Boessenkool laswerk geborgd door ISO 3834-2
Alle benodigde procedures en kennis die van invloed zijn op de beheersbaarheid van de kwaliteit van het meest hoogwaardig laswerk en oplassen zijn bij Machinefabriek Boessenkool aanwezig. Dat is nu bevestigd door Lloyds met de uitreiking van het kwaliteitsborgingscertificaat ISO 3834-2. Daarmee heeft Boessenkool aangetoond dat het voldoet aan de hoogste eisen die momenteel in de markt aan een lasbedrijf kunnen worden gesteld.
ISO 3834-2 is de meest uitgebreide certificering voor lasbedrijven. Alle fasen van het productieproces en de gebruikte materialen en technieken worden van begin tot eind zorgvuldig in ogenschouw genomen en gecontroleerd op beheersbaarheid. De certificering is de internationaal erkende norm en waarborg voor laswerkzaamheden van de hoogst mogelijke kwaliteit.
Een toenemend aantal opdrachtgevers, ook internationaal, in de on & offshore, rail-infra, defensie en petrochemische industrie, verlangt steeds vaker de ISO 3834-2 certificering. Daarnaast heeft Boessenkool ook een aantal belangrijke andere kritische afnemers die graag de onder ISO 3834-2 gefabriceerde producten afnemen. Denk aan zware hef-/ en hijsmiddelen, trailerbouw en transporttechniek, machinebouw, grondverzet, weg- en waterbouw en bruggenbouw.
Het proces
De NEN-EN-ISO 3834 bestaat uit verschillende niveaus. Voorafgaand aan het eigenlijke lassen wordt de lasmethode gekwalificeerd (LMK) volgens EN 15614 waarna er een lasmethodebeschrijving (WPS) wordt opgesteld. Daarin wordt het werk volledig voorbereid en beschreven. Hierin zijn bijvoorbeeld laspositie, verbindingsvorm, toevoegmateriaal, stroomsterktes en hitte inbreng omschreven. Deze beschrijving moet onder de 3834-2 nauwlettend worden gevolgd en navolgbaar zijn.
Gecertificeerd laspersoneel
Vervolgens moet het bedrijf beschikken over een lascoördinator en gecertificeerde lassers om de werkzaamheden voor te bereiden, uit te voeren en de kwaliteit te borgen. De lassers zijn volgens EN 287 en EN ISO 9606 gecertificeerd. De werkvoorbereider en lascoördinator stellen lasmethodebeschrijvingen op die voldoen aan de EN ISO 15610 norm. Conform de goedgekeurde methodebeschrijving mogen de producten dan gelast worden.
Gecertificeerd en navolgbaar materiaal
Het volgens de norm te verwerken materiaal is gecertificeerd. Het materiaal wordt daarom bestelt volgens het EN-10204 3.1 certificaat. De certificering van het materiaal alleen is nog niet voldoende. Aan het einde van het productieproces moet nog precies te achterhalen zijn welk materiaal is gebruikt en wat de mechanische en chemische eigenschappen ervan zijn. Hiervoor heeft Boessenkool overstempelbevoegdheid om het gebruikte materiaal te kunnen her waarmerken.
Naast de hoge eisen gesteld aan alle facetten van het lasproces, de lasmethodekwalificatie (LMK), eisen voor de lassers, inspecties en ‘Niet Destructief Onderzoek’ (NDO met röntgen, ultrasoon, magnetisch of penetrant) vereist de norm ook: aandacht voor uitbesteding, personeel voor inspectie, onderhoud en inspectie van lasmaterieel, vastlegging en opvolging van afwijkingen. Evenals het laswerk zelf, de opslag en toepassing van lastoevoegmaterialen en eventuele warmtebehandelingen.
Gelaste producten worden indien nodig door Boessenkool in eigen productie nabewerkt om nog nauwkeurigere toleranties te realiseren.
Made by Boessenkool
De certificering houdt in dat onder toezicht van de lascoördinator, volgens goedgekeurde procedures, en met gekwalificeerde lassers wordt gewerkt. Vanaf de orderacceptatie tot en met  het moment van productafname. Of het nu OnderPoederdek lassen is, MIG, Elektrode of (hotwired) TIG. Binnen ISO 3834-2 biedt Boessenkool de lasprocessen, elektrode, OP (onder poederdek), MIG, TIG en Hot-Wired (auto)TIG. En laswerk gecertificeerd volgens EN ISO, PED, ASME IX, API en AWS.