Brakel vergroot ponsnibbel- en kantcapaciteit
Door te gaan werken per productgroep en de machines in lijn te zetten, is Brakel Aluminium in Uden er in geslaagd de doorlooptijd van de Eura lamellenroosters terug te brengen van 21 à 22 dagen tot 4 à 4,5 dagen. De doelstelling voor dit jaar is om de doorlooptijd verder terug te brengen tot 3 dagen. Dankzij de komst van een Amada ponsnibbelmachine en een Amada kantbank, allebei geleverd door Bruma Machines uit Spankeren, gaat dat volgens Danny Vermeulen van Brakel Aluminium zeker lukken.
Brakel Aluminium is het productiebedrijf van de Brakel Groep in Uden, leverancier van oplossingen voor daglichttoetreding, brandveiligheid en ventilatie. Tot zo’n vier jaar geleden was het bedrijf functioneel ingericht: een plaatwerkerij, een las-afdeling en een assemblage-afdeling waren verantwoordelijk voor alle producten. Dat ging gepaard met veel voorraden en tussenorders en dus lange doorlooptijden. De bedrijfsleiding besloot eens kritisch te kijken naar wat nu waarde toevoegde en wat niet; hoe het productiebedrijf anders kon worden ingericht en er anders gewerkt kon worden. Dat resulteerde in de oprichting van drie teams, waarbij aansluiting werd gezocht bij de verschillende productgroepen van Brakel. Zo functioneren nu het Eura-team, het Raamduo-team en het Lichtkap-team.
Zo min mogelijk verspilling
Met de introductie van de teams werd ook de fabriek opnieuw ingedeeld. Elk team heeft nu zijn eigen afdeling. De drie afdelingen zijn zodanig opgezet dat er zo weinig mogelijk verspilling is. Dat geldt ook voor het Eura-team, dat de Brakel Eura produceert, een lamellenrooster dat in korte tijd grote hoeveelheden warme lucht en rook afvoert en verse lucht binnenlaat. Het plaatmateriaal waaruit de lamellenroosters worden gemaakt komt binnen aan ene kant; het wordt achtereenvolgens bewerkt in de plaatwerkerij, de lasserij en de assemblage. Aan de andere kant worden de lamellenroosters verpakt voor vervoer naar de klant.
“Door deze manier van werken is de doorlooptijd al aanzienlijk teruggebracht”, vertelt Danny Vermeulen, bedrijfsleider van het Eura- en het Lichtkap-team. “We kunnen dus korte levertijden hanteren. Als een klant een rooster inmeet op de bouwplaats en kiest voor een lamellenrooster dat in ons zogeheten 10-dagen programma zit, dan heeft hij het gegarandeerd binnen 10 dagen op de bouwplaats.”
Ponsnibbelcapaciteit
Brakel is met nieuwe team-indeling niet op zijn lauweren gaan rusten. Integendeel: het doel is de verbeteringen te borgen en dan steeds verder te gaan. Enkele jaren geleden hebben geautomatiseerde lasinstallaties reeds hun intree gedaan op de lasafdeling en nu was de plaatwerkafdeling aan de beurt, die steeds meer een bottleneck vormde. “We moesten zoveel producten draaien, dat we met de bestaande ponsnibbelcapaciteit de productie niet aan konden”, aldus Vermeulen. “Met als gevolg dat we productie moesten uitbesteden bij de ponsnibbelmachine bij het Lichtkap-team. Maar dat verstoorde de productie daar en leidde tot ongewenste logistieke bewegingen.”
De aanschaf van een nieuwe ponsnibbelmachine bleek een behoorlijke investering. Vermeulen ging daarom op zoek naar een gebruikt exemplaar en kwam daarvoor al snel uit bij Bruma Machines. De machinehandelaar uit Spankeren had niks op voorraad staan dat Brakel zou passen, maar beloofde contact op te nemen zodra hij iets had. Dat duurde een aantal maanden en toen kon Bruma een Amada EMK 3610 NT (bouwjaar 2010) aanbieden. Vermeulen: “Deze machine zag er netjes uit en paste ons precies. We waren er dan ook snel uit, ook al zijn we het niet gewend om gebruikte machines in deze orde van grootte te kopen. Eigenlijk kopen we altijd nieuw. We durfden dit echter aan vanwege de goede indruk die Bruma op ons maakte. Hoe ze met de klant omgaan is super. Ze komen afspraken exact na, je kunt ze altijd bellen. Ook hebben ze de opleiding voor onze medewerkers bij Amada geregeld. Amada heeft ons ook uitstekend geholpen. Bij hen hebben we alle nieuwe gereedschappen voor de machine gekocht.”
Niet meer knippen
De ponsnibbelmachine is bij Bruma volledig geïnspecteerd en gereviseerd. Daarna is hij voor medewerkers van Brakel gedemonstreerd en door Brakel afgenomen. “Jan van Dam Machine Transport heeft de machine naar Uden vervoerd en geïnstalleerd en drie dagen later stonden we te ponsen”, aldus Vermeulen.
Het Eura-team is er met de nieuwe ponsnibbelmachine flink op vooruit gegaan. Zo telt de revolver 58 stations, waarvan vier auto-indexen. Het handmatig uitwisselen van gereedschappen hoeft niet meer. Maar wellicht nog belangrijker is dat er niet meer geknipt hoeft te worden. Vermeulen: “Voorheen knipten we eerst de buitencontouren, waarna de onderdelen op de ponsnibbelmachine werden bewerkt. Nu gaan er hele platen op de machine, waar we alle delen compleet uit halen. Bovendien maken we in het restmateriaal halffabrikaten, zoals hendels en beugels, in dezelfde nesting. Dat betekent een beter materiaalgebruik en minder afval.”
Kantbank
Tegelijk met de ponsnibbelmachine heeft Brakel ook geïnvesteerd in een Amada kantbank met een werkbreedte van 4,5 meter. Vermeulen: “De kantcapaciteit van het Eura-team ging niet verder dan 3 meter, maar we kunnen op de ponsnibbelmachine platen van 4 meter bewerken. Het zou jammer zijn als we die voor het zetwerk zouden moeten uitbesteden. Vandaar de aanschaf van de grote kantbank. De producten die we maken worden ook steeds groter. De lamellenroosters krijgen steeds meer kleppen, waardoor de producten langer worden. En hoe meer mogelijkheden onze machines hebben, hoe meer mogelijkheden onze R&D-mensen hebben om de producten te ontwerpen.”
De ponsnibbelmachine en de kantbank zijn zeker niet de laatste investeringen. Brakel blijft doorgaan met het opvoeren van de efficiency in de productie. “Een volgende stap is wellicht het automatisch beladen en ontladen van de ponsnibbelmachine”, besluit Vermeulen.