Borstbeeld bewijst: Machinefabriek v.d. Elsen is futureproof
“Met de juiste middelen en software kun je alles voor elkaar krijgen, zelfs het frezen van een borstbeeld.” Dit is een uitspraak die Jos Kox, algemeen directeur van Machinefabriek v.d. Elsen in Bergeijk, altijd deed. Om te onderzoeken of deze ook klopt, benaderde hij Polyworks om een scan te maken van zijn hoofd en ATS-edgeIT om deze scan samen met de medewerkers van v.d. Elsen 5-assig simultaan te bewerken vanuit een massief blok aluminium.
Een bedrijf is volgens Jos Kox ‘futureproof’ als het zich continu ontwikkelt en verbetert. Om te bewijzen dat Machinefabriek v.d. Elsen dat is, ging hij samen Polyworks en ATS-edgeIT en enkele medewerkers de uitdaging aan om een borstbeeld van zich zelf te maken middels 5-assig simultaan bewerken vanuit een massief blok aluminium. Het eindresultaat mag er zijn.
Machinefabriek v.d. Elsen is in 1984 opgericht door Gerard van den Elsen. Hij kreeg al snel gezelschap van zijn eerste medewerker in vaste dienst, Ron Luijten, een jonge technicus met gouden handjes, die net de Philips bedrijfsschool had afgerond. Vanwege de snelle groei verhuisde het bedrijf naar Eersel, waar samen met Abatech, een bedrijf waarmee nauw werd samengewerkt, een pand werd betrokken.
Het eerste CNC-bewerkingscentrum werd aangekocht en Ron ontwikkelde zich tot een waar vakman. Ondertussen bezocht Jos Kox als inkoopmanager van Nebato (huidige NTS-group) Machinefabriek v.d. Elsen al regelmatig om onderdelen voor mechatronische modules in te kopen.
In 1999 volgde een tweede verhuizing, nu naar Bergeijk, waar meer ruimte was om door te groeien. Toen Gerard kort daarna aangaf het wat rustiger aan te gaan doen, benaderde Ron Jos om het bedrijf samen over te nemen. Ron werd verantwoordelijk voor de productie en Jos voor de commercie. Sindsdien is het bedrijf gegroeid met ongeveer 1 man en 1 machine per jaar. Zo staat er nu een bedrijf met 25 medewerkers en 25 machines. “Het is een bewuste keuze geweest om stabiel groeien en de juiste mensen aan te nemen. We hebben bewust werk geselecteerd en niet alle werk zomaar aangenomen.”
Technische vooruitgang
In 2009 kwam de eerste 5-asser en kort daarna kwam – na wat experimenteren met verschillende pakketten – EDGECAM (ATS-EdgeIT) als geschikte partner naar voren. “En een paar enthousiaste medewerkers hebben daar een groot succes van gemaakt.”
Vanuit klanten kwam de druk om met digitale bestanden te kunnen werken. “Omdat wij veel prototyping en enkelstuks doen werden de instel- en programmeertijden sterk gereduceerd. In 2013 zijn we begonnen met een lean traject en kwamen we tot de conclusie dat we niet afhankelijk willen zijn van één of twee programmeurs, maar dat iedereen de kans krijgt om zelf te programmeren en dus product owner en specialist kan zijn.” Hierdoor is een zeer flexibel inzetbaar team ontstaan.
De nabije toekomst
V.d. Elsen is aan het verbouwen om het naastgelegen pand te verbinden met de huidige werkplaats om zo de productiecapaciteit en kwaliteitscontrole te kunnen uitbreiden met een nieuwe CMM (meetmachine) met een bereik van 1500x1000x800 mm en software van Polyworks om ook vanuit PMI meetprogramma’s te kunnen genereren. Daarnaast wordt een nieuwe cleanroom gebouwd om zelf de reiniging en montage te kunnen doen van hoog technische producten.
Al deze verbeteringen moeten bijdragen aan de toekomstdoelen die v.d. Elsen zich heeft gesteld: Best in class leverancier zijn (en blijven) voor de producten die worden geleverd in de Brainport regio en daarbuiten; langdurige samenwerking en partnerships met klanten opbouwen en onderhouden; stabiel doorgroeien qua voorzieningen en medewerkers. “De filtering van opdrachten aan de voorzijde zorgt ervoor dat we kunnen zeggen: ‘we leveren het goed of we leveren het niet’. Dat betekent niet dat we moeilijk werk uit de weg gaan, maar juist goed de grenzen van alle processen opzoeken en het niveau iedere keer weer verleggen.”
