot robotisering vereist. Lang-automatiseringsoplossingen kunnen achteraf gemakkelijk worden ingebouwd in bestaande machines. Dit betekent een forse verlenging van de levenscyclus van zulke machines. De Robo-Trex gebruikt slechts één enkele grijper, ongeacht het werkstuk. Er is geen aanpassing van de grijper vereist voor verschillende werkstukken. Het spanmiddel is tevens geschikt voor alle werkstukken. De Präge-technologie zorgt voor een maximale procesbetrouwbaarheid. Beladen en ontladen van producten met elk gefreesd contour is mogelijk. “Juist de oplossingen van Lang-Technik, die de automatisering terugbrengen tot de essentie, bieden het MKB kansen”, zegt Gaalman. “Je koopt geen toeters en bellen die je misschien in de toekomst nodig gaat hebben. De technologie ontwikkelt zich zo snel dat wij altijd zeggen: “Als je niet binnen 3 jaar een concrete toepassing voor al die opties hebt, moet je je serieus afvragen of je daar wel in moet investeren.”
Nabewerken 3D-geprinte producten
3D-geprinte producten moeten vaak nog worden nabewerkt, bijvoorbeeld om poeder te verwijderen (uitpakken), het product te vergladden en/ of juist om een bepaalde structuur/ ruwheid te verkrijgen. Voor dit proces heeft Leering Normfinish 3D Tumble-Blast XL ontwikkeld. In de AM-industrie wordt in toenemende mate ook in serie geproduceerd, hetgeen nieuwe eisen stelt aan de nabewerking. De 3D Tumble-Blast XL biedt hier uitkomst. Speciaal ontworpen voor het stralen van series kunststof of metalen onderdelen in een roterende korf. In een cyclustijd van 10 minuten kan men een groot aantal producten bewerken. Ten opzichte van handmatig stralen bespaart dit vele manuren. De geïntegreerde timer maakt het mogelijk om per batch het zelfde straal resultaat te realiseren. De geometrie van elk product is anders. Om bij grote series in de korf alle delen gelijkmatig te kunnen stralen, is het noodzakelijk dat er een gelijkmatige rolbeweging ontstaat. Bij de Normfinish 3D Tumble-Blast XL kan men de draaihoek van de korf automatisch instellen. Dit verzekert een gelijkmatig, reproduceerbaar proces. “Voor de AM industrie hebben wij in onze ontwikkeling juist de focus gelegd op benodigde investering en universele inzetbaarheid”, zegt Gaalman. “De AM Tumbler XL speelt in op de grote diversiteit aan geprinte delen die worden na behandeld. Door het automatisch instelbaar maken van de korf hoek, kunnen producten met een zeer diverse geometrie, in één machine worden na bewerkt. De cycloon zorgt voor een optimale scheiding van poeder/stof en straalmedia.”
‘Iedereen deelt graag kennis’
Metaalbedrijven kunnen volgens Gaalman niet om procesoptimalisatie heen. “Wil je in Nederland produceren dan betekent dat automatiseren en optimaliseren. Ga hierover het gesprek een aan met de machine- of gereedschappenleverancier. Of laat je eens introduceren bij een collega. Mensen willen altijd graag kennis delen. Breng eerst eens goed in kaart wat voor productie je eigenlijk hebt, hoe zien de bewerkingen voor het grote volume er uit? Kijk eens hoe jij die bewerkingen efficiënter zou kunnen produceren en organiseren. Overigens hoef je niet meteen het ideale plaatje na te streven. Er is zoveel meer mogelijk dat zeker zo goed werkt.”
Leering Hengelo, stand B120