Bonden willen generatiepact in nieuwe cao’s
Voor de vakbonden is een Generatiepact een speerpunt in de lopende cao-onderhandelingen voor Metaal & Techniek en Tata Steel. Dit is een regeling waarbij ouderen minder gaan werken en zo deels plaats maken voor jongeren. Die krijgen zo een vaste baan.
Tijdens de tweede onderhandelingsronde over de cao’s in de Metaal & Techniek hebben de vakbonden een enquête gepresenteerd over een generatiepact. Daarbij hebben ze de werkgevers opgeroepen om het idee van zo’n pact nader te verkennen.
FNV Metaal wil het Generatiepact, omdat dit volgens de bond een oplossing betekent voor de problemen van ouderen én jongeren: twee vliegen in één klap. Door ouderen in de gelegenheid te stellen minder te werken, kunnen meer jongeren aan de slag in een vaste baan. FNV Metaal peilde de mening onder werknemers in de Metaal en Techniek over het pact. Het overgrote deel van oud en jong steunt dit voorstel, vakbondsleden en ook werknemers die nog geen lid zijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat een vaste baan volgens de meeste jongeren de sector veel aantrekkelijker maakt.
Voorstellen werkgevers
De werkgevers hebben zelf ook hun ideeën ingebracht over hoe om te gaan met de vergrijzing in de sector. Zij stellen voor om de seniorenstaffel per 1 januari 2018 met een jaar op te schuiven, zodat de staffel begint bij 54 jaar en eindigt bij 66 jaar. Voorts stelden de werkgevers voor om voor werknemers ouder dan 55 jaar die in een lagere functie gaan werken, het loon aan te passen. Daarnaast willen werkgevers het mogelijk maken, dat werknemers tot vijf jaar voor hun pensioendatum in ploegendienst kunnen blijven werken.
De vakbonden hebben sceptisch gereageerd op deze voorstellen. “Het is duidelijk dat de werkgevers en wij nog heel ver uit elkaar liggen”, stelt FNV Metaal. “Wij dragen vernieuwende oplossingen aan, maar zij hebben op geen enkel voorstel een concrete toezegging gedaan.”
Cao is nog ver weg
Partijen hebben afgesproken de volgende keer verder te gaan met het idee van een generatiepact en dit dan een breder verband nader te bezien. De onderhandelingen worden voortgezet op 29 maart. “Maar een cao is nog ver weg”, constateert FNV Metaal: “De werkgevers willen wel doorpraten over het Generatiepact. Maar tegelijkertijd houden zij vast aan de verslechtering van de huidige regelingen voor oudere werknemers. Onze voorstellen over de loonsverhoging, doorgeschoten flex, de verbetering van werk- en reistijden en nog veel meer wijzen de werkgevers allemaal af. We hopen dat we hen in de volgende onderhandelingsronde de ogen kunnen openen.”