Bezoekersrecord internationaliserende Precisiebeurs

De negentiende editie van de Precisiebeurs in de Koningshof in Veldhoven was met 300 exposanten en een recordaantal van 3704 bezoekers uit 42 landen een bijzonder succesvolle editie. Nieuw waren de toevoeging van een partnerland, ditmaal Zwitserland, en het Young Talent Pitch programma.

De maakindustrie draait op volle toeren. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en leggen druk op de vervaardiging van systemen en componenten. Nieuwe eisen en daaruit resulterende uitdagingen volgen elkaar in rap tempo op. De Precisiebeurs bracht ook deze editie de complete supply chain bij elkaar die nodig is om op het hoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te blijven opereren. Dat alles dankzij nauwe samenwerking van organisator Mikrocentrum met nationale en internationale partners als euspen, VMDA, DSPE, ILO-net (Big Science), de technische hogescholen en universiteiten en vooraanstaande hightech bedrijven.

Internationale wetenschapsprojecten
In de Big Science sessies deelden experts van CERN en F4E/ITER recente ontwikkelingen en kansen in komende aanbestedingen. Frank Linde van Nikhef gaf een overzicht van het zwaartekrachtgolf onderzoek. Hij sloot zijn lezing af met een korte introductie over het ET pathfinderproject dat Nikhef in Maastricht realiseert om de nieuwe technologie voor het Einstein Telescope project te ontwikkelen. Indien Maastricht hiervoor als locatie gekozen wordt dan geeft dit een enorme impuls aan deze regio en Nederland. Rende Steerenberg, Hoofd Operations bij CERN, bracht een totaaloverzicht over het acceleratorcomplex van de deeltjesversneller en de werking ervan.

Wetenschap en maakindustrie
Bart Kooijmans, Manager Precisiebeurs: “Als organisator zijn we trots dat we met de Precisiebeurs de maakindustrie kunnen verbinden aan de wetenschap. De uitwisseling met zusterbranches en bedrijven uit de delegatie van het partnerland Zwitserland is ook zeer goed ontvangen evenals de pitches van 20 jonge talenten en hun innovatieve projecten. Het is geweldig om te zien hoe deze internationale partijen bij elkaar komen op de Precisiebeurs. Dit is ook af te leiden aan de sterke groei in afspraken tijdens de Meet & Match door EEN en KVK.”

Partnerland Zwitserland
De Precisiebeurs introduceerde dit jaar de samenwerking met een voor de precisietechnologie belangrijk partnerland. Voor deze editie had Zwitserland de primeur. Een Zwitserse delegatie van bedrijven, ondersteund door vertegenwoordiging vanuit de ambassade, bracht een bezoek aan de beursvloer. Deze delegatie stond onder leiding van Patrick Roth, voorzitter van het Swiss Precision Cluster. Zij deelden kennis en ervaringen tijdens de Zwitserland Partnerland lezingentrack op 14 november. Roth opende deze track met een overzicht van de precisietechnologie in Zwitserland. Dit werd gevolgd door cross-over presentaties van zowel Zwitserse als Nederlandse ondernemers over onderlinge samenwerking en businesskansen.

Frank Linde van Nikhef gaf een korte introductie over het ET pathfinderproject dat Nikhef in Maastricht realiseert om de nieuwe technologie voor het Einstein Telescope project te ontwikkelen.

Young Talent
Ook nieuw was het de Young Talent Cross Selling Pitch programma. In totaal 20 afstudeerders, promovendi en start-ups presenteerden hun projecten met 3 minuten pitches in het lezingenprogramma en poster. De jury, bestaande uit Erik Puik (hoogleraar microsysteemtechnologie), Andrei Anisimov (Structural Integrity & Composites Aerospace NDT) en Pieter Kappelhof (Technology Manager bij Hittech) kozen Matthijs van Gastel als winnaar van de 2019 Young Talent Pitch Award. Zijn overtuigende pitch en poster ging over het project ‘Sub-micron Accurate Optical Fiber Alignment for Photonics Applications’.

Uitreiking DSPE awards
Aan het einde van beide beursdagen reikte de DSPE, zoals ieder jaar, twee awards uit. De Rien Koster Award, de oeuvreprijs die de DSPE uitreikt aan een expert die al vele jaren actief is in de precisietechniek, ging naar Hans van de Rijdt. Sven Klein Alvink won met zijn afstudeerproject ‘Flexure mechanism with increased dynamic performance by overconstraining using viscoelastic material’ de Wim van der Hoek Award voor het beste afstudeerproject.

Op 18 en 19 november 2020 vindt de twintigste editie van de Precisiebeurs plaats met Engeland als partnerland.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Verspanen

ZEISS presenteert multisensor meetmachine en microscoop in één op Precisiebeurs

08-11 Kwaliteitsfunctionarissen worden vaak geconfronteerd met de nodige meet-uitdagingen. Vooral als het gaat om het…

Verspanen

Hoogfrequent ultrageluid controleren zonder contact

07-11 Hoogfrequent ultrageluid wordt gebruikt wanneer de fijnste deeltjes en minimale filmvervuiling moeten worden verwijderd…

Verspanen

Precisiebeurs draait om grenzen verleggen

07-11 “Wat de Nederlandse precisietechnologie-industrie betekent voor internationale hightechbedrijven, kan als voorbeeld dienen voor veel…

Oppervlaktetechniek

De kracht van combinatie

06-11 “Dat gebeurt in feite in één lijn, wat natuurlijk superefficiënt is”, zegt directeur Driek…

Verspanen

Gibac biedt oplossingen voor HIO vrij cleanen en bewerken (Grade 1 & Zeiss 711)

06-11 De vereisten vanuit de EUV-lithografie zijn complex. Want EUV-lithografiesystemen zijn momenteel de meest geavanceerde…

MetaalNieuws Extra IM

Ontmoet VIRO op de Precisiebeurs

04-11 We vertellen u er graag alles over. Precisietechnologie VIRO is al meer dan een…

Verspanen

Masterclass vorm- en plaatstoleranties op Precisiebeurs

23-10 Op 14 november tijdens de Precisiebeurs vertelt Mikrocentrumdocent Firat Büyükküvelek in de Engelstalige masterclass…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs