Bora Verspaning start met gloednieuwe 5-asser Acura 65

Niet met een gebruikte machine maar met een gloednieuw 5-assig bewerkingscentrum is Raymond Borggreve gestart met zijn eigen bedrijf Bora Verspaning. In de werkplaats bij zijn woning in het Twentse Tilligte heeft hij een Acura 65 van de Duitse fabrikant Hedelius laten installeren, die is geleverd door Promas.

Raymond Borggreve kan bogen op 28 jaar ervaring in de verspaning. Die heeft hij opgedaan bij verschillende metaalbewerkingsbedrijven in Twente. “Ik ben ooit begonnen  zoals het volgens mij hoort: als leerling op conventionele draai- en freesbanken.” Bij al zijn werkgevers heeft hij wel iets nieuws geleerd: matrijzen maken, zinkvonken en CADCAM programmeren. “Je steekt eigenlijk overal wel wat op.”

Zelf dingen maken
Het liefst programmeert hij onderdelen, maakt deze vervolgens zelf op een machine en doet daarnaast ook nog allerlei randzaken. Bij zijn laatste werkgever kwam het daar echter niet meer van. Hij zat alleen maar op kantoor te programmeren. “Maar ik wil zelf dingen maken, dat vind ik gewoon mooi.”
De gedachte om dat te doen in zijn eigen bedrijf speelde al een aantal jaren. Hij had ook al wel eens de gelegenheid om een bedrijf over te nemen, maar dat had alleen conventionele machines. “Daarom heb ik daar vanaf gezien. Ik hou van hypermoderne machines.”

Compact met groot bereik
Ondertussen had Borggreve al wel een bedrijfsplan gemaakt. Hij heeft zeker overwogen om te beginnen met een gebruikte 5-asser. “Maar zo’n machine van 15 à 20 jaar oud kost toch gauw 40 à 50.000 euro. Dat had ik niet op de plank liggen. En de bank wil dat niet financieren.” Dus ging hij op zoek naar een nieuwe machine. Want daar wilde de bank wel in mee gaan. Hij heeft gekeken naar 5-assers van drie verschillende Duitse fabrikanten. De keus is gevallen op de Acura 65 van Hedelius, die is ontwikkeld voor precisiebewerkingen in combinatie met een hoge productiviteit. Dit bewerkingscentrum is uitgerust met een dubbelgelagerde draaizwenktafel en een bewegende kolom. Aan de voorzijde van de machine zit een bedienbaar gereedschapmagazijn met standaard ruimte voor 65 gereedschappen, dat geopend kan worden zonder dat de machine hoeft te stoppen.
Dit bewerkingscentrum voldeed precies aan belangrijkste wensen van Borggreve: een 5-assige machine, compact en met een groot bereik. “Hierbij had ik direct het gevoel van dat moet hem worden. Ik kende de fabrikant wel. Hedelius zit hier vlak over de grens. Het is een echt Duits bedrijf, netjes, degelijk en betrouwbaar. De machine is zelfs vijf dagen eerder geleverd dan afgesproken. Daar hou ik van.”

CADCAM pakket
Borggreve heeft gelijk geïnvesteerd in een Topsolid CADCAM pakket. Een gelukje had hij met de gereedschappen en gereedschapshouders. Dankzij een tip van iemand uit zijn netwerk kon hij een grote partij voor een prikkie op de kop tikken.
Borggreve heeft in al die jaren in de verspaning een groot netwerk opgebouwd. Aan klanten heeft hij dan ook geen gebrek. Hij is op 1 september begonnen en heeft werk genoeg. “Iedereen heeft het druk en ik krijg veel aangeboden. Ik ben een startende ondernemer. Dat betekent niet alleen lange dagen maken – wat ik wel gewend ben – maar ook dat je alles aanpakt wat er langs komt. Want de maandelijkse termijnen bij de bank moeten natuurlijk wel betaald worden.”

Complex werk
Maar Borggreve heeft natuurlijk niet voor niets een 5-asser gekocht. Hij streeft naar werk dat bij deze machine past. De Acura 65 biedt vooral bij complex werk maximaal voordeel: dat hoeft maar één keer opgespannen te worden, waardoor er snel en nauwkeurig kan worden gewerkt. Daarmee kan Bora Verspaning zich onderscheiden. Borggreve wil met zijn grote kennis van zowel programmeren als draaien/frezen dingen maken die anderen niet kunnen maken. “Complex werk, dat je niet zo maar op 3-assige machine maakt, 5-vlaks en simultaan frezen. Enkelstuks, maar ideaal zijn serietjes van vijf, zes stuks. Daar is de machine zo een half uur druk mee, in die tijd kan ik perfect andere dingen doen.”

Voorlopig werkt Raymond Borggreve in zijn eentje. Op den duur wil hij medewerkers in dienst nemen, al is het niet makkelijk aan vakmensen te komen. En misschien gaat hij zich ooit nog eens helemaal concentreren op het produceren van matrijzen. “Matrijzen maken via 5-assig simultaan frezen is echt mijn ding. Dat gaat me makkelijk af. Die programmeer ik en dan laat ik de machine gerust ‘s nachts draaien. Dat doe ik toch wel heel graag.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Grote 5-asser klaar voor elk type automatisering

22-01 Bij Heller gaat het snel: in het najaar van 2023 presenteerde de Duitse machinefabrikant…

Verspanen

Hedelius maakt flexibiliteit nog productiever

22-01 In productiebedrijven die voornamelijk kleine batches produceren, telt elke minuut spindeltijd – zo luidt…

Verspanen

Promas importeur voor SHW machines in de Benelux

20-01 Productie van grote onderdelen Deze machines worden ingezet voor de productie van grote onderdelen…

Verspanen

Wat is vijfassig frezen?

18-12 Hoewel het al jaren binnen de verspanende maakindustrie wordt toegepast, blijft vijfassig verspanen een…

Bedrijf en Economie

Promas in 25 jaar goed voor meer dan 1000 CNC-machines

21-10 Wat in 1999 begon als een bescheiden onderneming, opgericht door Richard Hermans, is uitgegroeid…

Verspanen

CNC-oplossingen voor hoge machinebezettingsgraad

04-09 Het systeem combineert op intelligente wijze pallet- en werkstukbelading in CNC-automatisering en kan daardoor…

Verspanen

Hedelius presenteert compacte Tiltenta 7 NEO op huisshow

08-04 “Dit jaar hebben we onze huisbeurs het motto ‘Succesvol met Hedelius’ gegeven”, zegt algemeen…

Verspanen

Klaassen introduceert op TechniShow nieuwe lijn van Chencan CNC freesmachines

01-02 Chencan produceert een groot assortiment CNC-freesmachines, variërend van 3 tot 5 assen en van…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs