Binder3D ontvangt Fieldlab-status
Tijdens een hybride bijeenkomst heeft Binder3D in Westerbork, proeftuin voor industrieel 3D printen, de formele status van Fieldlab gekregen.
Egbert-Jan Sol, Programmadirecteur Smart Industry, reikt het Fieldlab schildje uit aan Jan Geerts, eigenaar van Binder3D.
Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer Smart Industry, reikte Egbert-Jan Sol, Programmadirecteur Smart Industry, het Fieldlab schildje uit aan Jan Geerts, eigenaar van Binder3D en GeTech.
Experimenteeromgeving
Hiermee is Binder3D het vijfde Fieldlab in Noord-Nederland. Binder3D is een experimenteeromgeving voor het MKB. In deze proeftuin vinden bedrijven alles wat ze nodig hebben voor het ontdekken van de kansen binnen industrieel 3D printen. Samen met een krachtig, professioneel kennisnetwerk faciliteert en begeleidt Binder3D bedrijven bij hun innovatieve ambities. Hierdoor worden de drempels tot het ontdekken van 3D printen verlaagd en bereiden de deelnemende partijen zich voor op de productie- en ontwerpmethodieken van morgen.
Vouchers 3D Kompas
Binder3D onder meer deelnemer in het 3D Print Kompas, een samenwerkingsverband op het gebied 3D-printen en 3D-elektronica tussen bedrijven, kennisinstellingen, en onderwijsinstellingen. Aandachtsgebieden zijn 3D-metaalprinten, 3D-kunststof- en composietprinten, 3D-glasprinten, 3D-elektronica, en bijhorende ontwerpmethodieken. Middels een vouchersysteem kunnen MKB’ers tegen minimale kosten in het 3D Print Kompas participeren. De voucher is in principe beschikbaar voor ieder MKB-bedrijf dat een haalbaarheidsonderzoek wil doen naar de toepassingsmogelijkheden van 3D printing.
Het eerste bedrijf dat zo’n voucher heeft ontvangen is Marlan. dat samen met Binder3D een haalbaarheidsonderzoek uitvoert naar de mogelijkheid om productiemallen voor Solid Surface producten te 3D printen. “Normaliter moeten wij eerst een ‘vadermal’ frezen uit bijvoorbeeld MDF, die vervolgens moet worden geschuurd en afgelakt”, vertelt Rik Heerema, CEO van Marlan. “Deze vadermal wordt weer gebruikt om de uiteindelijke productiemal te produceren. In totaal moeten er dus twee mallen gemaakt worden. Wanneer wij de definitieve productiemal in een keer kunnen printen, bespaart dit tijd, geld en materiaal.” De eerste testen hebben inmiddels plaats gevonden en een referentieproduct is succesvol in een 3D-geprinte mal gegoten.
Muziekinstrumenten
Een ander MKB-bedrijf dat samenwerkt met Binder3D is Vancore Percussion Instruments, fabrikant van muziekinstrumenten. Vancore oprichter en CEO Jan ter Heide is altijd op zoek naar innovaties en verbeteringen en is daarom partner geworden van Binder3D om te onderzoeken in hoeverre Additive Manufacturing ingezet kan worden als een geschikte productietechniek voor de vervaardiging van specifieke percussie onderdelen.