Bystronic plaatst eerste fiberlaser bij Drameco
Bystronic heeft onlangs haar eerste fiberlasersnijmachine in Nederland geïnstalleerd bij Drameco in Coevorden. Daar zal het niet bij blijven. De tweede is ook reeds verkocht aan VMT (Verschoor Metaal Techniek) in Culemborg.
Foto: V.l.n.r. algemeen directeur Ard Wesseling van Drameco, Erik Metternich van Bystronic en operator René Kolmer bij de eerste BySprint Fiber 3015 die in Nederland is geïnstalleerd.
Op de Euroblech in Hannover liet Bystronic al weten hoge verwachtingen te hebben van de fiberlaser. Ferdi Töngi, de topman van Bystronic, sprak daar de verwachting uit dat het marktaandeel van de fiberlaser in de lasersnijmarkt wel kan oplopen tot 50 procent. Tot dusverre is deze markt grotendeels het domein van de CO2-laser.
De groeiende populariteit van de fiberlaser heeft volgens Töngi onder meer te maken met het feit dat de toepassing hiervan niet beperkt zal blijven tot het dunne plaatbereik. “De klant vraagt ook om fiberlasers die dikten in het middensegment kunnen snijden en dus zal de markt daarop antwoorden.”
Bystronic heeft daar inmiddels een begin mee gemaakt met hogere vermogens. Aanvankelijk was de BySprint Fiber alleen leverbaar met een 2 kW laserbron, maar nu is ook een 3 kW en zelfs een 4 kW variant beschikbaar. Erik Metternich van Bystronic Benelux: “De 2 kW bron had toch nog veel beperkingen. Met de 3 kW is een grote sprong gemaakt. Door het hogere laservermogen zijn de nadelen die er 2 jaar geleden nog waren verdwenen. Dat heeft de scepsis in de markt verminderd.”
Bystronic heeft al zo’n 150 fiberlasers gebouwd. Die zijn met name in Duitsland, Verenigde Staten en Zweden afgezet. Nederland lijkt nu ook te volgen. Metternich verwacht dit jaar dan ook meerdere fiberlasers in de Benelux te installeren.
Snelheid en kwaliteit
De eerste die bij Drameco is geplaatst, is een BySprint Fiber 3015 met 3 kW laservermogen en een ByTrans Extended beladingsinstallatie om manarm te kunnen produceren. Hiermee heeft de Drentse toeleverancier voor de winkelinterieurbranche snijwerk dat voorheen werd uitbesteed naar binnen gehaald. Drameco verwerkt vooral dunne plaat. 80 procent is maximaal 3 mm dik. Dat maakte een moderne fiberlaser interessant ten opzichte van een CO2-laser. De snijsnelheid van een fiberlaser is bij dunne plaat veel hoger dan bij een CO2-laser. Volgens eigen gegevens van Bystronic snijdt een 3 kW fiberlaser 23 meter per minuut bij een plaatdikte van 1,5 mm en 8 meter per minuut bij 3 mm. Bij een 3.3 kW CO2-laser liggen die snelheden op 7,8 respectievelijk 4 meter per minuut. Ook de snijkwaliteit van de fiberlaser is bij die plaatdikten beter. Daarnaast vergt de fiberlaser minder onderhoud, terwijl het energierendement beduidend hoger is. Metternich: “Een fiberlaser is maatwerk. De 3 kW variant is voor 1,5 tot 5 mm plaatdikte het best, daarom is deze machine voor Drameco de juiste keuze. Deze machine kan overigens ook wel 15 mm dik snijden, met een beduidend betere snijkwaliteit dan de 2 kW versie.”
ByAutonom
VMT heeft eveneens een BySprint Fiber 3015 met een 3 kW laserbron gekocht, alsmede een beladingsinstallatie en een toren voor de opslag van plaatmateriaal. Net als Drameco heeft VMT daarnaast ook een primeur. De plaatbewerker in Culemborg investeert namelijk ook in een ByAutonom, de eerste die in Nederland zal worden geplaatst. De ByAutonom, bekroond met de Euroblech Award in de categorie scheidingstechniek, is een autonoom werkende CO2-lasersnijmachine, die samen met automatiseringscomponenten als ByTrans, ByTower en Bycell manarm kan werken.