Boessenkool profiteert van kruisbestuiving tussen machinefabriek en OEM’s
Machinefabriek Boessenkool in Almelo is toeleverancier van grote en complexe onderdelen. Grootverspaning is het specialisme van het bedrijf, maar als onderdeel van de Osse Groep profiteert Boessenkool ook van de OEM’s binnen de groep. Deze kruisbestuiving maakt het mogelijk om de capaciteit van de machinefabriek optimaal te benutten. In rustigere periodes wordt er bijvoorbeeld voorraad geproduceerd voor de eigen drones, recyclinginstallaties en waterstoftractoren.
Boessenkool werd in 1902 opgericht als een kleine werkplaats en is sindsdien uitgegroeid tot een volwaardige machinefabriek. “We zijn een machinefabriek in de breedste zin van het woord,” zegt Eelco Osse, directeur van Boessenkool. “En doen alles, van laswerk tot grootverspaning en complexe machinebouw. We focussen op kleine series, enkelstuks en prototypes en worden vaak gevraagd om mee te denken over de maakbaarheid van producten.”
Eigen producten
Naast haar rol als toeleverancier zet Boessenkool sterk in op innovatie en productontwikkeling, wat heeft geleid tot diverse succesvolle eigen producten. “Dankzij de brede expertise, een eigen machinefabriek en interne productontwikkeling kan Boessenkool snel schakelen en innovatieve oplossingen realiseren. We hebben alles in huis om producten op de markt te brengen, en dat hebben we dus ook gedaan”, aldus Osse.
Omdat binnen de Osse Groep duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda staan, wordt dit over alle onderliggende bedrijven en ontwikkelingen uitgerold. “Bij Boessenkool bijvoorbeeld, hebben we het dak vol gelegd met zonnepanelen, zijn alle ruimtes voorzien van ledverlichting, zijn we overgestapt van natlakken op het milieuvriendelijkere poedercoaten en maken we in de productie gebruik van duurzamere verbruiksartikelen, zoals koelemulsies en gereedschappen”, aldus Osse. Die strategie zien we ook terugkomen in de eigen producten die worden ontwikkeld, geproduceerd en gebouwd door Boessenkool.

De Drone4 is met een payloadcapaciteit van 500 kg breed inzetbaar.
Een van die producten is de e-Horse, waarvan recent een prototype werd getest bij een klant. Deze tractor maakt gebruik van een elektrische aandrijving die wordt gevoed door zonne-energie en een waterstofgenerator. Deze tractor speelt in op de groeiende vraag naar duurzame landbouwoplossingen. Ook interessant is de heavy-duty drone van Boessenkool. Deze zogenaamde Drone4 is met een eigen massa van 150 kg, een payloadcapaciteit van 500 kg en een vliegtijd van 30 minuten, breed inzetbaar. In eerste instantie zijn de drones ontwikkeld voor brandbestrijding en landbouw toepassingen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer toepassingen te bedenken.
Spuitbus recycling
Nog een ander product uit de koker van Boessenkool, dat onder de bedrijfsnaam DESPRAY Environmental wereldwijd op de markt wordt gebracht, is een recyclingsysteem voor spuitbussen. Deze oplossing heeft de prototype-fase ruimschoots gepasseerd en wordt inmiddels succesvol wereldwijd commercieel ingezet om de grondstoffen terug te winnen voor hergebruik.
Het recyclingsysteem van DESPRAY Environmental is ontwikkeld om metalen en gassen terug te winnen uit spuitbussen. Het systeem perst spuitbussen onder vacuüm samen tot metalen briketten voor recycling.
Tegelijkertijd wordt de vloeibare en gasvormige inhoud van de spuitbussen geëxtraheerd en overgebracht naar verzameltanks. Gepatenteerde technologieën comprimeren en reinigen de drijfgassen verder tot gezuiverde vloeibare brandstoffen, vergelijkbaar met vloeibaar petroleumgas, die vervolgens kunnen worden gebruikt als alternatieve brandstoffen. “Er is nooit aandacht geweest voor deze tak van sport, terwijl de noodzaak hoog is om het aantal broeikasgassen terug te dringen. Een typische spuitbus bevat tot 15% van de oorspronkelijke inhoud, met tot 25% van de aerosol-drijfgas opgesloten in vloeibare moleculen.
Vraag uit de internationale markt
Traditionele recyclingmethoden, waaronder versnipperen, doorboren, vermalen en verbranden, laten deze broeikasgassen vrij in de atmosfeer en zijn erg gevaarlijk met ongevallen als gevolg. Het gepatenteerde systeem van DESPRAY maakt een einde aan deze emissies.” Dat er veel vraag is uit de internationale markt, blijkt uit het feit dat DESPRAY met 300% per jaar blijft doorgroeien.

