Bijna alle beslissers in de industrie hebben interesse in cobots
95 Procent van de beslissers in de industrie heeft interesse in collaboratieve robots oftewel cobots. Dat blijkt uit onderzoek van reichelt elektronik, onlinedistributeur voor elektronica en IT-technologie. Het onderzoek werd uitgevoerd onder tweehonderd beslissers in bedrijven voor softwareontwerp, technologie, ontwikkeling, programmering, IT en software in Nederland.
Eerder onderzoek van het CBS wees uit dat nu al 29 procent van de bedrijven in de industrie gebruik maakt van een industriële of servicerobot. De meerderheid van de Nederlandse bedrijven (52,5 procent) maakt nog geen gebruik van robots. Redenen die hiervoor worden gegeven, zijn met name de te hoge aanschafkosten (46 procent), mogelijke incompatibiliteit met bestaande systemen (33 procent) en gebrek aan interne kennis en kunde (32 procent). Van de ondervraagden in het onderzoek van reichelt elektronik geeft echter meer dan de helft (55 procent) aan in de komende twaalf maanden voornemens te zijn nieuwe robots aan te schaffen of bestaande roboticaoplossingen uit te breiden. Van de ondervraagden die geïnteresseerd zijn in cobots, is ongeveer de helft (47 procent) van plan om in de komende twaalf maanden al cobots binnen het bedrijf te introduceren. De cobots kunnen impact hebben in verschillende industrieën en de manier waarop gewerkt wordt, omdat de mensen dan samen met de robot werken in plaats van dat de medewerker zelf al het werk doet.
Meer productiviteit, minder fouten
De belangrijkste redenen voor de inzet van robots zijn het vergroten van productiviteit (vijftig procent), het uit handen nemen van zware taken voor werknemers (45 procent) en het risico op fouten terugdringen (42 procent). Met name voor fysiek zware en gevaarlijke taken kiezen organisaties voor robots, maar robots worden ook voor testdoeleinden ingezet. Daarnaast zijn robots die geen zwaar werk overnemen, maar bijdragen aan betere resultaten door (bij)scholing en training populair. Van de respondenten heeft 68,5 procent interesse in educatieve robots. Tobias Thelemann, productmanager bij reichelt elektronik, zegt: “Met de automatisering en de robotica kunnen bedrijven zien dat taken snel en efficiënt worden uitgevoerd. Ondanks enkele uitdagingen zijn we ervan overtuigd dat de trend naar meer automatisering door het gebruik van robots en soortgelijke technologieën zich ook in 2020 zal voortzetten. De markt ontwikkelt zich snel en er zijn steeds meer oplossingen die ook betaalbaar zijn voor middelgrote bedrijven.”