Bendertechniek laat snelheid van Brother zien
Bendertechniek grijpt METAVAK aan om het nieuwe importeurschap van de Japanse fabrikant Brother te introduceren op de Nederlandse markt. Een Brother Speedio R450 met palletwisselaar, die zich uitstekend leent voor automatisering, wordt live onder spaan getoond.
De Speedio R450 was evenals grotere broer R650 begin oktober te bewonderen op de EMO in Milaan. Daar was ook Jeroen Bender om nader kennis te maken met de machines en de mensen van Brother. De Japanse producent is gevestigd in een regio waar ook de hoofdvestiging van autoproducent Toyota zit. De automotive-industrie in Japan gebruikt deze machines dan ook veel.
Snelheid
Bij de R450 draait de vaste tafel en doet de kolom de X, Y, Z-verplaatsingen. Het interieur van de machine is gesplitst in twee gedeelten: achterin vindt de bewerking plaats, vooraan kan worden be- en ontladen, terwijl de machine doordraait. De deuren openen automatisch en er kan makkelijk worden beladen. “De tafel draait in 3,4 seconden en dan kun je al weer door”, zegt Jeroen Bender. “Dat resulteert in een veel hogere productiviteit.”
Op METAVAK zal Bendertechniek de R450 onder spaan laten zien. “Een gaatje prikken, een tapje draaien en een stukje frezen. We willen vooral de snelheid van deze machine laten zien”, zegt Bender.
Aluminium bewerken
Brother bouwt boortapcentra met een BT 30 conus die tot de allersnelste van de wereld behoren. De gereedschapswisselcyclus bedraagt chip to chip slechts 1,4 seconde mede mogelijk gemaakt door een acceleratie in de Z-as van 2,2 G. De high-torque spindelmotoren zorgen voor hoge prestaties. De onlangs geïntroduceerde Speedio serie kent vier modellen met X-slagen van 300 mm tot en met 1000 mm.
Het nieuwe highspeed boortapcenter Speedio S1000X1 dat eveneens op de EMO werd getoond, leent zich uitstekend voor het bewerken van aluminium. “Je hoeft daarvoor niet per se een BT 40 machine te hebben”, aldus Jeroen Bender. “Deze machines zijn qua prijs goed, mede omdat ze er in Japan heel veel van maken. Per maand rollen er 900 machines van de lopende band, maar deze zijn wel allemaal ‘manmade’ en tot in de kwaliteitscontrole is alles gedocumenteerd. Van elk boutje is precies te achterhalen hoe vast het is aangedraaid.”
Bendertechniek is al in gesprek met een automatiseringspartner om de Speedio S1000X1 automatisch te kunnen beladen. “In Nederland moet je dit soort machines gewoon automatisch beladen”, zegt Bender.
Op de EMO was ook de draai-freesmachine M140 van Brother te zien. Deze machine maakt 5-vlaks draai- en freesbewerkingen mogelijk.
Belgische vestiging
Bendertechniek heeft onlangs ook een eigen Belgische vestiging opgezet. Deze opereert vanuit Hamont-Achel, vlak over de grens bij Weert. Jeroen Bender: “We bedienden België tot nu toe vanuit Veenendaal. Dat liep wel aardig, maar kon beter. Je moet je service gewoon perfect voor elkaar hebben en dat hebben we nu. We verkopen daar sinds 1 juli en zien onze omzet in België al omhoog gaan. We kunnen bijna al onze merken in België doen.”
Bendertechniek
Standnummer 172