Beste tuingereedschap ter wereld wordt duurzaam geproduceerd

Eén keer kwaliteit kopen is de beste weg naar duurzaamheid en werkt veel beter dan telkens producten weggooien. Met die overtuiging produceert Sneeboer al 110 jaar tuingereedschappen. Elke schoffel, schop of troffel die de werkplaats in Bovenkarspel verlaat, is functioneel, ziet er goed uit en is van hoge kwaliteit. Daarnaast is het familiebedrijf sterk aan het verduurzamen om het gereedschap met zo weinig mogelijk milieubelasting te produceren.

Sjoerd en Laura Sneeboer hebben het bedrijf twee jaar geleden overgenomen van hun ouders. Samen nemen zij de verduurzaming van het productieproces krachtig ter hand.

“Dat past heel goed bij ons merk”, zegt Sjoerd Sneeboer, die het bedrijf samen met zijn zus Laura twee jaar geleden heeft overgenomen van zijn ouders. Samen nemen zij de verduurzaming van het productieproces krachtig ter hand om Sneeboer ook door te kunnen geven aan de generaties na hen.

Hand gesmeed RVS

De twee hebben een prachtig familiebedrijf overgenomen. Het is in 1913 opgericht door hun overgrootopa Arie Sneeboer. In de jaren ‘50 begon hij met de productie van tuingereedschap uit RVS, wat een gedurfde stap was omdat dit destijds een zeer kostbaar materiaal was. Samen met zijn drie zoons liet hij tuinders in de regio kennismaken met hand gesmeed RVS tuingereedschap en zo groeide het bedrijf. De ouders van Sjoerd en Laura namen het in 1986 over en gingen met kwaliteitsproducten de Europese, Aziatische en Amerikaanse markt op. Vandaag de dag verkoopt Sneeboer producten over de hele wereld via dealers en een webshop. Naast RVS bevat het assortiment ook enkele titanium gereedschappen, die nog slijtvaster zijn dan RVS. Vooral in Amerika worden deze nogal eens gebruikt als cadeau voor de echte tuinliefhebber.

De gereedschappen worden nog altijd op ambachtelijke wijze gemaakt. Het smidsvuur begint wel naar de achtergrond te verdwijnen, sinds kort geleden een inductiegenerator in bedrijf is genomen waarmee materiaal elektrisch wordt verwarmd.

De gereedschappen worden nog altijd op ambachtelijke wijze gemaakt. Het smidsvuur begint wel naar de achtergrond te verdwijnen, sinds kort geleden een inductiegenerator in bedrijf is genomen waarmee materiaal elektrisch wordt verwarmd.

Traditioneel en modern gereedschap

Alle gereedschappen worden in Nederland gemaakt met een team van zo’n vijftien medewerkers. Dat zijn voornamelijk familieleden, waarvan er velen de naam Sneeboer dragen. Zij maken de gereedschappen nog altijd op ambachtelijke wijze. De smid (tegenwoordig is dat neef Teun) smeedt nog steeds met pneumatische hamers uit 1920. De bladen worden handmatig gepolijst en geschuurd om de randen scherp te krijgen. Maar naast vakmanschap en traditionele gereedschappen beschikt Sneeboer ook over moderne machines en robots. En het smidsvuur begint naar de achtergrond te verdwijnen, sinds kort geleden een inductiegenerator in bedrijf is genomen waarmee materiaal elektrisch wordt verwarmd. Brandde het smidsvuur 110 jaar lang op cokes, de inductiegenerator krijgt stroom van de 332 zonnepanelen op het dak.

Het slijpen van de bladen is (deels) overgenomen door een robot. Deze investering is gedaan in de coronatijd, toen de verkopen explosief stegen en de levertijd opliep naar negen maanden. De robot slijpt een eerste snijrand door de RVS bladen van 3 mm terug te slijpen naar 1,5 mm. Dat versnelt het productieproces omdat de smid daarna veel minder werk heeft om handmatig een perfect scherpe rand te realiseren.

