Boeken over ontstaansgeschiedenis ASML
Binnenkort verschijnen er twee boeken over ASML. Ze gaan over de ontstaansgeschiedenis van de chipmachinefabrikant, van de beginjaren tot halverwege de jaren negentig. Onafhankelijk techniekjournalist René Raaijmakers sprak hiervoor met ruim honderd mensen binnen en buiten de onderneming, uit alle lagen van de organisatie.
Het eerste boek ‘De architecten van ASML’ verwijst naar de mensen – ingenieurs en managers – die ASML tot grote hoogte brachten. Het boek duikt in de karakters van deze personen en laat zien hoe ASML erin slaagde om een toppositie als wereldmarktleider in de chipmachine-industrie te bevechten. Het is een technisch-populair boek dat goed leesbaar is voor leken met technische interesse. Het boek beslaat de geschiedenis van de jaren zestig, toen de lithografie voor chips bij Philips in ontwikkeling was, tot en met de beursgang van ASML – midden jaren negentig.
‘De geldmachine – De turbulente jeugd van ASML’ is de niet-technische versie van De architecten van ASML. De term ‘geldmachine’ in de titel verwijst naar een drukpers voor geld, maar ook naar een verbrandingsoven. In de jaren zeventig bedachten onderzoekers bij het Philips Natuurkundig Laboratorium namelijk de waferstepper, een superieure lithografische technologie. De machine was zo bijzonder, dat het wel een drukpers voor geld leek. Maar in de volgende twee decennia bleek het een geldverslindend monster. Alleen door blinde ambitie, bravoure en lef wist ASML zijn waferstepper tot wereldsucces uit te bouwen.
Op donderdagavond 8 juni is de boeklancering in het Evoluon in Eindhoven. Wim van der Leegte, voormalig president-directeur van de VDL Groep, neemt dan het eerste exemplaar in ontvangst.