De e-Horse is een elektrisch aangedreven traktor die gebruik maakt van zonnepanelen en een waterstofgenerator.
Boessenkool heeft op het eigen terrein in Almelo zelf een installatie van DESPRAY in gebruik genomen. Het systeem fungeert hier niet alleen als testinstallatie, maar wordt daadwerkelijk ingezet om spuitbussen te recyclen en het drijfgas uit spuitbussen om te zetten in energie. Dankzij de testinstallatie bespaart Boessenkool jaarlijks 90.000 kuub aardgas. De drijfgassen worden voor de verwarming van het gebouw en de poedercoatoven benut.
Osse: “Dankzij de synergie tussen de machinefabriek en OEM’s binnen de Osse Groep benut Boessenkool haar capaciteit optimaal. Niet alleen kunnen we alles in eigen huis uitvoeren en snel inspringen op veranderingen, we zijn ook in staat om schommelingen in de verspaning op te vangen door in rustigere periodes voorraad te produceren. Zo houden we de kostbare machines ook draaiende in laag conjunctuur.”
Grootverspanen is de basis
Dat Boessenkool alles in huis heeft om (grote) machinecomponenten te produceren blijkt wel uit het uitgebreide en indrukwekkende machinepark, dat direct de omvang weergeeft van de werkstukken die geproduceerd kunnen worden. Op het gebied van vijfassig frezen is Boessenkool bijvoorbeeld in staat om werkstukken van 120 ton te bewerken, met afmetingen tot 20 m x 6 m x 6 m. Kijken we naar het draaien dan zien we in de fabriek een carrouseldraaibank die werkstukken met een diameter tot 5,5 m en een massa tot 60 ton kan bewerken.
Horizontaal draaien gaat ook in grootformaat tot 1,60 m in diameter met een lengte tot 6 meter. “We zijn een van de weinige bedrijven in Nederland die dit soort afmetingen en gewichten kunnen verspanen. Ook zijn we qua materialen flexibel. We bewerken staal, hoogsterkte-staal, Inconel, stellite, hardox en kunststoffen. Klanten uit veel verschillende industrieën weten ons daarom goed te vinden. Dat geldt de laatste tijd met name voor de defensie-industrie. We verwachten dat dit segment door de internationale spanningen de komende jaren zal verviervoudigen”, voorspelt Osse.
Continu investeren
Ook in de grootverspaning nemen de eisen toe. Striktere kwaliteitseisen en kleinere toleranties zijn redenen voor Boessenkool om continu te investeren in geavanceerde meet- en controleprocessen, alsmede nieuwe bewerkingsmachines. Waar vroeger een bewerkingsmachine, zeker dit grootformaat, minimaal twintig jaar mee moest gaan, worden grote machines nu eerder vervangen om aan de hogere eisen te kunnen voldoen. Traditionele draai- en freesbanken kon je met gemak twee decennia operationeel houden.
Tegenwoordig zijn de werkstukken een stuk complexer, waardoor je automatisch uitkomt bij nauwkeurigere machines met meer functionaliteiten. Om die functionaliteiten optimaal te benutten worden machines voorzien van moderne besturingen en software. “Daar zit vaak al de eerste uitdaging, ”zegt Osse. “Die raken snel verouderd, waardoor een machine sneller aan vervanging toe is. Retrofitten is vaak geen oplossing, omdat je dan van het ene in het andere probleem terechtkomt en onder aan de streep bijna evenveel kwijt bent als dat je in een nieuwe machine investeert.”

De recyclinginstallatie van Despray Environmental wordt door Boessenkool geproduceerd. Op het eigen terrein wordt deze installatie ingezet om het pand en de poedercoatoven te verwarmen.
Defensie
Onlangs investeerde Boessenkool nog in twee nieuwe machines om de vraag uit defensie te beantwoorden. Zo wordt dit jaar een nauwkeurige Shibaura carrouseldraaibank geleverd, die werkstukken met een diameter van 1.400 mm kan bewerken. Ook wordt er dit jaar een nieuwe vijfassige Ibarmia verwacht, die twee keer zo groot is als de Ibarmia die er al staat. Deze machine is uitgevoerd als pendelmachine en is voorzien van een tussenschot en twee draaitafels in het bed. Boessenkool zet deze machine in om kleine series onbemand, vijfassig te produceren. Eventueel kan de Ibarmia ook, zonder tussenschot, als grote machine worden ingezet voor de bewerking van lange werkstukken.
“De toekomst van Boessenkool ziet er positief uit. We verwachten veel van onze eigen producten van DESPRAY Environmental, Drone4 en de elektrische e-Horse tractor. Ook op het gebied van automatisering in de las- en assemblageafdeling zijn veel voordelen te behalen met de inzet van onze las-cobot, evenals op het gebied van digitalisering met betrekking tot onder andere predictive maintenance. “Met een sterke focus op innovatie en duurzaamheid ziet Boessenkool de toekomst vol vertrouwen tegemoet”, aldus Osse.