Lasersnijmachine

Het snijden van het materiaal gebeurt sinds een jaar op een lasersnijmachine. Er is afscheid genomen van de waterstraalsnijder. Ook deze investering heeft de productie versneld en de duurzaamheid een impuls gegeven. De 12 kW laser met beladingssysteem kan tot 40 mm dik snijden, wat eigenlijk veel te veel is voor Sneeboer, dat voor eigen gebruik 2, 3 en 8 mm en soms 10 mm voor de lasmallen snijdt. Maar hij snijdt wel in één dag al het RVS dat nodig is voor de eigen behoefte. En dat is een enorm verschil met de watersnijder, die 24 uur per dag, 7 dagen in de week stond te snijden. “We hebben uitgerekend dat de laser 77 keer zo snel snijdt. Het aantal kWh dat we per gereedschap nodig hebben aan stroom, is drastisch verminderd”, leggen Sjoerd en Laura uit.

Elke schoffel, schop of troffel die de werkplaats in Bovenkarspel verlaat, is functioneel, ziet er goed uit en is van hoge kwaliteit.

Elke schoffel, schop of troffel die de werkplaats in Bovenkarspel verlaat, is functioneel, ziet er goed uit en is van hoge kwaliteit.

De snelheid van de laser betekent bovendien dat er ruimte is om externe snijopdrachten aan te nemen. Voor een koperslager in Amsterdam snijdt Sneeboer bijvoorbeeld messing spoelbakken. Er wordt gewerkt aan het opzetten van een lasersnijdenshop om als loonbedrijf nog meer onderdelen te gaan snijden voor externe klanten.

Trots

Daarvoor is er stroom genoeg. De zonnepanelen wekken 80.000 à 90.000 kWh stroom per jaar op, daarvan gebruikt Sneeboer zelf ongeveer 30.000 kWh. Dat zal wat meer gaan worden door de nieuwe inductiegenerator. Sjoerd en Laura zijn van plan om verder te verduurzamen en tegelijk het productieproces te versnellen en de belasting voor de medewerkers te verminderen. Ze oriënteren zich op handlaserlassen en kijken of robotlassen een optie is door de series wat te vergroten. Zo zijn ze volop bezig met het ontwikkelen van hun bedrijf. “Wij zijn als eigenaar, maar vooral als hele familie erg trots dat ons gereedschap bekend staat als het beste tuingereedschap ter wereld. Ons doel is om dat ook op de meest duurzame manier te produceren.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Metalen ‘warmtewingevel’ draagt bij aan duurzaam bouwen

23-09 De innovatie speelt in op de groeiende behoefte aan energie-efficiënte en milieuvriendelijke bouwmaterialen en…

Bedrijf en Economie

Feijen Metaaltechniek in handen van derde generatie

10-06 Hiermee is de toeleverancier van halffabricaten in Maarheeze in handen gekomen van de derde…

Oppervlaktetechniek

Coatings krijgen duurzame functionaliteiten

29-01 Het programma loopt de komende vijf jaar en wordt ondersteund door het ministerie van…

Verspanen

Duurzaamheid wordt topthema op EMO Hannover

19-12 Hoe kunnen duurzaamheidsdoelen op een praktische en vooral controleerbare manier worden bereikt? Concrete projecten…

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Toeleveren

Registratie voor ‘Bright World of Metals’ 2023 gestart

24-01 Nieuwe technologieën, stijgende eisen aan energie-efficiëntie en de wens om zorgvuldig met hulpbronnen om…

MetaalNieuws Extra IM

Is metaal duurzaam bouwmateriaal?

21-01 Denk aan het hang- en sluitwerk en sanitaire voorzieningen. Een vraag die zich daarbij…

Toeleveren

VDL Parree gaat duurzame fabriek bouwen

14-01 Naast logistieke en agrifoodbedrijven is er dus ook ruimte voor hoogwaardige maakbedrijven in Greenport…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs