Breman Bending volgt kompas van LVD
De modernisering en uitbreiding van de plaat- en constructieafdeling van Breman Machinery in Genemuiden is begonnen. LVD heeft de eerste machine, een ToolCell XT kantbank (135 ton, 4 meter) met automatisch wisselsysteem en vergroot gereedschapsmagazijn, geïnstalleerd en enkele medewerkers hebben de eerste softwaretrainingen al achter de rug.
LVD heeft de eerste machine, een ToolCell XT kantbank (135 ton, 4 meter) met automatisch wisselsysteem en vergroot gereedschapsmagazijn, al geleverd.
Links Henk Breman, rechts Robin Heinzmann.
De bouw van de nieuwe fabriek van Breman Bending is in volle gang. Deze wordt ingericht met vrijwel allemaal nieuwe machines, aangestuurd door software uit LVD’s CADMAN suite. Deze software was voor Breman een belangrijke reden om met de Belgische machinebouwer in zee te gaan.
En dat is opmerkelijk. Want Breman is producent van vaak complexe onderdelen met extreme gewichten en grote afmetingen. Een rondgang door de grote productiehalen, waarvan enkele 25 meter hoog, voert langs imposante onderhanden projecten voor de offshore, olie & gas, lucht- en ruimtevaart, kranenbouw en offshore windenergie. Hiervoor worden grote, zware machines ingezet, waarbij veel aankomt op het vakmanschap en de kennis van de medewerkers.
LVD is eraan gewend dat met dergelijke klanten bij nieuwe investeringen vooral over machines wordt gesproken en veel minder over software. “Het was voor ons dan ook een openbaring dat hier bij Breman de software toch de doorslag geeft”, zegt Kurt Debbaut, product manager CADMAN software van LVD.
“Je kunt uit software zoveel voordeel halen, dat je er wel gebruik van móet maken”, zegt CEO Henk Breman. “We hebben bijvoorbeeld een demo gehad waaruit bleek dat we bepaalde onderdelen een factor 5 sneller kunnen zetten.” Software ontlast operators, neemt repetitieve werkzaamheden van hen over waardoor ze kunnen doen waar ze goed in zijn: de juiste beslissingen nemen. Dat past helemaal in Bremans visie op software: die moet de medewerker ondersteunen en zijn werk makkelijker maken. “De mens houdt de touwtjes in handen. Hij bepaalt de visie en de koers, en niet de software”, aldus Breman.
Logistieke verbeteringen
Breman wil alle bewerkingen in eigen huis kunnen doen om complete controle te hebben op de kwaliteit en de levertijden. De faciliteiten aan het Zwarte Water in Genemuiden bieden dan ook alle mogelijkheden voor machinale bewerkingen, buig- en walswerk, laswerkzaamheden, assemblage, stralen en coaten. Het vergt forse investeringen om dat allemaal up-to-date te houden. Dat betekent keuzes maken en telkens stap voor stap verbeteren. Nu is de plaatwerk-afdeling aan de beurt.
Deze bevindt zich momenteel nog achterin de hal met de middelgrote machinale bewerkingen. Dat betekent dat al het plaatmateriaal en de geknipte en gebogen onderdelen de hele hal door moeten. “Logistiek stond het gewoon niet goed”, zegt Henk Breman. “We hebben besloten alles in een nieuwe hal neer te zetten en in één keer door te pakken. In de nieuwe hal vestigen we Breman Bending, specialist in groot en complex buig- en walswerk.”
Goede ervaringen met LVD
Het lag voor de hand om dit hele project samen met LVD te doen. Op de oude plaatwerk-afdeling staan nu nog enkele grote kantbanken van de Belgische fabrikant, die weliswaar gedateerd zijn maar nog steeds prima functioneren. Hetzelfde geldt voor de zware knipschaar, die nog maar weinig wordt gebruikt. “Wij kiezen altijd voor robuuste, degelijke machines. Van alle machines die hier staan, hebben we met die van LVD de minste problemen gehad. Dat is echt een compliment”, aldus Breman, die als kleine jongen al met zijn vader de LVD-fabrieken in Gullegem bezocht.
Lasersnijmachine met bevelkop
De eerste wens van het nieuwe Breman Bending was een nieuwe lasersnijmachine. Deze wens wordt ingevuld met een Taurus met een netto snijbed van 18 meter x 3,5 meter en een 10 kW fiberlaserbron, die tot maximaal 30 mm dik materiaal snijdt. De machine kan ook bevel snijden. “Dat is nieuw concept van ons”, zegt Robin Heinzmann, area sales manager bij LVD. “We hebben het ontwikkeld omdat klanten die in de markt zijn voor grote machines daar vaak om vroegen.”
Voor Breman betekent de komst van de laser een grote vooruitgang. “Hiermee zijn we veel flexibeler”, zegt Sander Brouwer, bedrijfsleider Plaat- en constructiewerk. “We kunnen snel even een malletje snijden voor onszelf en producten in één keer completer maken met contouren, gaten en sleufgaten. Dat geeft extra slagvaardigheid en mogelijkheden om sneller te reageren op vragen van de klant. Daarbij kunnen we dan ook nog eens heel snel een bevel snijden. Vergeleken met het ouderwetse knippen en knabbelen gaat dat met de laser een factor 100 sneller.”
Nieuw platenmagazijn
Bij de laser komt een nieuw magazijn met 64 plaatsen met elk 5 ton draagvermogen te staan voor plaatmateriaal van 6×2 meter. Ook dat gaat veel gemak geven. Nu is het op de oude plaatafdeling nog een heel gedoe om de platen uit het rek te halen en deze vlak te leggen voor het buigen op een van de kantbanken.
