Berner richt importmagazijn in Kerkrade in
De Berner Group, het moederbedrijf van het Nederlandse Berner Produkten, trekt miljoenen euro’s uit voor belangrijke logistieke uitbreidingen. In Kerkrade wordt momenteel een Europees importmagazijn ingericht en in Oostenrijk is gestart met de bouw van een volautomatisch hoogbouwmagazijn.
Trots op de ingebruikname van het importmagazijn in Kerkrade: v.l.n.r. projectleider Marco Schepers, Senior Director Supply Chain Operations, Wout van Stokrom, Vice President Regio West en Supply Chain Director Paul Dols, verantwoordelijk voor de processtromen.
De nieuwe goederen hub in Nederland maakt deel uit van het hoofdkantoor voor de Regio West, dat vorig jaar is geopend en de Benelux bedient. “We hebben de locatie zó ingericht dat onze klanten hier optimaal van kunnen profiteren, omdat we hun orders binnen één werkdag in de grootstedelijke gebieden willen afleveren”, zegt Robert Kühl, Chief Supply Chain Officer for Logistics bij de Berner Group. “Naast een state-of-the-art infrastructuur, met een in totaal benut oppervlakte van ongeveer 25.000 vierkanter meter, beschikken we in Kerkrade momenteel over voldoende capaciteit om het importmagazijn te integreren.”
Bevoorradingsdepot
Dit zal in de toekomst een strategisch belangrijke rol gaan spelen voor Berner, dat in 23 Europese landen actief is. Het enorme gebouw met ruimte voor bijna 18.000 pallets gaat dienen als bevoorradingsdepot, waar centraal de voorraad wordt opgeslagen voor de filialen van Noorwegen tot Portugal.
Het gaat hier zowel om de levering van goederen uit de EU als de meeste uit Azië afkomstige producten voor de automotive en bouw professionals. Operationeel betekent dit: alle nationale dochterondernemingen van Berner, maar ook de vooral in Duitsland bekende bouwpecialist BTI, worden vanuit de vestiging in Kerkrade bevoorraad met materialen zoals schroeven en andere genormeerde artikelen, handschoenen of gereedschappen.
Extra verkoop- en groeimogelijkheden
Voor de Europese verkoopregio’s van de Berner Group heeft het grote project het voordeel dat ze hun lokale voorraden nu nauwkeuriger op hun klanten kunnen afstemmen. Dit ontlast de respectievelijke logistieke centra en creëert vrij bruikbare ruimte.
Kleinere nationale ondernemingen krijgen ook betere toegang tot het volledige productassortiment van veel leveranciers. “Het verminderen van het aantal magazijnen maakt ons nog aantrekkelijker voor zowel bestaande als nieuwe leveranciers”, benadrukt Kühl. “Met name voor de inkoop van producten uit Azië is dit een zeer belangrijk argument.”
Volautomatisch hoogbouwmagazijn
Enkele weken geleden werd de eerste spade in de grond gestoken voor een ander groot project binnen de . Om de sterke positie als B2B-specialist in Oostenrijk en de oostelijke regio (in totaal negen landen) uit te breiden, staan er tot eind 2021 omvangrijke bouwwerkzaamheden gepland op de locatie in Braunau. Centraal staat de bouw van een nieuw hoogbouwmagazijn (1.000 m² nuttige ruimte, 5.500 palletplaatsen) met volautomatische opslag en orderverzameling.
De Berner Group heeft in de afgelopen twee jaar al bijna 60 miljoen euro geïnvesteerd in het kader van zijn Europese logistieke offensief. Naast Kerkrade werd ook de opslaglogistiek in de hoofdvestiging in Künzelsau (Berner Duitsland), bij Caramba Chemie in Duisburg en bij BTI Befestigungstechnik, een dochteronderneming uit Ingelfingen, ingrijpend gemoderniseerd.