Brabant en Oost-Nederland omarmen Smart Industry
Het slim benutten van technologische toepassingen om de productiviteit te vergroten, is een thema dat enorm leeft in het bedrijfsleven. Vorige week namen ruim 150 bedrijven en kennnisinstellingen deel aan een bijeenkomst in Eindhoven om te ontdekken hoe Smart Industry hen naar een hoger plan kan tillen. In Deventer werd het rapport ‘Boost; Actieagenda Smart Industry Oost-Nederland’ gepresenteerd, waaraan 204 ondernemingen en kennispartners uit Overijssel en Gelderland hebben meegewerkt.
Smart Industry is een nieuwe productiewijze om de leidende positie van de Nederlandse industrie in de wereld vast te houden. Door intensief gebruik te maken van internet en ICT in combinatie met draadloze verbindingen, robots, sensortechnologie, big data en dergelijke ontstaan nieuwe business kansen.
Noord-Brabant
Voor Zuid-Nederland liggen er grote mogelijkheden op het raakvlak tussen industrie en ‘intelligence’. Zo is de Brabantse hightechindustrie immers van wereldklasse en van groot belang voor de economie en werkgelegenheid van de regio. Tijdens de bijeenkomst Smart Industry, the Next Step in het Conference Centre The Strip op de High Tech Campus in Eindhoven is gekeken naar vervolgacties die bedrijven kunnen oppakken en is dieper ingegaan op de zogenoemde fieldlabs die in Brabant worden opgezet. Dit zijn praktijkomgevingen waarin Smart Industry-concepten worden ontwikkeld, getest en toegepast. Innovatieve bedrijven en instellingen uit Zuid-Nederland nemen deel in vijf van de tien fieldlabs die momenteel in Nederland worden opgestart. Deze vijf kunnen dienen als icoon van de innovatie in de regio, een sneeuwbal zijn voor de economische ontwikke¬ling en de internationale aantrekkingskracht vergroten op studenten en werknemers ‘van buiten’.
Natuurlijk maken niet alle ondernemingen een innovatieve groei in hetzelfde tempo. Daarom ging de aandacht ook uit naar voorlichting aan bedrijven die willen aanhaken bij Smart Industry en waren er sessies voor bedrijven die al een duidelijk beeld hebben en snel aan de slag willen met de Fieldlabs. Het gaat daarbij om de volgende toepassingen:
A) Campione: 100% voorspelbaar onderhoud in de procesindustrie
B) Multimaterial 3D printen van polymeren
C) De digitale fabriek: Smart networked high-tech supply chain
D) Flexible Manufacturing
E) Designing Ultra Personalised Products and Services (UPPS)
Ondernemers die nog niet de mogelijkheden van Smart Industry kennen, kregen via de sessies van de Kamer van Koophandel inzicht in wat Smart Industry voor het eigen bedrijf kan betekenen. Hiertoe was men eerst geïnspireerd door twee ondernemers die hier al grote stappen hebben gezet.
Oost-Nederland gaat Smart
Bij Auping in Deventer werd vorige week het rapport ‘Boost; Actieagenda Smart Industry Oost-Nederland’ gepresenteerd. In het rapport staat dat zowel het bedrijfsleven als de overheid zich sneller bewust moeten worden van de grote kansen die Smart Industry biedt voor toekomstige economische groei en werkgelegenheid. Behalve een beter begrip van de mogelijkheden vragen bedrijven om gerichte investering door de overheid.
Overijssel en Gelderland zijn de eerste twee provincies die naar aanleiding van het vorig jaar verschenen landelijke rapport over Smart Industry de handschoen oppakken en met een eigen aanpak komen. Het initiatief voor de actieagenda is genomen door de beide provincies in nauwe samenwerking met Oost NV, Kennispark Twente, TNO, FME, VNO-NCW Midden, Kamer van Koophandel, de Koninklijke Metaalunie, de regionale centra voor technologie, Kennispoort Zwolle en Stedendriehoek Innoveert. Aan het rapport hebben 204 bedrijven en kennisorganisaties meegewerkt, onder meer via workshops en interviews.
De opstellers van de Oost-Nederlandse agenda zien behalve kansen voor de eigen hightech maakindustrie ook mogelijkheden voor de voedingsindustrie, gezondheidszorg en energie- en milieusector. Belangrijke thema’s zijn onder meer het vergroten van de bewustwording (en daarmee de kennis) over Smart Industry, het verbinden van initiatieven, het bouwen aan business cases, het versnellen van startups en het ontwikkelen en delen van kennis in zogeheten fieldlabs, proeftuinen en open innovatiecentra.
Volgens het rapport is Oost-Nederland ‘goed gepositioneerd’ om de transitie naar Smart Industry te maken. Dit vanwege de aanwezigheid van een sterk HTSM-kennisinfrastructuur (hightech systemen en materialen), een hightech maakindustrie en een uitgebreide traditionele maakindustrie (metaal, kunststof en textiel). Ondervraagde bedrijven denken dat ze met Smart Industry een belangrijk concurrentievoordeel kunnen behalen. Veel ondervraagde MKB’ers geven echter nu nog aan dat het ze aan de juiste kennis ontbreekt. Grote bedrijven zien problemen bij de acceptatie van nieuwe (smart)businessmodellen binnen de keten en vinden dat de overheid de transitie met financiering moet versoepelen. Van de ondervraagde kleine en middelgrote bedrijven zegt bijna 40% over te weinig kapitaal te beschikken om noodzakelijke investeringen te kunnen doen.
Bedrijven in Oost-Nederland verwachten dankzij Smart Industry onder meer kostenefficiënter te kunnen produceren door verbeterde ketenintegratie. De geografische ligging nabij Duitsland wordt gezien als extra voordeel om kansen te verzilveren.
Lees hier het rapport ‘Boost; Actieagenda Smart Industry Oost-Nederland’