AWL-Techniek wint Laserinnovatieprijs
AWL-Techniek is weer eens in de prijzen gevallen. Ditmaal legde de bouwer van geautomatiseerde lassystemen uit Harderwijk beslag op de Laserinnovatieprijs. Tijdens het Industrial Laserevent in Enschede gaf AWL dinsdag de beide andere genomineerden, 247 Tailorsteel en Intermeco, het nakijken.
De uitreiking van de prijs vormde het slotstuk van het jaarlijkse laserevent op de Universiteit Twente, dat in totaal zo’n negentig deelnemers trok. Rik de Muinck mocht daar namens AWL de prijs (5000 euro en een fraai kunstwerk) in ontvangst nemen uit handen van Paul Braakhuis, voorzitter van de Metaalunie district Oost. Kort daarvoor had De Muinck, verantwoordelijk voor de afdeling verkoop bij AWL, net als de beide andere genomineerden uit de doeken gedaan waarom nu juist zijn bedrijf de prijs verdient. AWL ontwikkelt en bouwt vernieuwende oplossingen met laserlastechniek voor met name de automobielindustrie. Daarmee realiseert de Harderwijkse machinebouwer al jaren achtereen mooie groeicijfers. De omzet bedraagt inmiddels 50 miljoen euro. Daarvan is 60 procent lasergerelateerd. AWL heeft door de jaren heen al zestig laserbronnen in haar systemen geïntegreerd en tot dusverre in 2013 alweer zeven laserlasmachines verkocht. Deze worden momenteel in Harderwijk gebouwd. AWL steekt veel energie in R&D. Volgens De Muinck zijn er interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van op gebied van baannauwkeurigheid van de robot, lasspatten en airflow.
De jury liet de presentatie van de drie genomineerden meewegen in haar uiteindelijke oordeel. Maar de prijs ging niet alleen naar AWL vanwege de kwaliteit van de presentatie. De jury waardeerde ook de duidelijke visie van het bedrijf en het feit dat AWL succesvol opereert in een zeer concurrerende markt, te weten de automotive. Ook woog de jury mee dat AWL een eigen R&D afdeling heeft, al jaren achtereen een groei van 15 procent haalt en een groot deel van de kennis uit Twente komt.
De Laserinnovatieprijs is ingesteld om aan te tonen dat er in tijden van crisis goed geld te verdienen valt met lasertechniek. De genomineerden tonen volgens Paul Braakhuis alle drie aan dat een innovatief bedrijf met oog voor lasertechniek geen last hoeft te hebben van crisis. De industrie in Nederland kan daar nog veel van leren. Prijswinnaar De Muinck merkte fijntjes op dat AWL 98 procent van haar omzet in het buitenland haalt. “Waar blijft Nederland in de laserlaswereld? Wij zien het laserlassen als een kans voor de industrie in eigen land. AWL kan daar bij helpen, want we hebben vijftien à twintig laserlasconcepten klaar liggen, die zo uit de bureaula kunnen worden getrokken”, aldus de prijswinnaar.