Sterke punten EDGECAM
Het samenspel tussen het CAM-systeem EDGECAM, de machines en het aanwezige vakmanschap stelt V.d. Elsen in staat om super effectief te werken en in korte tijd producten te maken. “Het mooie van EDGECAM vind ik de toegankelijkheid van de (Nederlandse) software en de ontwikkelingen van bijvoorbeeld de freesstrategieën zodat je goed kunt omgaan met verschillende materialen en de standtijden van de gereedschappen”, zegt Jos.
Een van de medewerkers vult dit aan met diverse andere punten: zekerheid dat het meteen goed is; veel sneller van opdracht naar spanen maken (het programmeren van een complex stuk is in veel gevallen van een week naar 1 of 2 dagen gegaan, een besparing van 60%); veel complexere producten zijn maakbaar; verspaningstijden zijn veel korter geworden door ontwikkelingen door de jaren heen; een goed gevulde bibliotheek (met o.a. snijgegevens voor materialen) bespaart veel tijd bij het programmeren en aan de machine. “De samenwerking met ATS werkt super, ze zijn goed bereikbaar en helpen en denken met ons mee. Het direct helpen via TeamViewer werkt ook fijn. Ieder jaar wordt er ook tijd gestoken in een updatetraining, zodat we weer helemaal bij zijn en het maximale uit de software kunnen halen.”
v.d. Elsen heeft ook energie gestopt in het standaardiseren van het programmeren en de snijgegevens. Dit heeft veel positieve invloed op het programmeerproces van bestaande en nieuwe producten.
Welke producten?
V.d. Elsen is gespecialiseerd in klein tot middelgrote series van high-end producten. Materialen zijn hier geen belemmering meer met het gebruik van (Edge)CAM omdat er strategieën zijn om vrijwel alles op een goede manier te bewerken. Dit was vroeger een veel grotere uitdaging. Ditzelfde geldt voor complexere vormen en opspanningen, de combinatie van CAD (SpaceClaim) en CAM maakt dit veel eenvoudiger.
Voor de opspanningen en speciale tools (zoals zachte bekken) wordt SpaceClaim gebruikt om deze eenvoudig te ontwerpen en/of in 3D te tekenen. “Het tekenen en ontwerpen van een complexe opspanning is iets wat we met SpaceClaim altijd weten op te lossen.
De samenwerking met ATS-EdgeIT (EDGECAM en SpaceClaim) kunnen we iedereen aanbevelen, de helpdesk is goed bereikbaar en geeft goede feedback zodat we meteen verder kunnen”, zegt Jos. “We hebben het geluk dat we mensen hebben die het voortouw nemen en de gekregen vrijheid benutten om het maximale eruit te halen. Dat is erg mooi om te zien gebeuren.”
Borstbeeld
Op de vraag wanneer een bedrijf futureproof is, antwoordt Jos: “Drie punten vinden wij belangrijk: klanttevredenheid, tevreden medewerkers en continu blijven ontwikkelen en verbeteren.” Om in te haken op dat laatste punt, het ontwikkelen en verbeteren, wilde Jos zijn uitspraak ‘Je kunt met de juiste middelen en software alles voor elkaar krijgen, zelfs het frezen van een borstbeeld’ op de proef stellen. Hij vroeg Polyworks een scan te maken van zijn hoofd en benaderde ATS-edgeIT om deze scan samen met de medewerkers van v.d. Elsen 5-assig simultaan te bewerken vanuit een massief blok aluminium.
Deze uitdaging is ATS aangegaan. Samen hebben ze de schouders eronder gezet om dit borstbeeld te programmeren en uit te voeren. Het eindresultaat mag er zijn: van een blok aluminium van 240x380x420 mm is een borstbeeld op ware grootte gemaakt.
Het grove voorbewerken is 5 vlaks gedaan op de 5-asser en de schroefgaten zijn aangebracht zodat het volledige product in twee opspanningen helemaal klaar was. De 5-assige simultaanbanen liepen 2 uur voor het voorbewerken en voor de fijne details liep de laatste simultaan cyclus 6 uur met ongeveer 1,5 miljoen regels NC-code.
Die laatste stap is uiteraard grotendeels onbemand geweest omdat de volledige simulatie en de voorgaande banen al gecontroleerd waren in EDGECAM. “Het formaat en de complexiteit van dit product waren voor de machine precies wat er mogelijk was. Het werken op die grens is juist een uitdaging die v.d. Elsen graag aangaat!”, besluit Jos Kox.