Bies Group neemt Machine-Metaal-Industrie (MMI) over

Bies Group uit Marum heeft het familiebedrijf Machine-Metaal-Industrie uit Venray overgenomen. De overname maakt onderdeel uit van een buy-and-build strategie. Door de consolidatieslag verstevigt Bies haar positie binnen de sterk gefragmenteerde verspaningsindustrie met een geprognosticeerde omzetgroei naar €40 miljoen.

Bies Group neemt Machine-Metaal-Industrie (MMI) over en verstevigt hiermee haar positie binnen de sterk gefragmenteerde verspaningsindustrie.

Na de overname van Bies in 2021 door het Verenigd Ondernemers Fonds (VOF) heeft de onderneming zich sterk ontwikkeld. Mede door de toename van de vraag en de daaruit volgende positieve resultaten, is na de overname verder geïnvesteerd in het machinepark. In totaal werd er geïnvesteerd in twaalf nieuwe machines, waarvan er tien geautomatiseerd zijn. Met de overname van MMI is er een vierde locatie aan de groep toegevoegd. Na Marum, Oosterwolde en Heerenveen, wordt met Venray nu de positie in het zuiden van Nederland versterkt.

110 CNC-machines

MMI is in 1948 opgericht en richt zich voornamelijk op klanten binnen de hydraulische- en transportsector en elektronica. Het productieproces is geautomatiseerd via een Flexible Manufacturing System en robots voor de aansturing van hoogwaardige CNC-machines. Bies werkt al enige tijd samen met MMI en door de overname profiteren de bedrijven van de onderling beschikbare productiecapaciteit, waardoor productieprocessen efficiënter verlopen. Door de overname van MMI komt het aantal CNC-machines binnen de Bies Group uit op een totaal van circa 110.

Door de overname van MMI komt het aantal CNC-machines binnen de Bies Group uit op een totaal van circa 110.

Door de overname van MMI komt het aantal CNC-machines binnen de Bies Group uit op een totaal van circa 110.

Veel overeenkomsten tussen machineparken

“Bies Group wil de kennis en productie in Nederland behouden. Met de toegenomen productiecapaciteit kunnen klanten sneller worden bediend. Bovendien is er door de extra capaciteit en kennis ruimte voor nieuwe klanten”, aldus algemeen directeur Kamiel Koot van de Bies Group. “MMI is een prachtige toevoeging aan de Bies Group. De klanten van beide bedrijven zijn complementair aan elkaar. Door deze combinatie staan we sterker, kunnen we beter inspelen op de ontwikkelingen in de markt en groei realiseren. Bovendien zijn de machineparken van MMI en Bies grotendeels identiek, waardoor ook uitval van machines beter kan worden opgevangen. Hierdoor kunnen we klanten beter en flexibeler bedienen. De kern voor groei ligt in innovatie, verdere stappen in automatisering en het vergroten van de capaciteit door het optimaliseren van de machinebezetting.”

Sterk in volatiele markt

MMI opereert voorlopig onder eigen vlag. Edwin Coppus, één van de twee oud-eigenaren, blijft betrokken bij de onderneming als technisch specialist. Op termijn wordt gekeken hoe bepaalde taken logischerwijs kunnen worden ondergebracht in Venray dan wel in Marum en hoe processen zoals orderverwerking, planning, voorraad, inkoop en facturatie voor de Bies Group kunnen worden gecentraliseerd. Koot: “Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne schieten de prijzen de pan uit. Met name de schaalgrootte bij inkoop is in de huidige volatiele markt een groot strategisch voordeel. Hier kunnen we snel vooruitgang boeken. Juist daarom zijn wij in deze sterk gefragmenteerde verspaningsindustrie op zoek naar meer ondernemingen die onder onze vleugels willen opereren en willen profiteren van onze schaalvoordelen.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs