Bender presenteert EOS en Gefertec op RapidPro
Bij veel mensen is het niet bekend, maar Additive Manufacturing (AM), in de volksmond beter bekend als 3D-printen, bestaat al zo’n 35 jaar. EOS uit het Zuid-Duitse Krailling nabij München viert dit jaar dan ook al zijn 30-jarig bestaan. Het bedrijf is één van de grootste pioniers van enkele van de verst doorontwikkelde technieken, te weten de PowderBedFusionTechnology (poederbedtechnologie) voor zowel kunststoffen als een grote reeks zuivere metalen en (super)legeringen. Bender Additive Manufacturing is de officiële distributeur van EOS in Nederland en Vlaanderen en zal de producten van deze fabrikant op RapidPro onder de aandacht brengen.
Adelheid verplicht en daarom komt EOS voortdurend met nieuwe ontwikkelingen. Zo werd vorig jaar de modulaire EOS P500 geïntroduceerd. Deze is volledig geënt op de serieproductie van kunststof producten. Tijdens de vakbeurzen IMTS en FormNext werd bovendien de eveneens modulaire EOS M300-4 voor metaal geïntroduceerd. “Dit is een van grond af opnieuw ontworpen machine die zijn gelijke in de huidige markt niet kent”, zegt Henny ten Pas, contactpersoon voor het 3D-printen bij Bender. “EOS besteedt 15% van zijn omzet aan ontwikkeling, dus dat men af en toe met iets nieuws komt is niet vreemd. De grootste klapper voor de nabije toekomst is echter de technologie die het spuitgieten volledig zal revolutioneren. Deze LaserProFusion technologie zal in het jaar 2021 wereldwijd beschikbaar komen.” Intussen timmert EOS ook aan de weg met zijn hoogwaardige training/consultingprogramma, AdditiveMinds, waarmee constructeurs/ontwerpers, productietechnologen als ook het algemene management in korte tijd klaargestoomd kunnen worden voor de implementatie van de 3D-printtechnologie in hun bedrijf. Dat kan on-site, in het EOS Innovation Center Düsseldorf of in het hoofdkwartier in Krailling.
Grote volumes in metaal
De afgelopen jaren zijn – met wisselend succes – ook andere, nieuwere technieken voor zowel kunststof als metaal in de markt geïntroduceerd. Een techniek die zich daarbij positief heeft gemanifesteerd is WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing). Hiermee zijn grote volumes in metaal, in near netshape, binnen handbereik gekomen. Gefertec uit Berlijn, dat ook door Bender wordt vertegenwoordigd, is een bedrijf dat hierbij positief opvalt. De vlamboog-oplastechniek mag dan al van alle tijden zijn, door toepassing en integratie van Fronius-CMT lasinstallaties, CNC-besturing en innovatieve software, levert Gefertec nu een uiterst stabiel systeem. “Deze 3DMP techniek van Gefertec staat voor maatvastheid, hoge productiviteit en last but not least, een relatief geringe investering”, aldus Ten Pas. “Dus geen kolossale vacuümoplossingen, kostbare EBM (electronbeam) warmtebronnen en instabiele robotoplossingen maar een innovatieve software-oplossing in combinatie met een bewezen en doorwrochte CNC-besturing. De toepassingen zijn legio, zoals in de automotive, maritiem, lucht- en ruimtevaart en machinebouw/gereedschapsvervaardiging.”
Reparatie en revisie
Naast volledig nieuwe producten zijn ook de reparatie- en revisiemogelijkheden groot en zijn diverse materiaalcombinaties mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer een goedkoop basismateriaal homogeen afgedekt wordt met een slijtvaste- en/ of chemisch resistente toplaag. Tot nog toe zijn er wereldwijd al meerdere machines verkocht waarvan enkele aan servicebedrijven, die producten voor derden zullen vervaardigen. Vooral partijen die (nog) geen verdienmodel hebben of nog geen investering kunnen rechtvaardigen zullen daar terecht kunnen. De technologie vervult een brugfunctie tussen conventionele/subtractieve technologie en de 3D-printtechnologie. Met name de instapdrempel is veel lager en dat geldt voor de benodigde ontwerpmethodologie, die aanmerkelijk lagere eisen stelt, als ook voor het daadwerkelijke productieproces.
Bender AM, standnummer 79