Brug van gevouwen weervast-staal gaat 100 jaar mee

In ’s-Hertogenbosch is onlangs de Paleisbrug geopend, een verhoogd park en voetgangers-en fietsbrug in één. Planten, bomen, bestrating, meubilair en verlichting zijn geïntegreerd in gevouwen platen van weervast-staal. In totaal is voor de brug 1300 ton weervast-staal gebruikt.

De roestbruine kleur van het staal is karakteristiek voor de Paleisbrug. Weervast-staal is een staallegering die een dichte corrosielaag heeft, waardoor het corrosieproces nagenoeg tot stilstand wordt gebracht. Hierdoor kan het metaal in het zicht gelaten worden. Het weervast-staal, dat zo’n 0,5 mm per 100 jaar roest, is overal 1 mm
dikker uitgevoerd dan in eerste instantie noodzakelijk: het staal roest immers aan twee zijden. De brug heeft daarmee een levensduur van minimaal 100 jaar.

Overspanningen
De Paleisbrug vormt een 250 meter lange verbinding over het spoor tussen het historisch centrum van ‘s-Hertogenbosch en het Paleiskwartier, een nieuw ontwikkelde wijk, waar zich het Paleis van Justitie, verschillende hogescholen, woningen en kantoren bevinden. De brug is opgebouwd uit verschillende formaten overspanningen die van kolom naar kolom gaan. De kolommen zijn met weervast-stalen panelen bekleed, zodat ze een geheel vormen met de overspanningen. De overspanningen bestaan uit horizontale weervaste stalen kokers waarop een betonnen druklaag ligt. Hoe langer de overspanning, hoe hoger de kokers. De grootste overspanning van 60 meter loopt over het spoor. Bij deze overspanning is een extra vakwerkligger bovenop het brugdek gecreëerd. Een constructie onder het brugdek was hier niet mogelijk. De treinen hebben een dusdanige grote vrije hoogte nodig, dat de hele brug dan enkele meters hoger was komen te liggen.

Zonnecollector
Om de brug in de winter ijsvrij te kunnen houden, was vloerverwarming met een lage temperatuur een uitgangspunt bij het ontwerp. Strooizout is geen optie, dat zou de planten doden en het materiaal aantasten. Daarom is gezocht naar een duurzame oplossing voor het toepassen van de vloerverwarming. Dit is gelukt door de Paleisbrug in de zomer te laten fungeren als een enorme zonnecollector. De vloerverwarming/zonnecollector is aangesloten op een warmte/koude opslag. De brug haalt ’s zomers meer warmte uit de brug dan er in de winter nodig is en levert energie aan de omliggende wijk.
De paleisbrug is ontworpen door Benthem Crouwel Architects in opdracht van de Gemeente ’s-Hertogenbosch, afdeling Stadsontwikkeling.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

KS Service Center ontvangt eerste 120 ton duurzaam staal

30-10 Het duurzame staal is geleverd door ArcelorMittal en wordt door KS Service Center verder…

Materialen

Masterclass corrosiebestendig ontwerpen

31-05 Corrosie op een eindproduct kan worden voorkomen in verschillende fases. Eén van de belangrijkste…

Materialen

CO2-arm staal sijpelt door de keten

14-04 Om mee te gaan in deze – naar het zich laat aanzien onomkeerbare –…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs