Boor-/zaagstraten en kennisevenement op open huis Tuwi
Tuwi introduceert tijdens een open huis op 22 en 23 juni in de showroom in Winterswijk een aantal spectaculaire uitbreidingen van het leveringsprogramma. Tevens presenteert de machineleverancier de resultaten van een groot klantonderzoek. Meer dan 1000 metaalbedrijven geven hierin aan welke uitdagingen zij in de toekomst verwachten en hoe ze zich daarop denken voor te bereiden.
Door de hoge productie-output zijn de M&G boor-/zaagstraten ideaal voor leveranciers van staalproducten en de staalbouwers.
De nieuwe vertegenwoordigingen zijn de boor-/zaagstraten van M&G Steel Machines, alsmede de lasersnijmachines van Mitsubishi Electric en uitsorteersystemen van Astes4, waarover MetaalNieuws eerder al berichtte.
Rode draad
In al deze nieuwe dealerschappen is een duidelijke rode draad te ontdekken. Tuwi speelt hiermee in op de trend die in alle sectoren en op alle niveaus van de metaalbewerking zichtbaar is: iedereen wil efficiënter gaan werken door automatisering en digitalisering en zo de productie opschroeven. Tegelijkertijd wil men een mouw passen aan het groeiende personeelsprobleem door meer manarm te gaan werken.
Volautomatisch boren en zagen
Zo neemt in de constructie de belangstelling voor volautomatisch boren en zagen toe. Hiervoor biedt Tuwi nu de boor-/zaagstraten aan van M&G Steel Machines, de eerste Portugese machinefabrikant voor CNC-gestuurd zagen boren, tappen, frezen en markeren van balkenstaal en profielen. Het is een groeiend bedrijf met een jong team, dat al succesvol is in eigen land, Spanje, Zuid- en Noord-Amerika. De ambitie is om ook Europa te veroveren. “Hun machines zitten technisch op een hoog niveau en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding”, zegt sales manager Rohalt Kas van Tuwi. “Hiermee bieden wij een alternatief voor de leveranciers die al op deze markt actief zijn. Door de hoge productie-output zijn de M&G machines ideaal voor leveranciers van staalproducten en de staalbouwers.”
Boor-units
De boor-units van M&G zijn CNC-gestuurde machines met drie spindels (maximale capaciteit Ø 40 mm) voor boren, tappen, frezen en markeren. Ze zijn uitgerust met vector-control waardoor ze volledig simultaan kunnen draaien. Ze zijn voorzien van een CNC-besturing en een bedieningsvriendelijke touchscreen control-unit met een Windows besturingssysteem. Daarnaast zijn de machines vanuit de werkvoorbereiding aan te sturen middels CAD/CAM software zodat onder andere DSTV en STEP files kunnen worden geïmporteerd.
Zaag-units
De boor-/zaagstraat is uitgerust met een dubbelkoloms lintzaagmachine met een automatisch verstek tot 60° zowel links als rechts. De snelheid van het zaagblad is traploos instelbaar en wordt afhankelijk van het te zagen product automatisch geregeld vanuit de CNC-besturing. De beladingszijde is standaard 16 meter lang. De ontlading is standaard 14 meter lang en heeft een speciale parts-extractor die gezaagde delen van minimaal 40 mm en maximaal 1.000 mm met een gripper kan wegtrekken en via een optioneel zijtransport kan verplaatsen vanuit de productielijn. Ook zijn zowel aan de beladingszijde als aan de ontladingszijde standaard zij/-laders en -ontladers aanwezig.
Tijdens het open huis zal een compacte boor-/zaagstraat van M&G worden gedemonstreerd.
TUWI NEXT verkent toekomst van de metaalindustrie
Een speciaal onderdeel van het open huis van Tuwi is TUWI NEXT, een kennisevenement voor metaalbedrijven in Nederland. Hier worden de resultaten gepresenteerd van een groot klantonderzoek dat Tuwi de afgelopen maanden heeft uitgevoerd.
De machineleverancier heeft dit onderzoek gehouden om te weten te komen wat er speelt bij metaalbedrijven. Meer dan duizend klanten hebben aangegeven welke uitdagingen zij verwachten in de toekomst en hoe zij denken zich daar op te kunnen voorbereiden. Deze antwoorden zijn verwerkt in een rapport dat tijdens TUWI NEXT wordt gepresenteerd.
Tuwi is van plan hier een terugkerend evenement van te maken, waar de klanten onder de noemer ‘samen onderweg naar de toekomst van de metaalindustrie’ een inkijkje krijgen in het metaalbedrijf van de toekomst.
Daarnaast wordt er kennis gedeeld over relevante onderwerpen als automatisering, procesoptimalisatie en het vinden van technisch personeel. Zo zullen Jeroen Broekhuijsen en Gu van Rhijn van TNO presentaties houden over ‘digitalisering op de werkplek’ en ‘de digitale fabriek’, waarbij volop praktische voorbeelden van digitalisering bij metaalbedrijven uit het MKB worden genoemd. Ook wordt door Fulvio Ferri en Aki Kuusinen van Astes4 een informatieve presentatie verzorgd over de meerwaarde van sorteerrobots in het productieproces. Tot slot zal Tuwi één van de Brekr brommers verloten.
TUWI NEXT wordt gehouden op woensdag 22 juni van 18.00 tot 21.00 uur. Het evenement is onderdeel van het open huis dat op 22 en 23 juni plaatsvindt, beide dagen van 9.00 tot 18.00 uur.