Boetes voor producenten staalstraalmiddelen
De Europese Commissie heeft de producenten van staalstraalmiddelen Ervin, Winoa, Metalltechnik Schmidt and Eisenwerk Würth boetes opgelegd van in totaal ruim 30 miljoen euro. De commissie is van oordeel dat deze bedrijven zes jaar lang een kartel hebben gevormd waarin prijsafspraken zijn gemaakt voor staalstraalmiddelen in Europa.
Veruit de hoogste boete is opgelegd aan het Franse Winoa, dat ruim 27 miljoen euro moet betalen. Metalltechnik Schmidt wordt aangeslagen voor 2,079 miljoen euro en Eisenwerk Würth, eveneens Duits, voor 1,063 miljoen. Het Britse bedrijf Ervin is niet beboet, omdat dit het bestaan van het kartel aan de Europese Commissie heeft onthuld. Omdat alle betrokkenen met de commissie tot een akkoord zijn gekomen over deze zaak, zijn hun boetes met 10 procent gereduceerd.
Meer dan 6 jaar, in wisselende periodes vanaf de herfst van 2003 tot het moment dat de Europese Commissie onaangekondigde inspecties uitvoerde in juni 2010, hadden de betrokken bedrijven contacten met elkaar, zowel bilateraal als gezamenlijk, om de belangrijkste prijscomponenten van hun verkopen in de European Economic Area (EEA) te bespreken. Metaal schroot, het voornaamste ruwe materiaal voor staalstraalmiddelen, kenmerkt zich door scherpe prijsfluctuaties en grote prijsverschillen tussen de EU-landen. Om zulke fluctuaties te compenseren stelden de karteldeelnemers een specifieke toeslag (genaamd ‘scrap surcharge’ of ‘scrap cost variance’) op, gebaseerd op een gemeenschappelijke formule. Toen de energieprijzen in 2008 scherp stegen, spraken ze af om tegelijkertijd een energietoeslag te introduceren. Bovendien spraken ze af elkaar niet te beconcurreren op prijs.
Vice-president Joaquín Almunia van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor mededingingsbeleid, zei over het besluit: “Het kartel in staalstraalmiddelen is weer een voorbeeld van hoe kartelvorming van een specifiek product een brede range van Europese industrieën kan raken. Het verslaan van kartels is een belangrijke voorwaarde voor het efficiënt functioneren van markten en uiteindelijk van het concurrentievermogen van de EU-economie als geheel.”
In het kader van het zelfde onderzoek is de commissie ook een procedure gestart tegen Pometon.
Lees hier het volledige persbericht van de Europese commissie