Bendertechniek hamert op belang van goed onderhoud
Bendertechniek greep de Demoweek niet alleen aan om de aandacht te vestigen op een aantal nieuwe machines, maar ook om het belang van goed onderhoud te onderstrepen. De machineleverancier in Veenendaal heeft 2015 zelfs uitgeroepen tot ‘Jaar van het onderhoud’.
Gijs Bender legt uit: “Niemand vindt het gek dat zijn auto een servicebeurt nodig heeft en dat hij daarvoor een rekening krijgt. Want een auto moet betrouwbaar zijn en je wilt niet zelf de olie bijvullen. In de metaal is dat niet zo. Je kunt wel alles voor elkaar hebben, maar als je het onderhoud aan je machines niet voor elkaar hebt, dan krijg je te maken met stilstand en onnauwkeurigheid. Bij de bedrijven die seriematig werken is dat besef er wel. Zij werken met geplande stilstanden voor onderhoud. Maar verder heerst heel erg de mentaliteit: de machine moet het gewoon doen en als hij stuk gaat zien we wel verder. We willen we de metaalindustrie ervan bewust maken dat dat anders moet.”
Want een storing of stilstand is met grote regelmaat het gevolg van een gebrek aan onderhoud. De reparatie-stilstand kosten zijn dan vaak vele malen hoger dan de kosten van een onderhoudscontract. Bender: “Een onderhoudscontract brengt jaarlijks in kaart wat er is te verwachten en de algemene punten worden meteen aangepakt. Neem bijvoorbeeld de schrapers; als men die niet preventief vervangt kunnen de gevolgen desastreus zijn en de stilstand tijd die daar uit voortkomt, is altijd op het verkeerde moment. Meerdere klanten van ons hebben inmiddels de voordelen ingezien en een servicecontract afgesloten.”
Introductie nieuwe machines
Gijs Bender blikt tevreden terug op de Demoweek. “De markt is momenteel netjes. Het eerste kwartaal hebben we boven budget gedraaid en tijdens de Demoweek hebben we veel aanvragen gehad. Bovendien horen we goede geluiden van onze klanten; hun productie is goed gevuld.”
Bendertechniek showde diverse nieuwe machines. Zo werd onder andere de Hwacheon Hi-Tech 850L-YMC in Nederland geïntroduceerd. Dit is een grote, stabiele draaibank met Y-as, blokgeleidingen en een gewicht van 28 ton. Ook de Matsuura MX-850, de grotere broer van de reeds bekende MX-520, was een primeur voor Nederland. Deze machine wordt als een standalone machine verkocht, maar is reeds voorbereid op automatisering.
Verder was de grote Ibarmia ZVH58-L4000 Extreme een aandachtstrekker. Een traveling column machine met geïntegreerde draaitafel en zwenkkop die, door middel van een tussenscherm, de werkruimte kan delen. Zo is het mogelijk op de ene zijde te verspanen en op de andere zijde alvast een nieuw product op te spannen. Zonder tussenscherm kan men lange producten bewerken. Samen met de geïntegreerde draaitafel, die 5-assig simultaan bewerken mogelijk maakt, heeft men dan een efficiënte, multi-inzetbare machine. De tentoongestelde Ibarmia is verkocht aan Koebrugge Metaalbewerking in het Twentse Hengevelde.
3D-printen
Uiteraard had Bendertechniek ook veel bekijks voor de EOS M290 3D-printmachine. Gijs Bender: “Men wil alles weten over 3D-printen, maar kopen is een heel ander verhaal. Iedereen wil weten wat het is en wat het kost, maar zelf een machine neerzetten, dat gebeurt nog niet. Men twijfelt en zit op elkaar te wachten.” Dat is gevaarlijk, meent Bender: “We moeten er in duiken anders wordt de achterstand op de ons omringende landen zoals Duitsland en België te groot. Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die er serieus induiken. Op de Demoweek zagen we diverse mensen terugkomen, die op de RapidPro ook al bij ons op de stand waren. Dat is een goed teken. We hebben goede hoop dit jaar een aantal verkopen te kunnen realiseren.”