Retrofit 3000 ton kantbank
De nieuwe hal zal naar verwachting in september klaar zijn. Dan verhuist de ToolCell daar naar toe. Ook de kantbank met een capaciteit van 3000 ton en 8 meter, waarmee tot 100 mm dik materiaal kan worden gebogen, die nu nog bij zusterbedrijf Plaatwalserij Purmerend staat, verhuist naar de nieuwe hal. De vestiging in Purmerend wordt opgeheven. “Dat was een moeilijke beslissing, die we hebben moeten nemen”, zegt Breman. “Voor veel van onze orders doen we een stuk wals- en zetwerk in Purmerend en machinale bewerkingen in Genemuiden.
In de logistiek en afstemming daarvan gaat veel energie in zitten. Nu brengen we dat allemaal bij elkaar in Genemuiden.” De zware kantbank zal in samenwerking met LVD worden ontmanteld, vervoerd en zowel technisch als visueel volledig worden geretrofit. De machine krijgt een nieuw besturingssysteem; bekabeling, motoren en drives worden vervangen en de machine wordt in de actuele LVD-kleuren gespoten.
De ToolCell en de geretrofitte kantbank krijgen in de nieuwe hal gezelschap van twee nieuwe Easy-Form kantbanken met capaciteiten van 1600 ton, 8700 mm en 800 ton, 6100 mm. Van de oude kantbanken en de knipschaar wordt afscheid genomen.
Software CADMAM suite
Alle machines worden aangestuurd met software uit de CADMAN suite. Om te beginnen is dat CADMAN-SDI, dat alle CAD-bestanden importeert en ze opslaat als OSM (Open Sheet Metal) in de CADMAN-database. Dit maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk ramingen op te stellen. CADMAN-SDI herkent op geometrie-niveau eigenschappen van geïmporteerde bestanden en kan er ook op geometrisch niveau al bepaalde operaties mee koppelen. “Een verzonken gat kun je er bijvoorbeeld al in mee nemen”, zegt Kurt Debbaut. “Moet je dat ook reinigen dan kun je dat nog niet meenemen in de tekening maar het wel manueel toevoegen.”
SDI wordt gekoppeld aan CADMAN-JOB, door LVD ook wel de cockpit genoemd, die digitale flow tot stand brengt. CADMAN-JOB is de link tussen het ERP-systeem, de werkvoorbereiding CAM en de machines in de werkplaats. Hier komt op basis van realtime gegevens alle informatie samen die nodig is om de productietijd van de machines te optimaliseren. Productieorders kunnen worden aangemaakt of automatisch vanuit ERP geïmporteerd waarna taken voor buigen of lasersnijden worden aangemaakt.
Automatische werkvoorbereiding
De werkvoorbereiding krijgt de beschikking over CADMAN-B buigsoftware. Bij het importeren van een 3D CAD-stuk wordt de ontvouwing automatisch en rekening houdend met het geselecteerde gereedschap berekend. Dankzij de intelligente database waarin het buigverlies en interne radius voor elk materiaal en gereedschap combinatie gekend is wordt een correct 2D DXF bestand aangemaakt, waarna vervolgens de optimale buigvolgorde, het nodige gereedschap, de gereedschapsopstelling en de positie van de achteraanslagen worden berekend.
Kortom de hele werkvoorbereiding verloopt zo automatisch mogelijk. Dat geldt dankzij CADMAN-L ook voor de lasersnijmachine. Deze software biedt volautomatische, halfautomatische of handmatige programmering van stukken, nestingen en optimalisatie van snij- en machineparameters.
Navigatie met Touch-i4
Alle informatie die in CADMAN-JOB beschikbaar is, is ook zichtbaar op de industriële tablet Touch-i4. LVD heeft van de Touch-i4, die verschillende functies heeft, bewust een mobiel apparaat gemaakt, vanwege de hoofdfunctie: het ondersteunen van de operator bij het uitrapen van de laser. Hij kan snel zien welke stukken hij moet pakken, welke bij elkaar horen en waar ze naar toe moeten voor de volgende bewerking. Twee bijkomende functies van de tablet zijn eveneens interessant.
Aan de hand van de Key Performance Indicators (KPI) kan Breman op ieder moment precies zien wat de machines hebben gedaan. Hoeveel tijd heeft een machine in een bepaalde status gestaan? Tevens is zichtbaar hoeveel goederen een machine heeft geproduceerd en hoeveel daarvan afgekeurde producten zijn, wat belangrijk is voor de nacalculatie. “De Touch-i4 is een soort navigatiesysteem door het hele bedrijf heen”, zegt Robin Heinzmann. “Je kunt er de machines niet mee besturen, maar wel op afstand hun prestaties analyseren en deze informatie gebruiken om steeds verder te verbeteren.”
Zo is Breman Bending straks in de nieuwe fabriek helemaal op orde om intern te kunnen toeleveren aan Breman Machinery en extern aan derden. Henk Breman: “We beschikken al jaren over de kracht en het vakmanschap om complex, dik en zwaar zetwerk in lastige materiaalsoorten zoals hardox-kwaliteiten goed onder controle te hebben.
Tot dusverre stond dat echter minder in de spotlights dan onze machinale bewerkingen. Maar onze mensen kunnen goed conventioneel zetten en dat gaan we nu combineren met de technische mogelijkheden van de nieuwste machines en geavanceerde software. Hierdoor beschikken we straks over alle mogelijkheden om de goede naam die Breman reeds heeft ook te verbinden aan het buigen en walsen.”