Belang van opleidingen verspanen en meten blijft groeien
Bert Smit van STODT was 22, toen hij zijn eerste TechniShow meemaakte. Dat is nu 40 jaar geleden. De technische bedrijfsopleider vestigde destijds de aandacht op een 5-assige Maho, die net was aangeschaft voor het geven van CNC-trainingen. Die trainingen verzorgt STODT nog steeds, inmiddels op tal van machines, met besturingen van Heidenhain, Siemens en Fanuc. De opleidingen meettechniek zijn daar de laatste jaren bijgekomen.
STODT presenteert zowel de opleidingen verspanen als meten op de TechniShow, waar Smit nog steeds met veel plezier naar toe gaat. “Dit is de belangrijkste beurs voor de verspanende industrie in de Benelux. Als opleider staan we hier midden tussen onze klanten. Wij verkopen weliswaar geen machines, maar we horen er echt bij in deze branche.”
Praktische insteek
Wat heet. Het belang van STODT als opleider is in de loop der jaren alleen maar toegenomen. De organisatie heeft nu een groot aanbod CNC-opleidingen, van basistrainingen voor omscholers en zijinstromers tot cursussen op het hoogste niveau Kenmerkend hierbij is de praktische insteek. Smit: “Je kunt veel doen met simuleren – en daar zijn wij ook niet wars van – maar echt aan de machine staan werkt nog steeds het best.”
De STODT-docenten gaan steeds meer op locatie bij klanten, zeker als het gaat om goede draaiers en/of frezers, die een nieuwe besturing moeten leren kennen. “Vergelijk dat maar met het rijbewijs. Als je een andere auto krijgt, hoef je niet opnieuw je rijbewijs te halen.” Dat ligt natuurlijk anders voor omscholers een zijinstromers, die het vak helemaal moeten leren. Hiervoor biedt STODT cursussen aan op haar locaties in Hengelo en Best. “In 7 dagen brengen we cursisten van conventioneel verspanen naar een basisniveau voor CNC-verspanen”, aldus Smit.
Steeds vaker overdag
Vroeger werden vrijwel alle opleidingen gegeven in de avonduren en kwamen iedereen naar STODT toe. Tegenwoordig wordt zeker de helft van de trainingen overdag gegeven in de tijd van de baas. Dat heeft te maken met de krappe arbeidsmarkt. “Werkgevers willen hun medewerkers steeds meer iets bieden”, verklaart Smit. “Ze zijn blij met hun mensen en doen er alles aan om ze te behouden door ze alle kansen te geven zich te ontwikkelen.”
Minder stroomverbruik
STODT is gecertificeerd voor Heidenhain, Siemens en Fanuc, de drie besturingen die verreweg het meest worden gebruikt in de CNC-verspaning. Op de TechniShow worden de nieuwste producten van deze fabrikanten getoond. Een belangrijke ontwikkeling in de besturingen is volgens Smit dat je er steeds meer mee kunt. “Ze worden slimmer, zijn makkelijker te bedienen en de uitstraling wordt mooier. Je kunt net als bij een smartphone je eigen scherm instellen.” Hij ziet ook steeds meer aandacht voor duurzaamheid: door slimmer te programmeren kan het stroomverbruik worden verlaagd. Besturingen bevatten tegenwoordig slimme functies om het energieverbruik te evalueren en te beperken.
Meettechniek
Ook is er op de TechniShow aandacht voor meettechniek. STODT verzorgt de cursus AUKOM op verschillende niveaus, die opleidt tot meettechnicus. AUKOM komt uit de automobielindustrie en leidt op voor het gebruik van de machines van alle hoogwaardige meetfabrikanten. De cursussen vervullen een brugfunctie tussen de fabrikanten van coördinaten meetmachines en gebruikers hiervan. STODT verzorgt tevens een jaartraject Meettechnicus in de verspaning. “In Duitsland is meettechnicus echt een vak, die kant gaat het in Nederland ook op”, zegt Smit. “Sectoren als de chipindustrie, de vliegtuigindustrie en de fijnmechanische industrie vragen om hoogwaardige producten. Veel firma’s zijn in staat hoogwaardige tekeningen te genereren met haast onbereikbare productspecificaties. Maar hoe meet je die? Hoe meet je de concentriciteit, rondheid, vlakheid en haaksheid van een onderdeel? AUKOM zorgt ervoor dat je in staat bent deze waarden te meten en dan ook nog te snappen wat je meet. En wat ook belangrijk is: als een onderdeel niet goed is, kan het terug worden gestuurd naar de man aan de machine met een advies hoe hij kan programmeren om de vereiste waarden wel te halen.”
STODT
Hal 11, stand E001